Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner."— Presentationens avskrift:

1 Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner.

2 Testosteron Hos killar bildas skäggväxt och deras struphuvud växer så att rösten blir mörkare.

3 Östrogen och progesteron
För tjejer är det första tecknet på att man kommit i puberteten att brösten börjar växa.

4

5

6 Menstruation Varje månad byggs slemhinnan i flickans livmoder upp och blir kraftig och blodfyll. Den ska vara beredd att förse ett eventuellt foster med syre och näring. Om inte ägget befruktas stöter delar av den blodkärlsrika slemhinnan ut. Detta kallas för menstruation.

7 Kvinnans könsorgan

8 Mannens könsorgan

9 Läs s.147-153. Gör frågorna på s. 149 och 153


Ladda ner ppt "Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner."

Liknande presentationer


Google-annonser