Ekorrsvingel – ett allvarligt ogräs i rödsvingel

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EMUS Bladfläcksjuka Utsädessmitta på första bladet :
Advertisements

Ekonomiskt och Miljömässigt Uthållig Spannmålsodling
Halmbehandling och tunning av timotej med glyfosat Tabell 1. Halmbehandling och tunning av timotej med bandsprutning höst eller tidig vår. 1 försök
Tunning av ängsgröe med glyfosat höst eller tidig vår
Gräsliga ogräs och lite till
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten. 1 försök 2008 Skörd och merskörd (kg/ha) Kärrgröe.
Antal frö per blomhuvud
Bekämpning av örtogräs i vårstråsäd med insådd av engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av örtogräs i vårstråsäd med insådd av engelskt rajgräs. 2 försök.
Reglone mot ekorrsvingel i rödsvingel
Kvävegödsling och tillväxtreglering i rödsvingel Tabell 1. Kvävestrategi och växtreglering i rödsvingel. 1 försök Skörd och merskörd (kg/ha) Skörd.
Etablering och bekämpning av vitgröe i rörsvingel Tabell 1. Etablering av rörsvingel i vårkorn och bekämpning av vitgröe. 1 försök Skörd och.
Lönsammare med NPK! Presentationen finns att hämta
Bekämpning av svampsjukdomar och insekter i äldre timotejfrövallar Tabell 1. Bekämpning av svampsjukdomar och insekter i äldre timotejfrövallar. 1 försök.
Falsk såbädd och ogräsreglering i ängsgröe etablerad i renbestånd
Etablering av rajsvingel 3 års försök genomfördes i rajsvingelsorterna Hykor och Paulita. Hykor är en korsning mellan rörsvingel och italienskt rajgräs.
Bränning, putsning eller betande får i rödsvingel? Tabell 1. Höstbehandling i rödsvingel (sort = Herald). 1 försök 2009 Skörd och merskörd (kg/ha) Ekorrsvingel.
Strängläggning av ängsgröe. BCS Duplex är knivbalk med dubbla knivar Aktiv Sprinter är en äldre svensk knivbalk som inte produceras längre Kverneland.
Etablering av vitklöver
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe höst och vår
Skyddsgröda vid etablering av ängsgröe. Sådjup vid etablering av ängsgröe.
Skyddsgröda och sådjup vid etablering av engelskt rajgräs.
Ogräsbekämpning i vårkorn med insådd av vitklöver och ängsgröe
Odling av engelskt rajgräs på olika radavstånd Tabell 1. Skörd av olika sorter av engelskt rajgräs etablerad på olika radavstånd. 12 försök
Radavstånd i olika typer av rödsvingel Tabell 1. Skörd (kg/ha) i olika typer av rödsvingel. Skördarna är medel för fröskörden år 1, år 2 och år 3. Pernille.
Skördeteknik i rajsvingel SträngläggningSkörd A1Strängläggning med rapshuggare, 14 dagar före direktskörd (endast 2009) Efter 7 dagar A2Strängläggning.
Skördeteknik i rörsvingel SträngläggningSkörd ASträngläggning med rapshuggare, 7 dagar före direktskördEfter 7 dagar BSträngläggning med knivbalk (t ex.
Höstbehandling i rödsvingel Tabell 1. Behandling av skyddsgrödans halm – effekt på efterföljande skördar i rödsvingel. Danska försök Skörd år.
Höstbehandling av ängsgröe Tabell 1. Putsningstider på hösten i ängsgröe efter första fröskörd. Relativtal för utbyte andra fröskördeåret (efter Cedell.
Växtreglering i rödsvingel med och utan blandning med herbicider Tabell 1. Stråförkortning i rödsvingel. 7 försök Liggsäd vid blomning (1-10)*
Höstbehandling av rödsvingel Tabell 1. Behandling av stubb och fröhalm efter första fröskörd i rödsvingel – grönytesorten Klett. 2 försök Skörd.
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten. 4 försök Skörd och merskörd (kg/ha) Obehandlat802.
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe höst och vår Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe höst och vår. 1 försök Skörd och merskörd (kg/ha)
Bekämpning av svampsjukdomar i rödsvingel Tabell 1.Bekämpning av svampsjukdomar i rödsvingel. 1 försök Behandlingarna genomfördes i flaggbladsstadiet.
Såtid, ogräsharvning och skydds- gröda i ekologisk ängssvingel
Svampbekämpning i ängssvingel Tabell 1. Bekämpning av bladsvampar i ängssvingel (sort Casper). 1 försök 2004 Skörd (kg/ha) Bekämpnings- netto* (kr/ha)
Höstbehandling av timotej Tabell 1. Behandling av stubb och fröhalm i timotej. 6 försök Skörd (kg/ha) Fröhalm bortförd efter tröskning772 +
