Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hem- och konsumentkunskap

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hem- och konsumentkunskap"— Presentationens avskrift:

1 Hem- och konsumentkunskap
Mat, måltider och hälsa Hej! Varmt välkommen till denna genomgång om våra näringsämnen, hur man kan tänka och planera en dags måltider. Vi kommer även titta på hur individuella behov kan styra hur måltider komponeras.

2 Centralt innehåll i hem- och konsumentkunskap
Individuella behov av energi och näring, exempelvis vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov. I hem- och konsumentkunskap ingår följande delar i det centrala innehållet.

3 Kunskapskrav Du som elev kan ge enkla och till viss del (E)
utvecklande och relativt väl (C) välutvecklande och väl (A) underbyggda resonemang om hur varierande och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

4 Måltidspussel Hur äter du? Får du i dig alla målen?
Jämför en dag då du ätit bra och en dag då du ätit mindre bra. Kan du märka skillnad?

5 Frukost ”Dagens viktigast mål” 3 grupper: 1. Mjölk, yogurt, fil
2. Bröd med pålägg, flingor, gryn 3. Grönsaker, frukt, bär, juice

6 Mellanmål Ett mål mellan frukost, lunch och middag. Liknar frukosten.
Antal beror på hur din dag ser ut.

7 Lunch & middag Dagens två huvudmål Måltidshjälpmedel Matcirkeln
Tallriksmodellen

8 Matcirkeln 7 grupper - Grönsaker - Rotfrukter Bröd, pasta
Smör, margarin, olja Ost, mejeriprodukter Kött, fisk, ägg, fågel Frukt & bär Fundera: Hur äter du? Varför rekommenderas det att man ska äta mer av frukt, grönsaker, rotfrukter och fullkornsprodukter?

9 Tallriksmodellen Kolhydrater: ris, bröd, pasta, bulgur, potatis
Protein: Kött, fisk, skaldjur, linser, tofu, fågel Grönsaker & Frukt

10 Individuella skillnader

11 Individuella skillnader

12 Individuella skillnader
Mer aktiv livsstil Mindre aktiv livsstil

13 Näringsämnen Kolhydrater Protein Fett Vitaminer Mineraler Vatten

14 Kolhydrater Vilka livsmedel? Varför den behövs
Olika typer av kolhydrater Sockerarter Stärkelser Kostfibrer

15 Glykemiskt index Enkelt uttryck Begrepp Hur funkar det? Livsmedel
Snabba kolhydrater Högt Glykemiskt index (GI) Blodsockret påverkas snabbt men sjunker ganska snabbt igen. Dvs.. Du blir snabbt pigg men det håller inte i sig så länge. Sockerrika livsmedel som söta drycker, godis, bakverk. Långsamma kolhydrater Lågt Glykemiskt index (GI) Blodsockret stiger inte lika snabbt efter intag vilket ger en längre mättnadskänsla. Fiberrika livsmedel som bröd, gryn, flingor med stor del hela korn.

16 Hur man kan välja bra kolhydrater
Ät mycket frukt, grönsaker, och baljväxter – gärna 500 gram per dag. Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Ta hjälp av nyckelhålet för att hitta bra alternativ. Ät mindre godis, glass och söta bakverk och drick mindre läsk och saft

17 Symboler Gröna nyckelhålet Mindre socker Mindre salt
Mindre och nyttigare fett Mer fibrer

18 Protein Byggs upp av 20 aminosyror.
9 av dessa essentiella = livsnödvändiga Protein: Ge energi Bygga och reparera celler Bilda vissa hormoner och enzymer Viktigt för vår immunförsvar Proteinkällor

19 Att välja bra protein Kött, fisk, ägg, mjölk och ost innehåller de essentiella aminosyrorna i en bra blandning. I växtriket är det proteinet från baljväxter som har bäst sammansättning av aminosyror. Ärtor, bönor och linser är därför viktiga för den som väljer att äta vegetariskt. Mjöl, gryn och bröd innehåller också mängder av vissa essentiella aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna

20 Fett Varför behöver vi fett? Olika typer av fett Ge energi
Ge värme och skydd åt inre organ Bygga och reparera celler och tillverka hormon Ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Olika typer av fett

21 Fett Mättat fett Omättat fett
Smör, i animaliska livsmedel, kokosfett, palmolja Omättat fett Fleromättat: fett:: fet fisk såsom lax, makrill och sill. Rapsolja, solrosolja, majsolja. Enkelomättat: fett: olivolja, oliver, rapsolja, mandel, nötter, cashewnötter, avokado, kyckling. Om vi då tittar på de olika delarna så finns det olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Mättat fett Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel fet mjölk och fil smör och matfettsblandningar baserade på smör ost fett kött och charkprodukter som korv och bacon grädde, glass och bakverk choklad kokos- och palmolja. Fleromättat fett De viktigaste fleromättade fetterna är n-3 (omega-3) och n-6 (omega-6). De finns till exempel i fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja solros- och majsolja  Enkelomättat fett Enkelomättat fett finns till exempel i olivolja och oliver mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter avokado kyckling. Hur mycket fett är lagom? Fett innehåller mer energi än andra näringsämnen. 1 gram fett innehåller 9 kcal (37 kJ), vilket är mer än dubbelt så mycket som 1 gram kolhydrat eller protein.

22 Att välja bra fetter Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar. Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Använd nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen. Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång. Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkuterivaror.

23 Vitaminer Fettlösliga vitaminer Vattenlösliga vitaminer A-vitamin
D-vitamin E-vitamin K-vitamin Vattenlösliga vitaminer B-vitamin C-vitamin

24 Mineraler Järn Kalcium Magnesium Fosfor Zink Natrium Jod Kalium

25 Vatten LIVSNÖDVÄNDIGT Fundera över: Vilket uppgift har vatten?
Vad händer vid vätskebrist? Behövs energidryck när man tränar? Bra /dåligt?

26 Tomma kalorier Ger energi men få näringsämnen

27 Livsmedelsverkets kostråd

28 Hur äter du? App: ”Livsmedel”

29 Tillsatser i maten öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel) påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel) påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel). App – ”Tillsatsappen” Aspartam, glutamat, citronsyra för att nämna några.

30 Nu är det slut! Lycka till i dina val!


Ladda ner ppt "Hem- och konsumentkunskap"

Liknande presentationer


Google-annonser