Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Prestation, stress, motivation & hjärnan Njuter du av ditt arbete?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Prestation, stress, motivation & hjärnan Njuter du av ditt arbete?"— Presentationens avskrift:

1 Prestation, stress, motivation & hjärnan Njuter du av ditt arbete?
Bildkälla: Hjärnguiden.se

2 Hjärnans belöningssystem
Kemiska signalämnen Njutning Källa: Hjärnguiden.se Precis som alla ryggradsdjur har vi ett belöningssystem i hjärnan! Det har vi för att det ska vara härligt att ha sex, härligt att äta och dricka, härligt att anstränga sig fysiskt och motionera. När vi gör allt detta njuter vi, och njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnen frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra. Ett av hjärnans allra viktigaste signalämnen är dopamin, och lite förenklat kan man säga att det är när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller – det är då som man njuter!

3 Hjärnans hälsa Har du hjärnkoll?
Att prestera bra och känna oss nyttiga är viktigt för hur vi mår på jobbet Det är vetenskapligt bevisat att människor gör bättre ifrån sig när de mår bra ”Att ha många bollar i luften” - är det effektivt? Hjärnan, stress och prestation är sammanlänkande Vad betyder det att hjärnan är social och hur kan vi på bästa sätt hantera alla de relationer vi har i våra liv? Och vad händer i hjärnan vid förändring? Detta är viktiga områden som påverkar (arbets)livet och vår prestationsförmåga i stor utsträckning. För att inte tala om vårt välmående. Det finns stora vinster i att ge plats för både prestation och välmående i den vardag vi skapat där intrycken är många, informationen tycks oändlig, pressen ökande och där vi vill uppnå och utföra mycket. Det är vetenskapligt bevisat att människor presterar bättre när de mår bättre. Och hälsa har många aspekter. Hjärnhälsa är en. Källa Motivation.se

4 Apropå att njuta av arbetslivet…
Mår du bra av ditt arbete?

5 Morot och piska Hur påverkas hjärnan av beröm och kritik?
Det är viktigt att skapa balans mellan hjärnans ”hot” (stress) och belöningssystem Vi behöver alla ge varandra mer beröm och mindre kritik enligt forskaren Berömmen måste vara äkta: hjärnan ser igenom falskt beröm Källa: Motivation.se Anneli Ekström Godman(neuroledarskap) FTFs stressundersökning TCOs stressbarometer

6 Diskussionsfrågor - bekräftelse
Vad händer när man inte får feedback på det man gör? Hur fungerar det på din arbetsplats? Är det vanligt att chefen ger beröm? Har du själv koll på om du gör ”rätt saker”? Vad kan du själv göra för att ställa krav på din arbetsgivare? Hur ser du på din personliga utveckling i arbetslivet? Känner du dig stimulerad eller har du slutat njuta? När gav du en medarbetare beröm sist? Har ni något ”belöningssystem” på arbetsplatsen och i sådant fall, hur fungerar det?


Ladda ner ppt "Prestation, stress, motivation & hjärnan Njuter du av ditt arbete?"

Liknande presentationer


Google-annonser