Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

UTTAL Spanska UTTAL  c: framför e och i uttalas det som ”s” i Susanna eller läspande z, annars som k.  ch: uttalas som i ”Ch” i Chicago och ”tj” i.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "UTTAL Spanska UTTAL  c: framför e och i uttalas det som ”s” i Susanna eller läspande z, annars som k.  ch: uttalas som i ”Ch” i Chicago och ”tj” i."— Presentationens avskrift:

1

2 UTTAL Spanska

3 UTTAL  c: framför e och i uttalas det som ”s” i Susanna eller läspande z, annars som k.  ch: uttalas som i ”Ch” i Chicago och ”tj” i tjena.  g: framför e och i uttalas det som i ”schampoo” och ”sjal”, annars som g.  h: uttalas inte (utom i utländska namn och låneord).

4 UTTAL  j: uttalas som ”sch” i schampoo och ”sj” i sjal.  k: uttalas k, men förekommer inte så ofta.  ll: uttalas som ”j” i ljus och ”j” i jag.  ñ: uttalas som ”nj” i tänjde.  o: uttalas som ”å” i håll.

5 UTTAL  v: uttalas som ”b” i berg.  x: uttalas som ”x” i oxe framför vokal, annars som s.  y: uttalas som ”i” i gips.  z: uttalas med läspning i Spanien, annars som ”s” i Susanna.

6 UTTAL  q: uttalas som ”k” i ”krona”, följs alltid av bokstaven u, som då inte uttalas.  r: uttalas som ”rr” i starr när det är första bokstaven i ett ord.  u: uttalas som ”o” i bo.  w: förekommer endast i utländska namn och låneord, uttalas då som engelskans w.

7 HTTP://WWW.YOUTUBE.CO M/WATCH?V=VUDW7GTB03 4&FEATURE=RELATED ALFABETET, UTTAL Lyssna och säg efter!

8 BETONING  Alla ord som slutar på vokal, -n eller – s har betoning på den näst sista stavelsen.  Exempel: vaso, falda, libros, compran

9 BETONING  Alla ord som slutar på konsonant (förutom –n och –s) har betoning på den sista stavelsen.  Exempel: pared, calor, feliz, reloj

10 ACCENTER  Accenttecken (´) sätts ut när ordet inte följer de betoningsregler ovanför.  Där accenten finns ska man lägga betoningen.  Exempel: día, estación, álbum, azúcar

11 HTTP://WWW.YOUTUBE.CO M/WATCH?V=0JC4PSKORIY UTTAL, BETONING, ACCENTER Exempel på hur ljud och ord uttalas. Försök hänga med och säga efter!

12 HTTP://WWW.YOUTUBE.CO M/WATCH?ANNOTATION_I D=ANNOTATION_811516&F EATURE=IV&SRC_VID=KC0 2OHHNUXS&V=DSKG7L5FY YI ALFABETET, UTTAL, BETONING, ACCENTER Fördjupning – om du vill veta ännu mer!

13 KÄLLOR  Mikrofon, bild 1: http://www.fotopedia.com/items/jakecooney- rVKAyj2TpvQ (2012-10-30)http://www.fotopedia.com/items/jakecooney- rVKAyj2TpvQ  Mun, bild 3: http://www.arteyfotografia.com.ar/4185/fotos/51100/ (2012-10-30)http://www.arteyfotografia.com.ar/4185/fotos/51100/  Mule, bild 8: http://www.flickr.com/photos/jimmydavao/2923558309/ (2012-10-30)http://www.flickr.com/photos/jimmydavao/2923558309/  Samtliga bilder är licenserade enligt Creative Commons BY / NC / ND


Ladda ner ppt "UTTAL Spanska UTTAL  c: framför e och i uttalas det som ”s” i Susanna eller läspande z, annars som k.  ch: uttalas som i ”Ch” i Chicago och ”tj” i."

Liknande presentationer


Google-annonser