Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Menstruationscykeln Könshormonerna gör att det ungefär en gång i månaden mognar en äggcell och ett ägg släpps från en av äggstockarna. Det kallas ägglossning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Menstruationscykeln Könshormonerna gör att det ungefär en gång i månaden mognar en äggcell och ett ägg släpps från en av äggstockarna. Det kallas ägglossning."— Presentationens avskrift:

1 Menstruationscykeln Könshormonerna gör att det ungefär en gång i månaden mognar en äggcell och ett ägg släpps från en av äggstockarna. Det kallas ägglossning. Äggledaren fångar upp ägget med sin äggledartratt. Sedan rör sig ägget i äggledaren mot livmodern med hjälp av flimmerhår. Vid ägglossningen har kvinnan störst chans att bli gravid. Befruktningen kan bara hända i äggledaren och där är ägget ca 1 dygn. Vid ägglossningen fylls slemhinnan på livmoderns insida med blod. Den ska vara beredd att ge ett eventuellt foster syre och näring. Om ägget blir befruktat borrar det in sig där och växer fast. Om ägget inte blir befruktat behövs inte blodet och då rinner det ut tillsammans med ägget, kvinnan får mens. Kvinnan får mens – slemhinnan byggs upp och ett nytt ägg mognar och slungas ut i äggledaren – ny mens tar ca 28 dagar (4v), det kallas menscykel. Mensen varar 3-7 dagar.

2 Mensskydd Oregelbunden mens – PMS –
Bindor samlar upp mensblodet. Tamponger suger upp blodet redan inne i slidan. Byt tampongen ofta för att undvika bakterieinfektioner. Använd inte tampong under natten och byt den flera gånger under dagen. Oregelbunden mens – I början av tonåren får ofta tjejer oregelbunden mens. Om en tjej och en kille har samlag utan preventivmedel så kan de tro att de är gravida eftersom det inte kommer någon mens vid en graviditet. PMS – En del kvinnor har det jobbigt precis innan eller när de har mens. De kan få huvudvärk, ont i magen eller humörsvängningar. Andra har inga problem alls. Klimakteriet: Inträffar när äggcellerna slutar att mogna. Detta händer när kvinnan är år gammal. Då slutar hon att få mens och kan inte bli gravid på naturlig väg eftersom inga ägg kommer fram.

3 Klimakteriet: Inträffar när äggcellerna slutar att mogna.
Detta händer när kvinnan är år gammal. Då slutar hon att få mens och kan inte bli gravid på naturlig väg eftersom inga ägg kommer fram.

4 Befruktning Detta sker i äggledaren
Är när ägg och spermier sammansmälter Bara en spermier som kan komma in i ägget sen ”stänger” ägget öppningarna Äggcellen, 23 kromosomer och spermien, 23 kromosomer  46 kromosomer

5 Missfall fostret stöts ut. Kan bero på
vid allvarligt fel på fostret Missbruk av tobak, alkohol, narkotika Sker ofta så tidigt att kvinnan inte märker det 15% av alla konstaterade graviditeter slutar i missfall

6 Graviditet Menstruationen upphör Magen och brösten växer
En del kvinnor blir illamående, speciellt på morgonen. Graviditetstest kan man köpa på apoteket, affären eller få gratis på ungdomsmottagningen. Graviditeten räknas från sista menstruationens första dag. Gravid i 40 veckor (9 månader).

7 Fosterutveckling Dagarna efter sammansmältningen så delar sig den enda cellen till 2 sen till 4, 8, 16 osv till en cellklump. Cellklumpen växer in i livmoderslemhinnan och utvecklas till ett foster. I livmoderväggen bildas en moderkaka och fosterhinnor. Fostret får syre och näring genom navelsträngen från moderkakan. Fosterhinnan är fylld med fostervatten och där ligger fostret och flyter runt Det som den blivande mamman äter, dricker och andas in får även fostret i sig. Det är därför viktigt att mamman inte röker och dricker alkohol.

