Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv Fattiga riddare Gravad lax Inlagd sill Inlagd strömming Isterband - lättrökt syrad grovkornig korv Janssons frestelse - potatisgratäng med ansjovis Julbord Julskinka Kalops Knäckebröd - hårt bröd gjort på råg Korv stroganoff Kroppkaka Kräftor Kräm - frukt som kokas med socker tills de är mjuka och får en lös konsistens Kåldolmar - köttfärsfyllning som lindas in av ett vitkålsblad Kålpudding Köttbullar Köttsoppa - gjord på kött och rotfrukter som ibland drygas ut med klimp Lingonsylt
Lutfisk Messmör Ostkaka Palt - potatis- och mjölbaserad deg fylld med fläsk som kokas i vatten Pannkakor/Plättar Raggmunk - pannkaksmet som blandas med riven potatis och steks sedan på samma sätt som pannkakor Rotmos Sill Smörgåsbord Smörgåstårta Strömming - fångad i Östersjön till skillnad från sill som fångas väster om Sverige. Surströmming Svartsoppa - soppa som huvudsakligen består av buljong och blod som serveras vid Mårtengås Tjälknöl - djupfryst kött (ofta älgkött) som ugnsbakas länge på 75 grader tills den når innertemperaturen 68 grader Västerbottensost Ärtsoppa Äppelkaka
Historiskt har det svenska köket varit mycket öppet för främmande matinfluenser, allt ifrån turkiskinspirerade kåldolmar franska köket mellan talet pizza sedan 1960-talet kebab och falafel sedan några årtionden tillbaka sushi och caffelatte under 1900-talets senare del. Under 1900-talet fick det svenska köket många utländska tillskott av s.k. snabbmat
Jul På julbord rätter baserade på fläskkött: julskinka, julkorv, sylta, köttbullar, stekt prinskorv olika fiskrätter: inlagd sill, strömming, ål, lax, lutfisk, gädda efterrätter: Ris à la Malta (risgrynsgröt) dricka: julöl och snaps, glögg, julmust efter julbordet brukar det serveras: julgodis som knäck, polkagrisar, ischoklad, marsipan samt olika slags praliner och tryfflar Pepparkakor, ofta även i form av pepparkakshus, hör julen till, likaså lussebullar