Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Livsmedelskemi
2
Fotosyntesen
3
Cellandning
4
Kroppen behöver Kolhydrater Protein Fett Vatten, mineraler, vitaminer
5
3 former av kolhydrater Socker -monosackarider och disackarider
Stärkelse Cellulosa Alla kolhydrater är uppbyggda av kol, väte och syre Polysackarider Glykos
6
Molekylformel för glykos: C6H12O6
Socker Socker delas in i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter består av en ringformad sockermolekyl Sammansatta sockerarterna består av två sockermolekyler som sitter ihop. De måste först sönderdelas i kroppen innan de kan tas upp av blodet. Enkla sockerarter(monosackarider): Sammansatta sockerarter(disackarider): Ex) Glukos (druvsocker) Ex) Sackaros (”vanligt” socker) Fruktos (fruktsocker) Laktos (mjölksocker) Molekylformel för glykos: C6H12O6
7
Stärkelse Stärkelse är flera tusen druvsockermolekyler som sitter ihop. De bildar långa, snurrade molekyler. Finns i t.ex. pasta, bröd, potatis. Ger energi. Påvisas med jod och färgas blåsvart
8
Cellulosa Cellulosa är också många druvsockermolekyler som sitter ihop. De sitter ihop på ett annat sätt så att det blir långa raka molekyler. De är skelettet i växterna. Kallas också för fiber. Ger ingen energi, men mättnadskänsla Finns i grovt bröd, och grönsaker.
9
Fetter Fetter utvinns ifrån djur och växtceller Vegetabiliska fetter
Olja Flytande vid rumstemperatur Vegetabiliska fetter Kommer från växtriket Ex, solrosolja Animaliska fetter Kommer från djurriket Ex; smörfett Fett fast vid rumstemperatur
10
Sälar och valar ett tjockt lager underhudsfett som skyddar mot kyla
Fetter I människokroppen används fett • Energiförsörjning 40% • Tillför vitamin A, D, E och K som alla är fettlösliga • Ger skydd och stöd till de inre organen som t.ex. hjärta och hjärna • Fungerar som smörjmedel för leder • Ger huden dess elasticitet/ värmeisolera kroppen Sälar och valar ett tjockt lager underhudsfett som skyddar mot kyla
11
Fett från växtriket kallas för vegetabiliska fetter
Framställs genom att kall- eller varmpressa växter som är rika på olja
12
Hur bildas fett Fetter är uppbyggda av alkoholen glycerol och tre olika fettsyror En förening mellan en alkohol och en organisk syra kallas för en ester De organiska syror som finns i ett fett kallar man för fettsyror Den alkohol som finns i fett heter glycerol Alltså är fetter estrar Fettsyra GLYCEROL Fettsyra Fettsyra 1 glycerolmolekyl + 3 fettsyramolekyl Fett
13
Fettsyror Mättat; enkelbindningar mellan kolatomerna
Enkelomättat; en dubbelbindning Fleromättat; två eller fler dubbelbindningar Fasta fetter; hög andel mättade fettsyror Flytande fetter; hög andel fleromättade fettsyror
14
Vanliga fettsyror
15
Fetthärdning och transfetter
Industrin behöver billigt matfett som är lätthanterligt och hållbart. Därför härdas flytande vegetabiliska oljor genom en lång rad kemiska processer till ett fast smörliknande fett. Fetthärdning Flytande fetter kan göras till fasta genom att behandlas med väte Transfetter Om man avbryter härdningen innan det är helt färdighärdat bildas transfetter
16
Omega 3 och omega 6 är fleromättade fetter som är essentiella
De är nyttiga för kroppen. Förbättrar koncentrationen
17
Proteiner Proteiner är byggnadsmaterial för alla växter och djurceller
Alla proteiner innehåller Kol Väte Syre Kväve En del har också fosfor och svavel Exempel på proteiner i kroppen: Blodets röda färgämne, hemoglobin Enzymer Protein förser oss med kalorier
18
Proteiner i livsmedel
19
Koagulering Den process då ett ämne rör sig från flytandeform till fast form Många proteiner koagulerar vid upphettning
20
Godis Gelégodis, vingummin
21
Proteiners uppbyggnad
Uppbyggda av 20 olika Aminosyror Proteinerna består av långa kedjor av aminosyror Proteinerna i maten sönderdelas i mage och tarmar till fria aminosyror Fria aminosyror transporteras ut till kroppens celler och där kopplas till ihop till dem proteiner som kroppen behöver Ritningen för hur proteinet ska byggas upp finns i arvsmassan.
22
Essentiella aminosyror
En del av aminosyrorna kan cellerna själva tillverka Några måste tas in med mat. Dessa kallas för essentiella. Det finns åtta essentiella aminosyror Det betyder att proteinintag är livsnödvändigt för oss människor
23
Mineralämnen och Vitaminer
24
Vad är Mineraler Mineraler är föreningar av joner
Kroppen behöver 20 mineraler
25
Kalcium Fosfor För skelett och tänder; En fullvuxen människa består av
ca 1 kilo kalcium Fosfor För skelett och tänder;
26
Järn Viktig för blodet Järn ingår i hemoglobin, det röda färgämnet i blodet
27
Natrium För rätt sammansättning på kroppsvätskan
Vi behöver ha 0.9% natriumklorid i kroppsvätskan För mycket salt högt blodtryck
28
Jod Struma För sköldkörteln funktion
Tillverkning av hormoner som reglerar ämnesomsättning Struma
29
Vitaminer Ingår i många viktiga enzymer
som ser till att kroppen fungerar 13 olika vitaminer Många är essentiella Lösliga i vatten eller i fett
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.