Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Olle Björnram Rymden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Olle Björnram Rymden."— Presentationens avskrift:

1 Olle Björnram Rymden

2 Galaxer Galaxer Bild: samuel george CCsearch
Efter big bang bildades det flera miljarder stjärnor. Det finns stjärngrupper som kallas för en galaxer. En stjärngrupp kallas för en galax. I en galax finns det också moln av gas och stoft av damm. Det finns flera miljarder galaxer. Stjärnorna i en galax påverkas av dragningskraften så att dem håller sin bana inom sin galax.Alla galaxerna tillsammans bildar universum. Våran galax heter vintergatan. I en galax finns det flera miljarder stjärnor.

3 Vintergatan Vintergatan Bild: Johan Lange CCsearch
Vintergatan är våran galax. I Vintergatan finns det ca 200 miljarder stjärnor. Det finns också damm, stoft och gas. I mitten av våran galax så finns det ett stort svart hål. Våran galax är spiralformad och ser ut som en diskus från sidan. Vintergatan är den näst största galaxen i våran galaxhop. I Grekland kallas våran galax för mjölkvägen och i England The milky way.

4 Stjärnbilder Stjärnbilder Bild: clipart
Karlavagnen är en del av stjärnbilden Stora björn. Karlavagnen är den stjärnbild som är lättast för oss att se. Polstjärnan ligger alltid mitt över Nordpolen. Polstjärnan var till stor hjälp för piraterna innan kompassen fanns. Från Sydpolen så kan man se bl.a. Södra korset. Södra korset är den minsta stjärnbilden. Det finns en stjärna som heter Sirius och det är den stjärnan som lyser starkast.

5 Solen Solen Solen är ett brinnande gasklot. Solen är gjord av vätegas och helium. Vätegasen och heliumet bildar energi. Solen ytan på solen kallas fotosfären, det längst in i solen är solens kärna. Alldeles ovanför fotosfären finns det ett tunt gasskikt som kallas kromosfären. Ibland skjuts det upp enorma gaslågor Inne vid solens kärna är det ca 15 miljoner c. På höjd kan det vara upp till grader celsius

6 Solsystemet Solsystemet Bild: clipart
Solsystemet består av 8 planeter, astreoider, kometer och månar. Det finns också dvärgplaneter, det finns sammanlagt 5 dvärgplaneter . Solen är i mitten av alla planeter. Alla planeter kretsar runt solen. Planeternas namn Varje planet har minst en måne som kretsar runt planeten.

7 Merkurius Merkurius M e r k u r i u s Merkurius är den minsta planeten. Merkurius är också den planeten som ligger närmast solen. Merkurius är lite större än vår måne och lite tyngre. Merkurius är som ett klot av sten och med en kärna av järn Merkurius är den snabbaste planeten. Merkurius har fått sitt namn av den snabba budbäraren Mercurius för att planeten rör sig så snabbt runt solen. Merkurius rör sig ett helt varv runt solen på 88 dygn och snurrar ett varv runt sin egen axel på ca 59 dagar. Merkurius rör sig 48 km/s. Merkurius är synlig från jorden men den är svår att hitta för att den ligger så nära solen. På dagen så är det ca 430 grader Celsius och på natten ca -180 grader Celsius. Merkurius saknar måne. Det har varit rymdsonder uppe på Merkurius. En av rymdsonderna är Messenger och den andra rymdsonden heter Bepi Colombo.

8 Venus Venus V e n u s Venus började studeras redan för år sedan i Babylonien. Venus är den andra planeten från solen. Venus är den planet som ligger närmast jorden. Venus är nästan en lika stor planet som jorden. Ibland kallar man Venus för jordens tvillingplanet. Venus är ett klot av sten med vulkaner, berg och slätter. Det är mycket regn och åska på Venus. Venus har tjock atmosfär och kan därför stänga in värmen väldigt bra. På Venus kan det bli uppemot 460 grader celsius och är där med den varmaste planeten i vårt solsystem. Venus är lätt att se från jorden på morgonen och på kvällen. Om man ser den på morgonen kallas den för Morgonstjärnan och på kvällen kallas den på Aftonstjärnan. Det tar 225 dagar för Venus att röra sig ett varv runt solen och ett dygn på Venus är som 243 dygn på jorden.

9 Jorden-Tellus Jorden-Tellus
Jorden är den tredje planeten från solen. Jorden rör sig 30 km/s. Jorden har en måne av sten. Det tar 365 dygn för jorden att röra sig ett varv runt solen. Det tar 24 timmar för jorden att snurra ett varv runt sin egen axel. Jorden är den enda planeten som det finns liv på p.g.a. att det finns flytande vatten, ljus, värme och luft som behövs för att djur växter och människor ska kunna leva där. Inuti Jorden finns det magma. Jorden har också en jordskorpa. Ibland spricker jordskorpan och du rinner du ut magma men du kallas det för vulkan och magman kallas för lava. Jorden lutar och det är tack vare det som vi har årstider. Inom jordens atmosfär finns det syre och moln och ifrån molnen kommer det ibland regn och det är därför det finns sjöar och hav på jorden. På jorden kan det bli så kallt som -88 grader vid Nordpolen och Sydpolen och det kan bli upp till 58 grader vi ekvatorn. Jorden har fått sitt namn från jord gudinnan Tellus.

10 Saturnus Saturnus Saturnus är den 6:e planeten från solen d.v.s. 1 427 miljoner kilometer från solen. Saturnus roterar 10 km/sek så det tar 29,5 år på jorden för Saturnus att åka ett varv runt solen. Det tar 10 timmar och 39 minuter för Saturnus att rotera ett varv runt sin egen axel. Saturnus är den näst största planeten efter Jupiter. Saturnus är ett gas klot. Saturnus har platta poler och har blivit bredare vid mitten p.g.a. att den roterar så snabbt runt sin egen axel. Saturnus har de mest berömda ringarna. Saturnus ringar består av tusentals mindre ringar. Varje ring består av iskristaller, dammkorn, sandkorn och småsten och Saturnus har därmed dem vackraste ringarna. Saturnus atmosfär består av väte och helium. Saturnus har 60 månar. Alla månar består i stort sätt av is. Dem fem största månarna heter Dione, Tethys, Encladus, Mimas och Titan.

11 Saturnus Saturnus medeltemparatur är ca -190 grader Celsius.
Saturnus kan vid visa tillfällen ses från jorden. Saturnus har fått sitt namn ifrån Jupiters pappa som var en romersk gud.

12 Källor: Wikipedia, Rymdboken-Beta Pedagog, Stora läs och lär om rymden-Maria Tegnäs, varldenshaftigaste


Ladda ner ppt "Olle Björnram Rymden."

Liknande presentationer


Google-annonser