Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BIOLOGI - Människokroppen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BIOLOGI - Människokroppen"— Presentationens avskrift:

1 BIOLOGI - Människokroppen
Frågor sid 136

2 Fråga 1 Vi har artärer, vener och kapillärer.
I artärerna rinner blod från hjärtat och ut i kroppen. Det blodet är syrerikt. I artärerna är det högt tryck. Om en artär skadas kan blodet spruta flera meter. Artärerna grenar upp sig, blir mindre och mindre blodkärl och blir till slut så smala att man bara kan se dem med mikroskop. Då kallas de kapillärer. De har så tunna väggar för att syret från blodet ska kunna gå ut i de olika organen. Kapillärerna förenas igen och blodkärlen blir återigen grövre. Då kallas de vener och innehåller syrefattigt blod, blod som är på väg tillbaka till hjärtat. Blodtrycket är inte så högt i venerna.

3 Fråga 2 Hjärtat pumpar snabbare vid ansträngning för mer blod måste ut i kroppen, det vill säga musklerna behöver mer syre och det är blodet som avger syre till musklerna. När musklerna arbetar behövs mer syre och därför måste blodet rinna snabbare så mer syre kommer ut fortare.

4 Fråga 3 Skelettet har en viktig uppgift för blodet eftersom blodplättar och de olika sorternas blodkroppar bildas av celler inne i skelettbenen i benmärgen.

5 Fråga 4 Det är viktigt att äta mat som innehåller järn för det är ett ämne som behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin. Hemoglobin finns i de röda blodkropparna och de röda blodkropparna är de som transporterar syre från lungorna till alla kroppens organ. Äter man för lite järn kan alltså blodet inte transportera lika mycket syre och du blir blek och trött. Detta brukar kallas att man har blodbrist.

6 Fråga 6 Lungorna samarbetar med hjärtat på det sätt att de ser till så blodet får syre. LILLA KRETSLOPPET: Blodet pumpas från högra hjärthalvan till lungorna. Det blodet har inget syre, men mycket koldioxid. I lungorna lämnar blodet koldioxid och hämtar syre. Sen går det tillbaka till hjärtat och kommer in i den vänstra delen av hjärtat. STORA KRETSLOPPET: Från den vänstra halvan pumpas blodet ut i stora kroppspulsådern, aorta, och därifrån vidare genom artärerna ut till kroppens olika delar för att lämna syre. När det lämnat av syre får det tillbaka till hjärtats högra del.

7 Fråga 7 Vi stoppar in mat i munnen. Där tuggar vi den och den blandas med saliv från spottkörtlarna. Saliv innehåller ämnen som börjar bryta ner maten. Saliven gör också att det blir lättare att svälja maten. Vi sväljer maten och den åker då genom matstrupen ner till magsäcken. I Magsäcken finns magsaft som fortsätter spjälka (=sönderdela) maten. När maten varit i magsäcken några timmar töms den ut i …. …tunntarmen. Där blandas den upp med vätska som kommer från gallblåsan, bukspottskörteln och tarmen. Nu ser maten ut som en tunn välling. I sista delen av tunntarmen börjar näringsämnen sugas upp av blodet i tarmens vägg. Sen går maten vidare i tjocktarmen. Där tas resten av näringsämnena upp. Det som blir kvar transporteras till… …ändtarmen och sedan kommer den ut i form av avföring. Det tar ett dygn för maten att passera kroppen .


Ladda ner ppt "BIOLOGI - Människokroppen"

Liknande presentationer


Google-annonser