Ogräsbekämpning i vitklöver med insådd av ängsgröe Tabell 1. Ogräsbekämpning i vitklöver med insådd av ängsgröe. 2 försök Ängsgröe (0-10)* Vitklöver.
Fröskörd, gröngödsling eller foderskörd i förstaårsvallar av ekologisk timotej? Tabell 1. Fröskörd, liggsäd och % vitklöver i ekologiska andraårsvallar.
Putsning i vitklöver Tabell 1. Försök med putsning av vitklöver. 2-4 försök 2003Skörd 2 försök (kg/ha) Skörd 4 försök (kg/ha) 1. Ingen putsning
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe Tabell 1. Fröskörd och bekämpningseffekt mot vitgröe i ängsgröe. 1 försök Skörd (kg/ha) Vitgröeax (antal/dm 2.
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs. 1 försök med mycket åkerven och kärrgröe Skörd och.
Bekämpning av spillplantor av spannmål och gräsogräs i rörsvingel Tabell 1. Bekämpning av spillplantor (vårkorn) och gräsogräs i rörsvingel på hösten.
Bekämpning av kärrgröe i rörsvingel
Fröodling av ekologisk timotej med insådd av subklöver och Trifolium alexandrinum Tabell 1. Skörd av förstaårsvall av timotej (Grindstad) etablerad i renbestånd.
Mekanisk bekämpning vid insådd av rödsvingel. I försöksleden med samtidig sådd etablerades rödsvingeln med en specialsåmaskin i samma rad som skyddsgrödan.
Etablering av ängsgröe i vitklöver Tabell 1. Bortsprutning av vitklöver i ängsgröe. 3 försök Bekämpning av vitklöver* (%) Ängsgröe plantbestånd.
Sort- och etableringsförsök i ängsgröe Tabell 1. Sorter, vallålder och etableringsmetod i ängsgröe. Försök Skörd vall I (relativtal) Skörd vall.
Skördetidpunkt och lagringsduglighet i timotej Tabell 1. Vattenhalt och skördetidpunkt i tre sorter av timotej. 1 försök Vattenhalt och skördetidpunkt.
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs etablerad i renbestånd Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs etablerad i renbestånd på hösten.
Mekanisk bekämpning vid insådd av engelskt rajgräs.
Skyddsgrödor, såtidpunkt och etableringsmetod i ängsgröe Tabell 1. Skörd i förstaårsvallar av ängsgröe etablerad i olika skyddsgrö- dor. Sammanställning.
Bekämpning av skadegörare i rödklöver Tabell 1. Bekämpning av skadegörare i rödklöver. 4 försök 2009.Skörd och merskörd (kg/ha) A. Obehandlat240 B. 0,4.
Höst- och vårgödsling av timotej insåningsåret och första fröskördeår Tabell 1. Effekt av olika gödslingsstrategier vår och höst i timotej (Grindstad)
Växtreglering i rödsvingel Tabell 1. Stråförkortning i rödsvingel. 4 försök 2002.Liggsäd v. blomning (0-10)* Liggsäd v. skörd (0-10)* Skörd och merskörd.
Sort- och etableringsförsök i rödsvingel Tabell 1. Sorter, vallålder och etableringsmetod i rödsvingel. Försök Skörd vall I (relativtal) Skörd.
Behandling av skyddsgrödans halm vid fröodling av ängssvingel Tabell 1. Höstbehandling i ängssvingel insåningsåret. 2 försök Fröskörd (kg/ha)
Etablering av ängsgröe i vitklöver Tabell 1. Bortsprutning av vitklöver i ängsgröe. 3 försök 2005 Bekämpning av vitklöver* (%) Örtogräs, täckning av jordytan.
Tillväxtreglering och sjukdomar i engelskt rajgräs Tabell 1.Bekämpning av svampsjukdomar och tillväxtreglering i engelskt rajgräs. 1 försök Skörd.
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs på hösten insåningsåret. 8 försök Skörd och.
Bekämpning av spillplantor av vårkorn och gräsogräs i rörsvingel Tabell 1. Bekämpning av spillplantor (vårkorn) och gräsogräs i rörsvingel på hösten. 1.
Bekämpning av örtogräs höst och vår i rödsvingel Tabell 1. Bekämpning av örtogräs höst och vår i rödsvingel. 1 försök Skörd och merskörd (kg/ha)
Bekämpning av vitgröe i rödsvingel
Bekämpning av ogräs i höststråsäd med insådd av rödsvingel Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i höstvete med insådd av rödsvingel. 1 försök Alla.
U5: Gallring och konkurrens
Flera års fröskörd av engelskt rajgräs?
Etablering av rödsvingel
Etablering av engelskt rajgräs
Kväve till rörsvingel med och utan insådd av vitklöver
Etablering av hundäxing
Bekämpning av svampsjukdomar samt blastdödning i vitklöver
Presentationens avskrift:

