Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KLEINER MÜNSTERLÄNDER

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KLEINER MÜNSTERLÄNDER"— Presentationens avskrift:

1 KLEINER MÜNSTERLÄNDER

2 Bakgrund Fågelhund av spanielmodell, varav vissa av dem betraktade som ”stående” återfanns så tidigt som på 1400-talet i de sydligare delarna av Europa. Gamla målningar från kontinenten avbildar ursprungliga fågelhundar av en modell som påminner om dagens Kleiner Münsterländer. Rasen har sitt ursprung i nordvästra Tyskland, i ett område som kallas Münsterland. Så tidigt som omkring 1870 fanns det långhåriga hundar av spanieltyp i området, dessa hundar stod för fågel, var mycket spårsäkra och kunde även apportera. Det är dessa hundar som ligger till grund för dagens Kleiner Münsterländer. Det är främst två namn som förknippas med rasens kvarlevnad nämligen Löns och Jungclaus, som mer målinriktat började avla fram vad som senare skulle kallas Kleiner Münsterländer grundades den första rasklubben Verband für Münsterländer Vorstehhunde och den första standarden godkändes. Målsättningen med rasen var följande: ”Föreningen har till syfte att främja avel av den långhåriga lilla stående fågelhunden i enlighet med hur aveln sedan årtionden bedrivits i Münsterland” Rasen kom till Sverige på 1960 talet för att stanna, men rasen omnämns i hund och jaktlitteraturen då och då under hela 1900-talet. Det registrerades 183 st hundar 2009.

3 Typ och helhetsintryck
Kleiner Münsterländer är en medelstor hund med kraftig och harmonisk kroppsbyggnad, ädla, eleganta och balanserade proportioner.

4 Helhetsintryck forts. Huvudet är ädelt

5 Helhetsintryck forts. Kroppslinjerna är flytande

6 Helhetsintryck forts. Frambenen har goda behäng, bakbenen har så kallade byxor och svansen är försedd med tydlig fana. Den glänsande pälsen skall vara lätt vågig, tät och inte för lång.

7 Viktiga måttförhållanden
Kroppslängden mätt från bröstbensknappen till sittbensknölen skall inte överstiga manken med mer än 5 cm.

8 Viktiga måttförhållanden forts.
Skallens längd från nackknöl till stop skall motsvara nosens längd från stop till nosspets.

9 Uppförande / karaktär Kleiner Münsterländer är intelligent och lättlärd, temperamentsfull, men balanserad med stabil karaktär. Rasen är uppmärk- sam och vänligt inställd till människor med god följsamhet gentemot föraren. Den har passionerad och uthållig jaktlust, mång- sidiga jaktanlag liksom god nervstyrka och viltskärpa.

10 Uppförande / karaktär forts.
Detta talar för att inga avvikelser i mentaliteten kan accepteras, detta med tanke på det arbete som rasen ska kunna utföra.

11 Huvud och uttryck präglar typen
Skallpartiet skall vara ädelt och torrt, platt eller lätt välvt

12 Huvud forts. Nospartiet, kraftigt med torra läppar Högt ansatta öron
Mörkt bruna ögon

13 Kropp Överlinjen skall vara lätt sluttande
Bröstkorgen skall snarare vara djup än bred

14 Rörelser Vägvinnande med kraftigt påskjut

15 Päls Tät och medellång, slät eller lätt vågig, åtliggande och vattenavvisande. Kroppens ytterlinjer får inte döljas av alltför lång päls. Den täta pälsen ska ge bra skydd mot väder, terrängförhållanden och skador Öronen ska vara behårade Fanor på framben och svans Byxor Ej överdriven päls på bringan

16 Färg Brun och vit

17 Färg forts. Brunskimmel med bruna fläckar, mantel eller prickar

18 Färg forts. Bläs tillåtet
Tanfärgade fläckar på nosparti, ovanför ögonen och runt anus är tillåtet ”Jungklaus-tecken”

19 Mankhöjd Hanhund 54 cm Tik 52 cm Tillåten avvikelse +/- 2 cm
Allvarliga fel: avvikelse från den i standarden angivna mankhöjden med 2-4 cm Diskvalificerande fel: avvikelse från standarden angivna mankhöjden med mer än 4 cm

20 Nu kan ni allt om Kleiner Münsterländerns exteriör
Framtiden kommer att se ljus ut

21 Tack för visat intresse
Frågor?

22 Bildgalleri

23 Bildgalleri

24 Bildgalleri


Ladda ner ppt "KLEINER MÜNSTERLÄNDER"

Liknande presentationer


Google-annonser