Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)"— Presentationens avskrift:

1 ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)

2 GRÖNLAND INUITERNA Före 1700-talet bodde folket på Grönland i hyddor av torv, tält av djurhudar eller i igloos. Folket (inuiterna) var ett resande folk utan fasta bostäder och det var därför viktigt att det skulle vara lätt att bygga upp och riva ner sin bostad.

3 GRÖNLAND KOLONI-STIL På 1700-talet började man bygga hus på Grönland vilka hämtade sin stil från Skandinavien och därför ser husen ut som de vi har här hemma. Husen byggdes i trä och var väldigt färgglada.

4 GRÖNLAND FÄRGERNAS BETYDELSE Röda hus var affärer.
Svarta hus var polisstationer. Blåa hus var fiskfabriker. Gröna hus var telekommunikationshus. Gula hus var sjukhus.

5 MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Simhallen i huvudstaden Nuuk

6 MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Kulturhuset Katuaq i Nuuk

7 TURKIET ISLAMISK ARKITEKTUR
Den islamiska arkitekturen har över lång tid haft mer eller mindre samma stil. Islamiska byggnader kan man hitta från Spanien i väster till Indonesien i öster, och från södra Ryssland i norr till centrala Afrika i söder.

8 TURKIET TYPISKT FÖR ISLAMISK ARKITEKTUR Symmetri Symmetri betyder att det är lika på båda sidor. Kupol Kupolen eller lök som den också kallas är något som kännetecknar islamisk arkitektur. Minareter En minaret är ett torn varifrån man ropar ut böner på bestämda tider på dagen. Utsmyckning Den islamiska arkitekturen är aldrig utsmyckad med figurer på människor och djur utan består istället av olika mönster. Färg Utsmyckningarna är ofta färgglada.

9 TURKIET Blå moskén, Istanbul

10 TURKIET Hagia Sofia, Istanbul

11 TURKIET Beylerbeyipalatset, Istanbul

12 FRANKRIKE GOTISK ARKITEKTUR
Den gotiska arkitekturen utvecklades i Frankrike under 1100-talet och var idealet fram till någon gång på 1300-talet. Den är särskilt vanlig i katedraler som är byggda på den tiden. Saint Denis, Frankrike. Klosterkyrkan i Saint Denis

13 FRANKRIKE TYPISKT FÖR GOTISK ARKITEKTUR Spetsbågar De spetsiga bågarna är höga och pekar mot himlen. Glas Katedralerna byggdes med stora fönster och glaspartier. De var ofta färgglada. Vanligt förekommande som form var den geometriska rosetten. Strävsystem Strävpelare och strävbågar byggdes upp som ett skelett för att hålla upp byggnaden. Högst upp på strävpelaren finns vanligtvis en spira eller fial som det också kallas. (Se bilden)

14 FRANKRIKE Notre Dame, Paris

15 FRANKRIKE Notre Dame, Paris

16 FRANKRIKE BAROCK ARKITEKTUR
Ordet barock används idag för att beskriva något som är överdrivet dekorerat eller som är svulstigt. Just så var också barock arkitektur. Den var praktfull, svulstig och överdrivet dekorerad. Man ville helt enkelt imponera på de som såg byggnaden.

17 FRANKRIKE TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt Gips förgylldes med guld. Trä målades för att likna dyrbar marmor. Byggnaderna byggdes stora. Pelare Vanligtvis har byggnader som är byggda i barock stil pelare i fasaden (de yttre väggarna) för att skapa rörelse och dramatik. Dekorativa fasader Under barocken var det vanligt med figurer och statyer på och kring byggnaderna. FRANKRIKE

18 FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

19 FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

20 RYSSLAND TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt
Gips förgylldes med guld. Trä målades för att likna dyrbar marmor. Byggnaderna byggdes stora. Pelare Vanligtvis har byggnader som är byggda i barock stil pelare i fasaden (de yttre väggarna) för att skapa rörelse och dramatik. Dekorativa fasader Under barocken var det vanligt med figurer och statyer på och kring byggnaderna.

21 RYSSLAND Vinterpalatset, Sankt Petersburg

22 RYSSLAND Katedralen byggdes Det sägs att arkitekten Postnik Jakovlev fick båda sina ögon utstuckna efter att katedralen blivit klar. Detta för att Ivan den förskräcklige som beställt katedralen blev så imponerad av resultatet att han inte ville att Postnik skulle kunna bygga något liknande till någon annan. Det är troligtvis en myt och alltså inte sant. Vasilijkatedralen, Moskva


Ladda ner ppt "ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)"

Liknande presentationer


Google-annonser