Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Energigivande näringsämnen
Proteiner Fett Vatten Mineraler Vitamier Kolhydrater Vilka är energigivande?
2
Kolhydrater Var finns kolhydrater?
Pasta, potatis, ris, nudlar, mjöl, godis, kakor, läsk, frukt mm. Delas in i tre grupper Stärkelser Socker(arter) Fibrer
3
Stärkelser Finns i mjöl, gryn, ris, pasta, bröd, potatis och rotfrukter. Stärkelser är vår vanligaste kolhydrat i maten. Stärkelser måste brytas ner av kroppen innan den kan bli energi, dvs. ”långsamma kolhydrater”. Ger energi under en längre tid.
4
Socker(arter) Finns i frukt, bär, läsk, saft, energidryck, kakor godis mm. Sockerarter kan tas upp omedelbart av kroppen och ge energi dvs. ”Snabba kolhydrater” Ger jättemycket energi men under en kort tid.
5
Ett undantag… Fibrer Fullkornprodukter såsom kli, gryn och grövre mjölsorter, grovt bröd, fullkornspasta, fullkornsris. Tillhör kolhydrater men ger ingen energi, bra för magen och tänderna. Ger större mättnadskänsla – dvs. du är mättare längre.
6
Proteiner Har inga undergrupper såsom kolhydrater och fett har.
Finns främst i animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, ägg. Finns även i bönor, linser och ärtor. Behövs både för vår psykiska (hjärnan), fysiska (muskler) utveckling samt ämnesomsättning och fortplantning.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.