Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spelarmöte för P02 Enebybergs IF 7 april, 2013. Idag ska vi prata om… Vårt anfallsspel Vårt försvarsspel Några uppställningar – avspark och hörna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spelarmöte för P02 Enebybergs IF 7 april, 2013. Idag ska vi prata om… Vårt anfallsspel Vårt försvarsspel Några uppställningar – avspark och hörna."— Presentationens avskrift:

1 Spelarmöte för P02 Enebybergs IF 7 april, 2013

2 Idag ska vi prata om… Vårt anfallsspel Vårt försvarsspel Några uppställningar – avspark och hörna

3 Målsättning Målet är att varje spelare: – ska utvecklas utifrån era egna förutsättningar – får en bra grundutbildning i fotboll och lagidrott – utvecklas som person och bli en bra fotbollsspelare. – fortsätter med fotbollen ända till senioråldern.

4 Värdegrunder EIF Fotboll P02 Tränings- och matchmiljö ska kännetecknas av följande kärnvärden – Trygghet – Utmaning – Kamratskap – Viljan att tävla – Ha kul

5 St Erikscupen – grunder, laguttagning och upplägg Vi är anmälda i 4 st serier – 1 st lag i svår serie, 2 st lag i medelsvår serie samt 1 st lag i lätt serie Vi kommer att spela 2-3-1 i början av säsongen. Som alternativ för utvecklingen av bland annat spelförståelse kan vi i främst medelserie komma att spela 1-3-2.

6 St Erikscupen – grunder, laguttagning och upplägg Följande principer gäller för laguttagningen – Egen färdighet och ambition – Träningsnärvaro – Inställning på träningarna – Agerande i jämförelse med våra kärnvärden S M M L

7 Övrigt – Väskor/ryggsäckar tas med till träning och match innehållande uppvärmningsklädsel, vattenflaska, mm och ställs upp på rad bredvid planen (ej plastkassar i en hög). – Uppvärmningsprogram före match och stretchning efter träning/match ca 10-15 min. – Sanktan från den 20 april – Cup i Hudiksvall 14-16 juni – Träningsläger i Nyköping 16-18 augusti

8 När vi har bollen…

9 När vi har bollen ska vi… Framåt – vårt första val är att passa framåt Splittra motståndarna – vi breddar och använder speldjup Vinna över vår motståndare i varje situation – vi passar, passerar eller fintar

10 Illustrationer Bollförande lag Försvarande lag Passning Löpning Boll

11 Vi har avspark

12 Uppspel 1 2

13 Anfallsspel

14 Några begrepp Spelbar Spelavstånd Spelbredd Speldjup Titta upp Avslut

15 Spelbar Att vara spelbar åt är en förutsättning för att få en passning. För att bli spelbar krävs rörelse till ytor som inte täcks av motståndare. Spelbar rättvänd dvs vänd i anfallsriktningen. Man slipper vända med bollen och ser direkt möjligheterna att spela vidare framåt. Spelbar halvvänd dvs. halvt vänd framåt i anfallsriktningen Spelbar felvänd – man får vända själv med bollen eller passa bakåt. Passningsskugga – man är placerad så att det finns motståndare i vägen för att kunna få en passning från bollhållaren.

16 Spelavstånd När man gör sig spelbar ska man också ha ett bra spelavstånd till bollhållaren. När vi har bollen ska vi skapa olika spelavstånd till bollhållaren. Det behövs både korta och långa spelavstånd i laget för att få ett bra spel. Några spelare ska vara nära bollhållaren och några längre bort. Men ett för kort spelavstånd kan innebära att samma motståndare som pressar bollhållaren också hinner störa medspelaren då denne får bollen. Ett spelavstånd som är för långt gör det möjligt för motståndarna att bryta passningen innan den når medspelaren.

