Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Namngeografi Världens delar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Namngeografi Världens delar."— Presentationens avskrift:

1 Namngeografi Världens delar

2 Europa Ligger (tillsammans med Asien) på den eurasiska kontinentalplattan, Gränserna utgörs av Medelhavet i söder, Atlanten i väster, Uralbergen, Kaukasus, Kaspiska havet, Svarta havet och Bosporen i öster (gränsen går genom den turkiska staden Istanbul) och Ishavet i norr.

3 Europa Klimatet är varierat med kustklimat i bl.a. Storbritannien och stora delar av Skandinavien, inlandsklimat i Östeuropa, polarklimat längst norrut och medelhavsklimat i Medelhavsområdet, Ovanligt hög årsmedeltemperatur, särskilt i nordväst, mycket tack vare Golfströmmen.

4 Europa En fjärdedel av jordens skogsyta,
I norr sträcker ett barrskogsbälte ut sig, medan det i de största delarna av centrala Europa växer lövskog och längst i söder låga buskar, Stora slätter som lämpar sig för odling i centrala och östra Europa.

5 Europa Ett antal bergskedjor: Uralbergen, Kaukasus (berget Elbrus är Europas högsta punkt), Skanderna, Pyrenéerna, Karpaterna och Alperna (med berg som Mont Blanc och Matterhorn), Några av världens största sjöar: Ladoga (14), Onega (17), Vänern (26), Saimen, Peipus, Vättern, Mälaren…

6 Europa Jordens till ytan näst minsta ( km²) men till befolkningen tredje största världsdel (730 miljoner), Drygt 40 stater – många av världens rikaste, Till de största städerna hör Moskva, London, St Petersburg, (Istanbul), Berlin, Madrid, Kiev, Rom, Paris…

7 Afrika Jordens näst största kontinent (efter Eurasien) och även jordens näst största världsdel efter Asien, både vad gäller areal ( km²) och folkmängd ( ), Gränserna utgörs av Medelhavet i norr, Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster (en del önationer ligger där), Afrikas sydspets ligger i landet Sydafrika och kallas Godahoppsudden.

8 Afrika Ekvatorn sträcker sig genom Centralafrika och där, i den tropiska zonen, där klimatet är mycket varmt och fuktigt, finns regnskog, Längre norrut och söderut övergår regnskogen i savann och sedan stäpp, Särskilt i norr är det mycket torrt och regnfattigt (det mycket torra området söder om Sahara kallas Sahel).

9 Afrika Sahara i norr är världens största öken och i söder ligger Kalahari, Atlasbergen heter en bergskedja som sträcker ut sig i Afrikas nordligaste områden – det högsta berget ligger dock i Tanzania och heter Kilimanjaro, Nilen, Kongo, Niger och Zambezi är stora och viktiga floder, Victoriasjön på gränsen mellan Tanzania, Uganda och Kenya är världens tredje största sjö.

10 Afrika Ungefär en miljard människor (en sjundedel av jordens befolkning), Cirka 55 länder – många av världens fattigaste (trots stora naturresurser), Stora städer är bl.a. Kairo, Lagos, Kinshasa och Brazzaville, Johannesburg, Luanda, Khartoum, Dar es Salaam.

11 Nordamerika Beroende på hur man räknar består världsdelen av endast tre länder: Kanada, USA och Mexiko – men ofta räknar man även in Centralamerika och Karibien, Världens till ytan tredje största världsdel (24,5 miljoner kvadratkilometer – inklusive Centralamerika och Karibien), och den fjärde befolkningsmässigt (cirka 529 miljoner invånare), De befolkningsmässigt största städerna är Mexico City, New York City, Los Angeles, Toronto, Chicago, Houston, Havanna…

12 Nordamerika Världensdelen sträcker sig till Ishavet och Grönland i norr och i nordväst utgör Berings sund en gräns mot Asien, i väst finns stilla havet och i öst Mexikanska golfen och Atlanten, och i söder utgörs gränsen av Mexikos gräns mot Guatemala (om inte Centralamerika räknas med förstås…).

13 Nordamerika Klimat och vegetation är varierat med polarklimat och avsaknad av träd längst i norr, tempererat klimat med barr- och lövskog i Kanada och norra USA, stäpp och öken i regnskuggan i västra USA, medelhavsklimat i Kalifornien och tropiskt klimat i större delen av Mexiko (samt i Centralamerika och Karibien).

14 Nordamerika I väst sträcker Klippiga bergen ut sig från Alaska i norr till Mexiko i söder där de två parallella bergskedjorna Sierra Madre Occidental och Sierra Madre Oriental tar över och i västra USA ligger Appalacherna – en äldre och lägre bergskedja, På gränsen mellan USA och Kanada ligger Great Lakes där några av världens största sjöar ingår, Missouri, Mississippi, Colorado och Rio Grande är ett antal floder att känna till.