Ekorrsvingel – ett allvarligt ogräs i rödsvingel Ekorrsvingel är ett allvarligt ogräs i rödsvingel eftersom fröna är mycket svåra att rensa bort Ekorrsvingel är inte speciell konkurrensstark Den bästa förebyggande åtgärden är att undvika luckor i beståndet. En noggrann etablering av insådden är viktig. Kontrollera vändtegarna och gör eventuellt en extra insådd i områden med tunn plantbestånd Vid insådd i vårstråsäd eller trindsäd blir ekorrsvingel ett mindre problem än vid insådd i höststråsäd En växtföljd med många vårsådda grödor har en sanerande effekt på fält där ekorrsvingeln har etablerad sig

Ekorrsvingel – ett allvarligt ogräs i rödsvingel I frövallar bör enstaka plantor av ekorrsvingel plockas bort för hand. Större områden bör putsas direkt efter axgång Vid skörd av rödsvingel med förekomst av ekorrsvingel bör man välja en lite mildare inställning av tröskan än vanligt. På det viset kommer borsten att sitta kvar på många av ekorrsvingelns frö och det blir enklare att rensa bort dem Medel som Fusilade, Agil, Topik, Hussar och Primera Super har ingen bra effekt mot ekorrsvingel Atlantis har vid normaldosering (250 g/ha) gett en bekämpningseffekt på nästan 90% mot ekorrsvingel med fyra blad i krukförsök Monitor har vid normaldosering (18,75 g/ha) gett en bekämpningseffekt på ca 65% mot ekorrsvingel med fyra blad i krukförsök

Ekorrsvingel – ett allvarligt ogräs i rödsvingel En splitbehandling med 2*2 l/ha Stomp SC på hösten gav 85-95% bekämpningseffekt Man bör inte spruta eventuella fläckar med ekorrsvingel med glyfosat. Man skapar bara ännu större luckor i fältet där ekorrsvingeln kan etablera sig Läs mer om försöken i Fertin, K.J. & Mathiassen, S.K. 2005. Langstakket væselhale (“ekorrsvingel”) – en ny ukrudtsart i Danmark. Grøn Viden nr 316, 2005. Danmarks Jordbrugsforskning Mer info – rapport >>