Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Introduktion av nya medarbetare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Introduktion av nya medarbetare"— Presentationens avskrift:

1 Introduktion av nya medarbetare
Katarina Ljunggren Linda Blomberg Emma Nielsen Alexander Björkgren Ledarutveckling över gränserna

2 Hur arbetar andra kommuner
Vi har tittat på hur introduktionen ser ut för nyanställda i Nässjö kommun och jämfört med våra egna kommuner. Vi har sett att kommunerna arbetar likartat med denna process. Vetlanda kommun särskiljer sig något genom att de fokuserar mer på arbetsplatsintroduktionen. Vi kommer nedan lyfta fram förbättringsförslag gällande Nässjös introduktion för nyanställda, utifrån den jämförelse som är gjord.

3 Hur arbetar andra kommuner
Kommunövergripande introduktion Intranät Introduktionsfilm Pappersdokument Introduktionsutbildning Förvaltnings- och arbetsplatsintroduktion

4 Kommunövergripande introduktion Intranät
En egen information direkt riktad till den nyanställde. Information till den anställde i du-form, se exempel från Hultsfred Tydligt och enkelt var informationen finns.

5 Kommunövergripande introduktion Intranät
Intervjuer med ”Dina jobbarkompisar”, se exempel från Aneby. Skapar samhörighet samt ger ett trevligt och personligt intryck av kommunen.

6 Kommunövergripande introduktion Intranät, filmen
Nässjö kommuns introduktionsfilm om tex. organisation, Personec mm. Bra film, bra med kapitelindelning. Lätt att tycka till om filmen. Bra att det var både tal och text. Önskvärt med undertext där det endast var tal. Lättillgänglig information även senare under anställningen i motsats till introduktionsutbildningar på plats.

7 Kommunövergripande introduktion Pappersdokument
Introduktionsmapp överlämnas personligen tillsammans med introduktionsschema. Personligt välkomstbrev hem, se exempel från Vetlanda.

8 Kommunövergripande introduktion Introduktionsutbildning 4 tim
Personlig inbjudan Stående tider eller lång framförhållning. Detta för att kunna planera in utbildningen i introduktionsschemat. Obligatoriskt deltagande men missar man får man vänta tills nästa gång. Begränsad text och tydligare syfte i informationen på intranätet för att skapa intresse, se exempel från Sävsjö på nästa sida. Lägg gärna till bilder på talarna.

9 Kommunövergripande introduktion Introduktionsutbildning 4 tim

10 Kommunövergripande introduktion Introduktionsutbildning 4 tim
Viktigt att innehållet passar alla. Inte skapa känslan av att ”detta händer över mitt huvud och berör inte mig”. Inspirerande och lättsamt Skapa vi-känsla, vi är alla en lika viktig del av kommunen.

11 Förvaltnings- och arbetsplatsintroduktion
Arbetsplatsintroduktionen är viktigast för att få en bra start och kan vara avgörande för det fortsatta arbetet. Nässjö kommuns förvaltnings- och arbetsintroduktion består idag av generella mallar som varje chef får anpassa efter sin verksamhet. Mallarna bör göras förvaltningsspecifika och användas som en grund för arbetsplatsintroduktionen. Knyta kompetensanalysen till introduktionen. Tydligt introduktionsschema Se exempel Aneby kommun på nästa sida.

12

13

14 Sveriges viktigaste jobb!


Ladda ner ppt "Introduktion av nya medarbetare"

Liknande presentationer


Google-annonser