8 Fosterutveckling 8 veckor – 12 veckor – De flesta organ är utvecklade
17-18 veckor – undersöks fostret med hjälp av ultraljud, då räknas också ett ungefärligt födelsedatum ut. Ca 23 veckor – fostret börjar röra på sig mycket mer Ca 25 veckor – fostret börjar känna igen mammans röst Ca 33 veckor – fostret lägger sig i förlossningsläget Ca 40 veckor – dags för förlossning

9 Förlossning Förvärkar – livmodern har sammandragningar
Värkar - När värkarna blir regelbundna och kraftiga är det dags att ta kontakt med sjukhus Barnet ligger då med huvudet nedåt och livmodern pressar på samtidigt som slidan tänjer ut sig för att barnet ska kunna passera ut. Smärtlindring - Kvinnan kan få smärtlindring om hon själv vill lustgas (N2O) ryggmärgsbedövning Förlossningen kan hålla på i flera timmar upp till ett dygn. Väldig fysisk ansträngning som kan vara tuff och smärtsam

10 När barnet är fött börjar det andas själv efter någon minut.
Bebisen skriker mycket för att rensa luftvägarna. Ett nyfött barn är ca 50 cm långt och väger ungefär 3500 g Navelsträngen klipps av och livmodern stöter ut moderkakan och resten av navelsträngen.

11 Kejsarsnitt Innebär att barnet tas ut ur livmodern genom en operation i magen. Det kan vara planerat eller akut om det är fara för barnet eller mammans liv.

12 Abort innebär att man avbryter en graviditet.
90 % av alla aborter görs före 13:e graviditetsveckan. Som kvinna har man rätt att själv fatta beslut om abort till och med graviditetsvecka 18 Om man vill göra en abort från och med den 19:e graviditetsveckan krävs tillstånd av Socialstyrelsen Abort om man är under 18 år Mellan 15 och 18 år har man rätt att självständigt fatta beslut om att avbryta graviditeten, utan att föräldrarna får veta om det. under 15 år är man enligt lagen minderårig och föräldrar eller vårdnadshavare måste vara med och fatta beslut.

13 Abortmetoder Läkemedel, Abortpiller - kan liknas ett missfall.
Metoden går att använda under hela den period då abort är tillåten. Det är inte samma sak som så kallat akut-p-piller, som man kan ta senast tre dagar efter ett oskyddat samlag. Operation – så kallad kirurgisk abort. Till och med graviditetsvecka 12 Längre fram i graviditeten är fostret för stort för att man ska kunna använda denna metod.

14 Abort med läkemedel Besök på abortmottagningen
Få en tablett som förbereder livmodern Återbesök efter 1-2 dagar Få ett nytt piller att svälja eller en slidtablett (förs upp i slidan) sätter igång livmoderns sammandragningar Efter några timmar börjar man att blöda, ibland ganska mycket. Det är nu som fostret stöts ut och aborten fullbordas Många kvinnor får ont när aborten sker och får då någon typ av smärtstillande läkemedel Det går också att slutföra aborten hemma Efter aborten brukar man blöda två till fyra veckor.

15 Återbesök två till fyra veckor efter aborten hos en gynekolog eller en barnmorska.
Då kontrolleras att behandlingen har fungerat att ingenting finns kvar i livmodern graviditetstest i urinen eller blodet ibland en ultraljudsundersökning Skulle det finnas rester av moderkakan, fosterhinnor eller blod behöver man ibland göra en så kallad skrapning. Då blir man nedsövd eller får lokalbedövning Ett instrument förs in i livmodern och de rester som kan finnas kvar sugs ut.

16 Abort med hjälp av operation
Från ungefär midnatt kvällen innan ska man inte äta och dricka, eftersom magen ska vara tom vid operationen. Åker till kliniken på morgonen samma dag som aborten ska utföras Oftast får man ett läkemedel före operationen som ska mjuka upp livmoderhalsen oftast sövd när operationen genomförs men ibland får man lokalbedövning Läkaren för in ett instrument som är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern. Själva aborten tar allt som allt ungefär 20 minuter.

17 Efter abort med hjälp av operation
När aborten är klar stannar man kvar på kliniken några timmar för att hämta sig. Man kan ha ont efteråt, en smärta som påminner om mensvärk. För att lindra smärtan kan man få värktabletter. Efter aborten blöder man oftast sparsamt under två veckor. Man blöder oftast mindre efter en abort med hjälp av operation än efter en abort med hjälp av läkemedel.

18 Illegal abort I vissa länder är det inte fri abort utan det kan vara förbjudet. I länder där abort är förbjuden utförs ändå många aborter illegalt, ofta med risk för kvinnans eget liv.

19 Debatt: För och emot abort


Ladda ner ppt "Menstruationscykeln Könshormonerna gör att det ungefär en gång i månaden mognar en äggcell och ett ägg släpps från en av äggstockarna. Det kallas ägglossning."

Liknande presentationer


Google-annonser