Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PENpal- den talande pennan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PENpal- den talande pennan"— Presentationens avskrift:

1 PENpal- den talande pennan
Ett verktyg för lustfylld språkträning!!

2 Vad är PENpal? Ett verktyg som gör det möjligt att synliggöra barnens alla språk i förskolan. En kombinerad mp3 spelare, scanner och mikrofon. Den kan läsa upp ljudfiler från böcker och planscher, på de språk man har programmerat den för. Barnen kan lyssna till förberedda böcker, enskilt eller i grupp.

3 Hur går det till, är den magisk?
Ljudfilerna aktiveras med hjälp av s.k. hotspots. Dessa hotspots kan finnas i flerspråkiga böcker och på planscher, eller i ett material som du själv skapar. Föräldrar modersmålspedagoger och andra vuxna kan läsa in ljudfiler till valfria böcker på olika språk. PENpal har även en mikrofon som gör det möjligt att spela in egna ljudfiler. Därigenom kan du skapa egna ljudfiler till böcker och planscher, på de språk du önskar. Experimentera med pennan för att hitta egna sätt att arbeta som passar er verksamhet. Det finns flera tillverkare av talande pennor - den här tillhandahålls och stöds av Mantra Lingua.

4 Komma igång! På beställer du böcker och material. Där laddar du även ner programmet Freelink och registrerar dig som användare. I programmet hittar du ljudfilerna på olika språk till böckerna. På skolverkets sida tema modersmål Fif finner du en webbplats med instruktioner för pennans alla användningsområden. (även videoinstruktioner)

5 Ansluta pennan i datorn
PENPal kan anslutas till datorn via den medföljande USB-kabeln. Det ger dig möjlighet att titta på innehållet i pennan, och att byta ut ljudfiler via datorn. Du ska inte trycka på startknappen då du laddar pennan och lägger in filerna. I förvaringslådan hittar du också talande instruktioner på svenska.

6 Viktigt! Om du - vid anslutning av pennan - får en fråga om du vill Söka igenom och åtgärda enheten, så ska du välja Fortsätt utan att söka igenom.

7 Pennans funktioner Överst - en strömbrytare, som även används för att höja och sänka volymen vid uppspelning. Man håller in strömbrytaren ett ögonblick tills indikatorn tänds. Om du vill ändra volymen vid uppspelning kan du trycka på den här knappen upprepade gånger. Indikatorn lyser blått när pennan står i läget för Uppspelning. På samma sätt håller du in knappen för att stänga av pennan. Om pennan inte används inom 30 minuter, kommer pennan att stängas av automatiskt, för att spara batteritid. Den mittersta knappen används för att växla till ett annat läge – mode – på engelska. Om du håller in M-knappen växlar indikatorn till rött ljus, och pennan går över i läget för Inspelning. I det här läget kan du spela in – och spela upp egna ljudfiler. Den nedre knappen används för att starta inspelningen av en egen ljudfil, som du kopplar till en Hot Spot på en egen etikett.

8 Längst upp – i övre ändan - sitter högtalaren, och det lilla hålet strax ovanför indikatorn är mikrofonen För att få bästa kvalité på din inspelning ska du alltså inte tala mot högtalaren, utan mot mikrofonöppningen – det är lätt att råka vända penna som en traditionell mikrofon!! På vänster sida finns ett uttag för att ansluta hörlurar eller externa högtalare. Här finns även anslutnings-jack för USB-kabel, när du ska ansluta PENpal till en dator.

9 Använda pennan med en flerspråkig bok
Börja med att starta pennan - genom att hålla in Till knappen tills lampan lyser blå. Då hörs välkomstfrasen. På insidan av pärmen i boken finns symboler med s.k.” Hot Spots”. Nudda det pilformade fältet (vid Start), för att ställa in pennan för uppläsning av den aktuella boken. Nu kan du höra boktiteln läsas upp. Obs! Om du hoppar över det här momentet, så kommer penna inte att kunna läsa upp någon text. Om du nuddar vid rektangeln - (vid Information, i vissa böcker till höger om startpilen) - kan du höra information om hur man använder boken För att välja vilket av de förinspelade språken du vill spela upp nuddar du någon av cirklarna.(Om boken är tryckt på engelska, så finns den svenska översättningen där det står Engelska.)

10 Flera språk i pennan Du kan ladda pennan med ljudfiler på flera språk för samma bok. Du väljer språk genom att klicka på Startpilen flera gånger. Exempel: först kommer kanske en på svenska och arabiska. Om man nuddar Startpilen igen kommer nästa språkfil upp - allt beroende på vilka språk man har laddat i pennan. Man kan alltså arbeta sig fram till önskat språk genom att gå fram och tillbaka. Tips: Du kan även använda de Hot Spots som finns uppe i hörnen för att spela in din egen röst. För att få pennan att spela upp bokens ljudfiler, går du bara tillbaka till Startpilen, och går till valfri sida.

11 Spela in och spela upp Spela in - lyssna - på egna ljudfiler
Så här gör du för att spela in och lyssna på ljudfiler, som du kopplar till egna ljud-etiketter. Starta pennan genom att hålla in strömbrytaren tills indikatorn lyser med blått ljus. Därefter håller du in M-knappen till indikatorn visar rött ljus. Nu står pennan i Inspelningsläget, och du kan skapa – spara - och spela upp dina egna inspelningar .

12 Minibookcreator Arbeta med Mini-Book Creator- där du och barnen kan skapa en minibok med hjälp av MiniBookCreator. Obs! Används till speciellt papper. Använd cd-skivan och följ instruktionerna där. Finns även på resurswebbplatsen på skolverket.

13 Inspiration PENpal Linköping arbetar med PENpal
Förskolan Metallen i Boliden/Skellefteå. Snödroppens förskola, avd. Björnen i Malmö Ni hittar inspiration från dessa projekt på: Skolverket, Tema modersmål , Fif.

14 Att tänka på! Bekanta dig själv med pennan innan du testar med barnen. Ge pennan lite tid och uppmärksamhet, allt funkar inte direkt. Experimentera sedan och ha kul tillsammans med barnen. Gå alltid till start för att byta bok, språk plansch etc. Använd er av modersmålspedagoger, föräldrar och flerspråkig personal till inspelningar.

15 Lycka till!! Om ni behöver stöd eller saknar material hör av er till: Maria Rundquist Visser Specialpedagog/samordnare modersmål Tel Karin Sohlgren, Tel


Ladda ner ppt "PENpal- den talande pennan"

Liknande presentationer


Google-annonser