Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livsmedelskemi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livsmedelskemi."— Presentationens avskrift:

1 Livsmedelskemi

2 Fotosyntesen

3 Cellandning

4 Kroppen behöver Kolhydrater Protein Fett Vatten, mineraler, vitaminer

5 3 former av kolhydrater Socker -monosackarider och disackarider
Stärkelse Cellulosa Alla kolhydrater är uppbyggda av kol, väte och syre Polysackarider Glykos

6 Molekylformel för glykos: C6H12O6
Socker Socker delas in i enkla sockerarter och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter består av en ringformad sockermolekyl Sammansatta sockerarterna består av två sockermolekyler som sitter ihop. De måste först sönderdelas i kroppen innan de kan tas upp av blodet. Enkla sockerarter(monosackarider): Sammansatta sockerarter(disackarider): Ex) Glukos (druvsocker) Ex) Sackaros (”vanligt” socker) Fruktos (fruktsocker) Laktos (mjölksocker) Molekylformel för glykos: C6H12O6

7 Stärkelse Stärkelse är flera tusen druvsockermolekyler som sitter ihop. De bildar långa, snurrade molekyler. Finns i t.ex. pasta, bröd, potatis. Ger energi. Påvisas med jod och färgas blåsvart

8 Cellulosa Cellulosa är också många druvsockermolekyler som sitter ihop. De sitter ihop på ett annat sätt så att det blir långa raka molekyler. De är skelettet i växterna. Kallas också för fiber. Ger ingen energi, men mättnadskänsla Finns i grovt bröd, och grönsaker.

9 Fetter Fetter utvinns ifrån djur och växtceller Vegetabiliska fetter
Olja Flytande vid rumstemperatur Vegetabiliska fetter Kommer från växtriket Ex, solrosolja Animaliska fetter Kommer från djurriket Ex; smörfett Fett fast vid rumstemperatur

10 Sälar och valar ett tjockt lager underhudsfett som skyddar mot kyla
Fetter I människokroppen används fett • Energiförsörjning 40% • Tillför vitamin A, D, E och K som alla är fettlösliga • Ger skydd och stöd till de inre organen som t.ex. hjärta och hjärna • Fungerar som smörjmedel för leder • Ger huden dess elasticitet/ värmeisolera kroppen Sälar och valar ett tjockt lager underhudsfett som skyddar mot kyla

11 Fett från växtriket kallas för vegetabiliska fetter
Framställs genom att kall- eller varmpressa växter som är rika på olja

12 Hur bildas fett Fetter är uppbyggda av alkoholen glycerol och tre olika fettsyror En förening mellan en alkohol och en organisk syra kallas för en ester De organiska syror som finns i ett fett kallar man för fettsyror Den alkohol som finns i fett heter glycerol Alltså är fetter estrar Fettsyra GLYCEROL Fettsyra Fettsyra 1 glycerolmolekyl + 3 fettsyramolekyl Fett

13 Fettsyror Mättat; enkelbindningar mellan kolatomerna
Enkelomättat; en dubbelbindning Fleromättat; två eller fler dubbelbindningar Fasta fetter; hög andel mättade fettsyror Flytande fetter; hög andel fleromättade fettsyror

14 Vanliga fettsyror

15 Fetthärdning och transfetter
Industrin behöver billigt matfett som är lätthanterligt och hållbart. Därför härdas flytande vegetabiliska oljor genom en lång rad kemiska processer till ett fast smörliknande fett. Fetthärdning Flytande fetter kan göras till fasta genom att behandlas med väte Transfetter Om man avbryter härdningen innan det är helt färdighärdat bildas transfetter

16 Omega 3 och omega 6 är fleromättade fetter som är essentiella
De är nyttiga för kroppen. Förbättrar koncentrationen

17 Proteiner Proteiner är byggnadsmaterial för alla växter och djurceller
Alla proteiner innehåller Kol Väte Syre Kväve En del har också fosfor och svavel Exempel på proteiner i kroppen: Blodets röda färgämne, hemoglobin Enzymer Protein förser oss med kalorier

18 Proteiner i livsmedel

19 Koagulering Den process då ett ämne rör sig från flytandeform till fast form Många proteiner koagulerar vid upphettning

20 Godis Gelégodis, vingummin

21 Proteiners uppbyggnad
Uppbyggda av 20 olika Aminosyror Proteinerna består av långa kedjor av aminosyror Proteinerna i maten sönderdelas i mage och tarmar till fria aminosyror Fria aminosyror transporteras ut till kroppens celler och där kopplas till ihop till dem proteiner som kroppen behöver Ritningen för hur proteinet ska byggas upp finns i arvsmassan.

22 Essentiella aminosyror
En del av aminosyrorna kan cellerna själva tillverka Några måste tas in med mat. Dessa kallas för essentiella. Det finns åtta essentiella aminosyror Det betyder att proteinintag är livsnödvändigt för oss människor

23 Mineralämnen och Vitaminer

24 Vad är Mineraler Mineraler är föreningar av joner
Kroppen behöver 20 mineraler

25 Kalcium Fosfor För skelett och tänder; En fullvuxen människa består av
ca 1 kilo kalcium Fosfor För skelett och tänder;

26 Järn Viktig för blodet Järn ingår i hemoglobin, det röda färgämnet i blodet

27 Natrium För rätt sammansättning på kroppsvätskan
Vi behöver ha 0.9% natriumklorid i kroppsvätskan För mycket salt högt blodtryck

28 Jod Struma För sköldkörteln funktion
Tillverkning av hormoner som reglerar ämnesomsättning Struma

29 Vitaminer Ingår i många viktiga enzymer
som ser till att kroppen fungerar 13 olika vitaminer Många är essentiella Lösliga i vatten eller i fett


Ladda ner ppt "Livsmedelskemi."

Liknande presentationer


Google-annonser