Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SANT.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SANT."— Presentationens avskrift:

1 SANT

2 SANT S = Sniffning A = Alkohol N = Narkotika T = Tobak

3 Hur blir man beroende? Då ämnen som man får i sig bryts ner i magsäcken, eller tas upp genom lungorna, så förs sedan ämnena via våra blodbanor till kroppens alla celler. Cellerna tar upp ämnen som åker genom blodet.

4 Hur blir man beroende? Cellerna i hjärnans belöningscentrum tar upp ämnen och bildar hormoner genom detta. Dessa hormoner påverkar vår kropp. Vissa hormoner gör oss glada, vissa gör oss ledsna, vissa gör oss energiska och så vidare.

5 SANT Sniffning gör att man andas in olika sorters gaser. Det kan vara ångor från lim, bensin eller lösningsmedel. Dessa ämnen är mycket giftiga för vår kropp. Men kroppens belöningssystem skapar hormonet serotonin som ger oss en ”kick” av sniffningen. När vi andas in dessa gaser blir det också mindre syre i våra blodbanor. Vissa ångor, exempelvis bensin, är cancerframkallande

6 SANT Alkohol är en form utav beroendeframkallande ämne som bildas då jästsvampar bryter ner socker. Alkoholen kan bli olika koncentrerade beroende på hur mycket jästsvampar som tillförs och beroende på vilka andra ämnen som man blandar till alkoholen. Exempelvis kan jämföras öl som innehåller malt och humle med vin som innehåller olika frukter, exempelvis vindruvor eller plommon.

7 Alkoholens uppbyggnad

8 SANT Alkohol finns i två former: Vanlig alkohol som normalt är etanol. Denna alkohol finns i öl, vin och sprit. Alternativ alkohol är exempelvis träsprit som också kan drickas men som är LIVSFARLIGT!

9 SANT Alkohol mäts i promille. Alkohol är livsfarligt både för personen som dricker själv men även för andra personer i omgivningen. Exempelvis rattfylleri är en av de vanligaste orsakerna till dödsfall i trafiken.

10 SANT Tobak (Snus och cigaretter) framställs genom att tobaksblad mals ner och sedan på olika sätt blandas med ämnen för att skapa cigaretter och snus. Både cigaretter och snus frisätter hormonet serotonin vid intag Och gör att man blir energisk. Dessutom gör cigaretternas och snusets nikotin att blodkärl drar ihop sig.

11 SANT Tre ämnen i cigaretter: 1) Nikotin – Är ett giftigt ämne. Den har en beroendeframkallande verkan i kroppen. Nikotin gör att hudens blodkärl dras ihop. Nikotin gör att man känner sig vaken och pigg. En rökare som inte får nikotin blir däremot orolig och får svårt att koncentrera sig.

12 SANT Tre ämnen i cigaretter: 2) Koloxid – Är en mycket giftig gas som bildas när man tänder en cigarett. Koloxiden gör det svårt för syre att tas upp i kroppen och då cellerna tar upp koloxid så skadas cellernas inre.

13 SANT Tre ämnen i cigaretter: 3) Tjära – Är ett ämne som fungerar som bindemedel. Det bygger ihop saker och ting, exempelvis cement. När vi andas så har vi flimmerhår i halsens insida som gör att damm och andra partiklar inte åker ner i Lungorna. Dessa flimmerhår binds samman av tjära. Därefter kan tjära och andra farliga ämnen transporteras ner till lungorna och göra att tjära fastnar på lungorna. Då blir det även svårare för lungorna att utvidgas eller dras samman.

14 SANT Passiv rökning innebär att även personer i omgivningen av en person som röker påverkas och får i sig de ämnen som finns i cigaretter. Passiv rökning är också skadligt för kroppen.

15 Snus Snus är en tobaksprodukt som skapas genom finmald tobak, salter och smakämnen. I snus finns betydligt mer nikotin än i en cigarett. Man brukar jämföra att nikotinmängden i en dosa snus motsvarar ca 75 cigaretter.

16 SANT De ämnen som kallas för droger är normalt de som även kallas Narkotika. När man intar Narkotika så upplever man två olika faser: Man känner sig ”påtänd” vilket innebär att hjärnan på ett eller annat sätt påverkas. Antingen frisätts hormoner som gör personen lugnare, eller hormoner som gör personen energisk. Man känner senare en abstinens, det vill säga att kroppen reagerar oroligt då man inte längre har de olika ämnena i kroppen.

17 SANT Fyra typer av narkotika: Cannabis Opiater Stimulerande medel
Partydroger

18 Cannabis De två droger som ingår i gruppen Cannabis är Marijuana och hasch. Dessa ämnen kommer från växten hampa. Växten hampa innehåller ett nervgift, THC, som gör att man känner sig energisk och pigg. Giftet ger i det långa loppet hjärnskador och.

19 Opiater De två droger som ingår inom Opiater är morfin och heroin. Dessa kommer från växten opiumvallmo och gör, vid intag, att man blir lugn. Det gör att hjärtat slår långsammare. Det innehåller även ett nervgift som påverkar cellerna.

20 Stimulerande medel De två droger som ingår i de stimulerande medlen är Kokain och Amfetamin. Båda dessa gör att man känner sig upprymd och pigg. Därefter blir man snabbt trött och behöver mer Kokain eller amfetamin. Dessa innehåller också giftiga ämnen som gör att blodkärlen vidgas och hjärtat pumpar snabbare.

21 Partydroger Droger som kallas för partydroger är exempelvis LSD och ecstasy. Dessa ämnen är konstgjorda och ger hallucinationer och kan även förstärka intryck, exempelvis färger och musik.


Ladda ner ppt "SANT."

Liknande presentationer


Google-annonser