Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De farliga kosttillskotten!?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De farliga kosttillskotten!?"— Presentationens avskrift:

1 De farliga kosttillskotten!?

2 STÖRRE OCH STÖRRE – MINDRE OCH MINDRE
Bakgrund Kroppsideal manlighet = muskler kvinnlighet = smal STÖRRE OCH STÖRRE – MINDRE OCH MINDRE

3

4 Bakgrund Styrketräning – estetiska skäl.
Dopningsanvändandet, främst AAS, ökar. Muskelökande och prestationshöjande kosttillskott. ”Svenskt rekord” i doping – hälsofarliga substanser. Måltidsersättningar Extrema bantningsmetoder Sverige i ”dietpsykos” Branschen exploderar!

5 DET ÄR SKILLNAD PÅ KOSTTILLSKOTT OCH KOSTTILLSKOTT!

6 Är du säker på att du inte är dopad…?

7 Hur många äter kosttillskott?
Enkätstudie PRODIS med över svar United Minds ”Barn och ungdomar om dopning”

8

9

10 ÄR DET VERKLIGEN SÅ MÅNGA SOM BEHÖVER TILLSKOTT…?

11 Vilka kan behöva kosttillskott?
D-vitamin Barn, äldre och gravida De som av olika anledningar har en konstaterad brist på något

12 Trots att det finns många brister i våra matvanor visar kostundersökningar att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. För de flesta finns inget behov av kosttillskott om du inte bevisligen har en brist på något. Studier visar att det finns anledning till att vara restriktiv med att äta tillskott med höga doser av olika vitaminer och mineraler. Riksidrottsförbundets rekommendationer: ”RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott” Sveriges Olympiska kommittés rekommendationer: ”SOK avråder generellt och bestämt elitidrottare från tillskott, undantaget vid individuell medicinsk indikation efter med påföljande utvärdering i samråd med kostexpertis”

13

14 Det räcker i de allra flesta fall med vanlig mat – kosttillskott kan aldrig ersätta mat.
Vanligaste anledningen till att vi äter kosttillskott är i förebyggande syfte? Ändå omsätter kosttillskottbranschen i Sverige flera miljarder kr per år – och branschen bara växer och växer… Varför…?

15 Kroppsfixerat samhälle.
Livsstilsproblematik – Quick Fix! Medikaliserat samhälle. Vi ”luras” att tro att vi behöver KT för att må bra. För att vara på den säkra sidan. Extremt aggressiv marknadsföring i en mycket lukrativ bransch!

16

17

18

19 Det finns INGEN myndighet som systematiskt förhandsgranskar kosttillskott – upp till varje kommun att sköta tillsyn. Inga krav på tillverkare att de ska anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de börjar säljas, det krävs alltså inget godkännande eller tillstånd från Livsmedelsverket för att sälja kosttillskott i Sverige. Ingen central samordning – låg kunskapsnivå. Salusförbud endast i den aktuella kommunen. Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras enligt livsmedelslagstiftningen. Det är tillverkarens ansvar att produkterna är säkra att använda och följer lagstiftningen!!

20 Dopinglaboratoriet i Köln, Tyskland undersökte 634 kosttillskott och det visade sig att cirka 15 procent av dessa innehöll dopingklassade substanser – främst prohormoner Nandrolon och testo ,6 % Prohormoner testo ,1 % Prohormoner nandro ,1 % Summa positiva ,8 % Gick ej säkert analysera ,4 %

21 Malmö Stad, undersökning november 2010:
85 kosttillskott från Hälsokostbutiker etc. 21 av 85 varor innehöll substanser som borde vara läkemedelsklassade. 71 % var felmärkta. Livsmedelsverket 2011, granskade 43 kosttillskott från åtta svenskspråkiga webbsidor Substanser med kända biverkningar påvisades i 28 av de 43 produkterna. Åtta av de 28 produkterna skulle kunna klassificeras som läkemedel utifrån definitionen i 1§ läkemedelslagen.

22 VAD KAN DET HÄR INNEBÄRA FÖR DIG?

23

24

25

26 Finns det inga bra kosttillskott?

27

28

29

30

31 Att tänka på gällande kosttillskott:
Behöver jag tillskott? Friska människor med normala ätvanor behöver inte kosttillskott Lagstiftningen och kontrollerna är otillräckliga Kosttillskott i höga doser kan vara skadliga Vissa näringsämnen kan orsaka negativa interaktioner Om kosttillskott ska användas bör det endast användas som tillägg till diet och bör endast vara en tillfällig lösning. Användning bör ske i samråd med specialister som exempelvis läkare, nutritionist eller dietist Kosttillskott är ofta ett slöseri med pengar Kosttillskott kan orsaka ett positivt dopingtest!

32 Kontakt

33 Tack för att ni har lyssnat! // Johan


Ladda ner ppt "De farliga kosttillskotten!?"

Liknande presentationer


Google-annonser