17 Spelbredd Att ha bra spelbredd i laget ger ofta friare ytor även centralt på planen eftersom motståndarna måste försvara ett större område men det ger också möjligheter att vända spelet och kunna anfalla på kanterna Vid bollinnehav gäller det att vi utnyttjar planens bredd. Det ska finnas spelare på planens båda kanter samtidigt Motståndarna får svårt att försvara sig på båda kanterna och i mitten samtidigt. Det behöver inte vara samma spelare som breddar hela tiden. Det gäller att bollhållaren tittar upp och utnyttjar spelbredden. Spelare som breddar gör alltid stor nytta även om ingen passning kommer.

18 Speldjup Speldjup skapar rörlighet i spelet och försvårar försvarsspelet för motståndarna. I försvarsspelet måste det finnas djup. I försvarsspelet sker det genom täckning och understöd. Motståndarnas lag dras isär och då skapas ytor mellan deras lagdelar. I anfallsspel krävs speldjup. När det egna laget har bollen gäller det att utnyttja planens längd. Speldjup både framåt och bakåt samtidigt. Bollhållaren har medspelare på olika avstånd både framför och bakom sig. Spelare som tar speldjup gör alltid stor nytta även om ingen passning kommer. Motståndarna får problem med att hålla ihop sitt lag och sätta press.

19 Titta upp Det gäller att ha tittat upp redan innan passningen är på väg för att ha sett medspelarnas och motståndarnas positioner och agerande samt ha lösningar på vad som kan göras med bollen. Det skapar tid och yta till att få kontroll på bollen. Lättare att utföra ett moment bra direkt när man får bollen. Försök att agera före motståndarna så ofta som möjligt. Detta ger mera tid och yta att agera på. Ett tidigt agerande kan vara att göra en fint redan när bollen är på väg.

20 Avslut Kom snabbt till avslut inom straffområdet Snabbt avslut och medspelarna kan komma i andra våg för att ta hand om ev. returer. Undvik att hela tiden försöka skaffa ett bättre läge. Finns inte möjlighet till avslut eller passningsalternativ ska man söka utmaning för att få ett bättre läge eller skapa en straffsituation.

21 Vårt försvarsspel…

22 När vi försvarar ska vi… Ta tillbaka bollen Pressa bollhållare Närmast medspelare ger understöd till pressande spelare Flytta över mot bollsida Täcka ytor Prata!

23 Rätt sida Rätt sida är att vara mellan motståndaren och eget mål! Förlorad boll = snabbt komma på rätt sida Vi markerar motståndare som är i farliga ytor (nära mål). Markera på rätt avstånd. Det beror på var bollen är. Ju närmare bollhållaren är desto närmare markering. Övriga motståndare täcks på lite längre avstånd. Vi bevakar spelytor som motståndarna vill använda Försvarsspel handlar om lagkänsla. Alla hjälps åt och kämpar för lagets bästa. Med mycket vilja i försvarsspelet får vi övertag med fler spelare än motståndaren! Ge aldrig upp även om du blir passerad!

24 Press, understöd och täcka Press Den försvarare som är närmast motståndarnas bollhållare ska snabbt sätta honom under press, dvs komma så tätt inpå bollhållaren att han får problem Understöd Den spelare som ger understöd ska befinna sig så nära den pressande spelaren att det går att ingripa om denne skulle bli överspelad Täcka Täckning är en gardering i försvarsspelet, som innebär att försvarare bevakar sådana spelytor som är attraktiva för motståndarna. Den som är långt från bollen kan täcka spelytor som kan bli farliga. Press Understöd Täcker

25 Försvarsspel HEM!

26 Försvarsspel – vi är i underläge …

27 Försvarsspel – vi kommer i överläge BRAVO!

28 Uppställningar vid avspark och hörna…

29 Vi har avspark

30 De har avspark

31 Vi har hörna

32 De har hörna

33 Att rita med 1


Ladda ner ppt "Spelarmöte för P02 Enebybergs IF 7 april, 2013. Idag ska vi prata om… Vårt anfallsspel Vårt försvarsspel Några uppställningar – avspark och hörna."

Liknande presentationer


Google-annonser