Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Första Hembesöket Viktiga steg för att skapa en förtrolig relation och göra en professionell bedömning De små detaljernas betydelse i samtalet Mötet som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Första Hembesöket Viktiga steg för att skapa en förtrolig relation och göra en professionell bedömning De små detaljernas betydelse i samtalet Mötet som."— Presentationens avskrift:

1 Första Hembesöket Viktiga steg för att skapa en förtrolig relation och göra en professionell bedömning De små detaljernas betydelse i samtalet Mötet som har betydelse för både givare och mottagare

2 Tröskel 1 Vägen in Vilken är ”inträdesbiljetten”?
Samtalet med närstående före besöket: Vem är personen? Vad har hänt? I vilken skepnad kan jag komma? ”Sjuksköterska som hälsar på alla äldre”, ”hemtjänst” eller som ”demenssjuksköterska” Vem bokar besöket och när?

3 Att ”komma över trösklar” och ”bjudas in genom öppnade dörrar”

4 Tröskel 2 Inledningen av besöket
Första mötet vid dörren. Ögonkontakten och handslaget. Anpassa mötet utifrån stundens ingivelse. Gå husesyn, titta på trädgården, sätta sig ner vid köksbordet eller i soffan. Det inledande, lättsamma och kravlösa samtalet lägger en viktig grund för resten av besöket.

5 De små detaljernas betydelse i samtalet
Med fördelad makt Smidighet Gester, beröring Registrera signaler Tid Tänk på placering och ljus Använd dig av färger, estetik Lyssna med hela kroppen Arbeta med både hjärna och hjärta för att tolka och förstå Hitta tråden att spinna vidare på

6 Tröskel 3 Att börja prata om minnesproblemen
Ett samtal om det allmänna hälsotillståndet ger ofta en öppning till att personen börjar prata om sina minnesproblem eller ger en möjlighet att ställa frågan ”Hur tycker du att det är med ditt minne” Utifrån samtalet kring minnesproblemen och liknande blir det många gånger möjligt att gå vidare till nästa steg.

7 Tröskel 4 Att göra tester
Anpassa typ och antal tester efter person. Var ensam med personen i lugn och ro. Exempel på tester som används: MMT, Klocktest, 7-minuterstest, AQT, Kubritning, GDS 20 Var generös med beröm. Peka inte på alla fel. Anpassa efter person. Sträva efter högsta möjliga värdighet. Minimera kränkningsrisken. Använd hela samtalet som en test. All testning bygger på kunskap och kompetens!

8 För att få förtroende krävs
Intresse Fantasi Medmänsklighet Personligt engagemang Inlevelseförmåga Kreativitet Tålamod Professionalism

9 Samspelet är en utmaning med möjligheter och hinder
Samspelet är en utmaning med möjligheter och hinder. Balans mellan närhet och distans samt mellan att behålla eller överlåta makten i olika situationer.

10 Tröskel 5 Avrundningen Sammanfatta Förslag på hur vi går vidare
Uppföljande kontakt Enskild kontakt med närstående

11 Första hembesöket ska ha gett
En samlad bild av personens funktioner (minne, språk, praktiska förmåga osv) En bild av personens stämningsläge En bild av personens vardag och dessutom gett mig Ett möte med en person/familj som har påverkat mig Ett möte som har utvecklat mig och min kompetens

12 Första hembesöket ska ha gett personen känslan av att ha
Blivit sedd och lyssnad till Fått höjd självkänsla Upplevt förtroende, respekt, samhörighet och värdighet ”Det här var trevligt/roligt” ”Hoppas vi ses igen!!”


Ladda ner ppt "Första Hembesöket Viktiga steg för att skapa en förtrolig relation och göra en professionell bedömning De små detaljernas betydelse i samtalet Mötet som."

Liknande presentationer


Google-annonser