15 Sydamerika Den fjärde största världesdelen till ytan ( km²) och den femte befolkningsmässigt (omkring 410 miljoner invånare – varav mer än hälften bor i Brasilien), 12-15 länder beroende på hur man räknar – Brasilien är störst och där talas portugisiska till skillnad från de övriga där det är spanska som gäller.

16 Sydamerika Omges nästa helt av hav: Stilla havet i väster, Atlanten i öst och nordost och Karibiska havet i nordväst – det finns dock en liten landgräns mellan Colombia och Panama i nordväst, Eldslandet kallas det område i Chile och Argentina där kontinentens sydspets ligger.

17 Sydamerika Sydamerika sträcker sig över många breddgrader och har därför ett varierande klimat; från tropiskt vid ekvatorn till närmast arktiskt (polarklimat) längst i söder, I Amazonas, som är världens största tropiska regnskog, är klimatet varmt och fuktigt.

18 Sydamerika Längs hela kontinentens västsida löper bergskedjan Anderna – världens högsta berg utanför Asien – dessutom med flera aktiva vulkaner, Klimatet skiftar med Andernas höjd: ju högre upp, desto kallare.

19 Sydamerika Amazonfloden och dess bifloder Rio Negro och Madeira är bra att känna till, liksom Orinoco i Venezuela och Parana i Argentina och Paraguay, En stor sjö är Titicaca på gränsen mellan Peru och Bolivia, Stora städer är São Paulo, Lima, Bogotá, Rio de Janeiro, Santiago, Caracas, Buenos Aires…

20 Asien Sträcker sig från Ryssland, (Uralbergen), Turkiet, Kaspiska och Svarta havet, Medelhavet och arabiska halvön i väster, söderut till Indiens sydspets med Indiska oceanen som gräns, österut med Indonesien som sydöstlig gräns, vidare norrut med Stilla havet som östlig gräns, och norrut där Sibirien gränsar mot Ishavet.

21 Asien Den största (  km2) och folkrikaste (cirka 4,5 miljarder invånare) av världsdelarna, Cirka 50 stater, beroende på hur man räknar – Kina, Indien, Ryssland och Kazakstan är några av de största, Här finns många stora städer, t.ex. Tokyo, Jakarta, Delhi, Karachi, Seoul, Shanghai, Manila, Mumbai och Beijing (samtliga har minst 20 miljoner invånare).

22 Asien En mycket stor världsdel och därmed skiftande klimat och vegetation, Längst i norr, i stora delar av Sibirien, blir det aldrig sommar – vintrarna är långa och kalla och det är ständig tjäle i marken (permafrost), I detta område ligger en av världens största sjöar, Bajkalsjön (andra stora sjöar i Asien är Balkasjsjön, Aralsjön och Kaspiska havet).

23 Asien Söder om den kalla och kala tundran sträcker barrskogsbältet tajgan ut sig från Uralbergen i väst till Stilla havet i öst, Ytterligare söderut tar stäpper och öknar över (t.ex. Gobiöknen i Centralasien samt arabiska halvön som är öken rakt igenom), I södra Asien finns världens högsta bergskedjor, bl.a. Himalaya och Hindukush.

24 Asien I södra och sydöstra Asien, bortom de stora bergskedjorna, är klimatet tropiskt och styrs av monsunvindar som ger en torr respektive en regnig årstid, På de stora ostindiska öarna (t.ex. Sumatra och Java) finns tropisk regnskog.

25 Oceanien I Stilla havet finner vi den minsta världsdelen, likväl till ytan (  km2) som befolkningsmässigt (drygt 41 miljoner invånare). Olika avgränsningar kan göras men en vanlig definition inkluderar Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea samt önationerna i Melanesien, Mikronesien och Polynesien.

26 Oceanien Australien ligger i den tropiska och subtropiska klimatzonen och domineras av lågland och torra områden – en stor del öken, Längst i norr, i bergskedjan Great Dividing Range samt längs kusten i öst och sydöst regnar det mer och här bor de flesta människorna – i städer som Melbourne, Sydney och huvudstaden Canberra.

27 Oceanien Nya Zeelands norra ö ligger till stor del i den subtropiska zonen och här odlas bland annat kiwi och vindruvor, Sydön har ett mer tempererat klimat och längst i söder finns ett fjordlandskap, likt det längs Norges västkust, På Nya Zeeland finns unga berg och flera aktiva vulkaner.

28 Oceanien Oceaniens övärld ligger till stor del inom den tropiska klimatzonen och många av dem är omgivna av korallrev, Eftersom de ligger så lågt är riskerna stora vid en framtida höjning av vattennivån.


Ladda ner ppt "Namngeografi Världens delar."

Liknande presentationer


Google-annonser