Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett"— Presentationens avskrift:

1 Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen sker av de energigivande näringsämnena

2 Vad påverkar energiomsättningen?
Grundomsättning eller basalmetabolism energibehov vid vila Energibehov vid olika fysiska aktiviteter Basalmetabolismen påverkas av Ålder Kön Arv Fysisk aktivitet

3 Näringsämnena Kolhydrat, långsamma och snabba Protein.
Fett, mättade omättade Mineralämnen. Vitaminer, vattenlösliga och fettlösliga Vatten Energigivande protein, fett och kolhydrater

4 Kolhydrater, bildas av: koldioxid+vatten+sol=glukos
Socker , snabba kolhydrater. Överkonsumtion ger fetma, karies, tom energi, obalans i blodsockret. Stärkelse, växternas näringsreserv uppbyggd av glukos huvudbeståndsdel i vete majs potatis. Promenerande Kostfibrer kan ej sönderdelas under matspjälkningen och har därför inget näringsvärde. Krypande

5 Kolhydraterna är viktiga eftersom :
Ger kroppen energi Viktiga funktioner i ämnesomsättningen Hjärnan är beroende av lättillgänglig energi i form av glukos Kostfibrer ger god tarmfunktion Låg energi högt näringsinnehåll (ej socker)

6 Protein, 100000proteiner i kroppen
Vid matspjälkningen sönderdelas proteinerna i sina minsta beståndsdelar aminosyror. Icke essentiella och essentiella. Fördela proteinintaget under dagen. Behövs för: uppbyggnad av vävnader, muskler, blod. Bilda antikroppar hormoner enzymer finns i kött, fisk, ägg, bönor och linser

7 Fett, det näringsämnen som ger mest energi
Mättade fettsyror. Risk för hjärt och kärlsjukdomar. Kakao, cocosfett, smör Enkelomättade fettsyror, anses varken höja eller sänka fetthalten i blodet. Oliv- olja, solrosolja rapsolja Fleromättade fettsyror, sänker troligtvis blodfetthalten. Feta fiskar, matoljor. Transfettsyror bildas vid härdning av fett och i vommen hos idisslare.

8 Behövs för: Kroppens energiförsörjning
Tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna Tillföra kroppen de essentiella fettsyrorna Ge stöd och skydd åt de inre organen Bibehålla kroppsvärmen vid låga temperaturer

9 Hjärt- och kärlsjukdomar
Många forskare anser att det är bl.a. mättade fetter som orsakar sjukdomar Andra faktorer som bidrar är, ärftliga anlag, högt blodtryck, rökning, stillasittande och stress. Många anser också att högt protein och sockerintag påverkar. Dagsrekommendationen är högst 30E%

10 Vitaminer Vattenlösliga B-gruppens vitaminer.
Tiamin, kolhydratsomsättning Riboflavin, energiomsättning Niacin energiomvandling C-vitamin Immunförsvar,antioxidant Järnupptagningen Fettlösliga Vit A, retinol och karoten. Tillväxt, ögats funktion, immunförsvar Vit D. för att tillgodogöra sig kalcium och fosfor Vit E skyddar mot oxidation Vit K, koagulationsvitamin

11 Brist på fettlösliga vitaminer
Vit A, ger upphov till nattblindhet, knottrig hud, xeroftalmi Vit D, minskar kroppens förmåga att ta upp kalcium och fosfor, engelska sjukan eller rakitis,osteomalaci-benuppmjukning Vit E skydd mot hjärt och kärlsjukdomar Vit K, svåra blödningar i matspjälkningskanalen hos nyfödda

12 Brist av vattenlösliga vitaminer
Tiamin B1, dålig aptit, koncentrationssvårigheter, trötthet, illamående, förstoppning Riboflavin B2, sprickor och sår vid munnen, inflammerade läppar och tunga irriterade ögon Se B1, svår brist hudförändringar Pellagra

13 C-vitamin Basfakta om vit-c
Faktorer som ger ökat behov, p.piller, rökning, infektioner, sårläkning, antibiotika Matlagning, c-vit är värmekänsligt och blir lätt förstört genom oxidation Funktion i kroppen: blodkärlens hållfasthet, förbättrad antikroppsbildning, järnabsorption, sårläkning, försvara cellerna mot fria radikaler, sårläkning uppbyggnad av benvävnad tandben Fria radikaler bildas under metabolismen. De är giftiga och anses påskynda cellens åldrande och öka risken för allvarliga sjukdomarantiox.skyddar

14 Mineralämnen Kroppen består av grundämnen , kol, väte, syre och kväve och de utgör tillsammans 96% av kroppens vikt. Resterande 4% är mineralämnen. Mineralämnena utgör en viktig del av samspelet i kroppen: Bygga upp benstomme och tänder Transportera syre Ingå i hormonerna Ingå i olika enzymsystem

15 Uppgift mineralämnen. Två till tre personer
Ni blir tilldelade er ett mineralämne Ni får två timmar till förfogande Redovisning sker i powerpoint, minst två sidor Ta med basfakta, funktion, finns i, brist kan ge och bra att veta Kalcium Fosfat pers Natrium pers Kalium pers Järn Fluor Selen Jod


Ladda ner ppt "Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett"

Liknande presentationer


Google-annonser