Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Terror och terrororganisationer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Terror och terrororganisationer"— Presentationens avskrift:

1 Terror och terrororganisationer

2 Europol (europeiska polisbyrån som är en organisation för polisärt samarbete inom Europa.) har presenterat statistik att 2009 genomfördes 294 olika terrorbrott i Europa. Majoriteten av dem genomfördes av separatistiska rörelser i tex Spanien och Frankrike. (237 av 294) Ett terrorbrott kunde knytas ihop med islamistiska grupper.

3 Nationella terroristorganisationer
IRA

4 IRA-Irish republic army
Bildades 1919 och utkämpade ett gerillakrig mot Storbritannien för ett enat Irland. Organisationens syfte är en självständig Irländsk republik, 1937 blev Irland självständigt varpå IRA riktade in sig på att få Nordirland-Irländskt. Det finns också en religiös splittring –katoliker vs protestanter.

5 IRA-splittrades 1969 Mellan åren dödade IRA över 1700 människor i olika terrordåd. Ira räknas som Västeuropas brutalaste terrororganisation. Under 1980-talet köpte och fick IRA vapen av Libyen.

6 IRA IRA´s kamp riktade sig mot Storbritannien genom bombdåd och väpnade anfall i Nordirland som står under brittiskt styre. Ledarna i IRA insåg under 90-talet att en väpnad kamp inte ledde någonstans. Vapenvila 94, 96 och fredsavtal 1998. Den väpnade kampen lades ned 2005 när internationella observatörer deltog i förstörandet av vapen. Rapporter visar att de inte räknas som ett terrorhot varpå Nordirland i ”goodwill” fått ett ökat självstyre.

7 ETA-Euskadi ta Askatasuna ”Baskerlandet och friheten”
Spansk terrororganisation eller enligt dem själva en Baskisk organisation som strider för att de Baskiska områdena i Spanien ska bli självständiga. ETA bildades 1959 men bedrev inte väpnad verksamhet förrän från 1965. De kallade sig själva för en befrielse organisation . 1973 mördade ETA den spanske regeringschefen Luis Carrero Blanco.

8 I och med spanska regeringens politik att ge Baskien ett visst självstyre har minskat ETAs populäritet. Politikermord 1997 skapade riksomfattande protester mot ETA, även i Baskien.

9 ETA 1998 utlyste ETA vapenvila.
Under 2000-talet har många ledande medlemmar gripits. I september 2010 utlyste ETA på nytt vapenvila, vilken förstärktes i januari 2011 då organisationen förkunnade permanent vapenvila. Gruppen har mördat över 800 personer i sin kamp.

10 Utöver IRA och ETA har det funnits flera organisationer i Europa
Tyskland-Baader-Meinhof (1970tal) Kroatien-Ustasa ( tal) Italien -Röda brigaderna Men dessa organisationer räknas i dag som helt nedlagda.

11 Mellanöstern PLO-Palestine Liberation Organization Kampen mot staten Israel har utgjort grogrund för flera nationella terroristorganisationer. PLO bildades 1964 som uttalade sig att de skulle befria hela Palestina genom väpnad kamp. PLO är en samlingsorganisation för flera olika palestinska befrielseorganisationer. Med varierande åsikter och värderingar. 1969 tog organisationen al-Fatah kontrollen över PLO, deras ledare Yasir Arafat var ordförande fram till sin död 2004.

12 PLO År 1988 utropade PLO staten Palestina och 1989 utsågs Arafat till dennas president. I september 1993 ingicks ett avtal mellan PLO och staten Israel, där parterna erkände varandra och självstyre. De olika organisationerna bakom PLO har inte sedan 94 kunna enats.

13 Hamas T ex bojkottar Hamas PLO.
Hamas är ”Den islamiska motståndsrörelsen” som bildades 1987. Under 90-talet trappades Hamas kamp up genom självmordsattacker mot Israeliska mål.

14 Hamas Kampen för ett självständigt Palestina ses som en islamisk angelägenhet, medan nationalism i snävare mening avvisas. Vilket gör att Hamas inspirerar religiös fanatism. Vid valen till det palestinska parlamentet 2006 vann Hamas en överraskande storseger (76 av parlamentets 132 platser. I juni 2007 övertog Hamas med våld makten i Gazaremsan, vilket fördömdes av Palestinas president Abbas och medförde att stora delar av världssamfundet inledde bojkott av Hamas regering i Gazaremsan. Hamas vägran att lägga ned den väpnade kampen har lett till indraget bistånd samt Israeliska militära och ekonomiska sanktioner.

15 Hizbullah Nära besläktad med Hamas är Hizbullah.
Genom demostrationer och våldsaktion försöker de nå sitt mål som är ett samhälle grundat på strikta religiösa regler. Deras mest extrema del kallas Islamiska Jihad.

16 Al-Qaida Al-Qaida startade som en motståndsrörelse i Afghanistan mot den sovjetiska ockupationen under 1980-talet. Organsiationen fick stöd av bla USA, Pakistan och Saud-Arabien. Efter 1989 verkade personer med anknytning till Al-Qaida i tex gerillakrig i Tjetjenien, Algeriet, Bosnien, Somalia och Filipinerna.

17 Al-Qaida Usama Bin Ladin återvände till Afghanistan 1996 och styrde där upp Al-Qaida då det var Talibaner som styrde landet. Al-Qidas mål och syfte är att återupprätta en muslimsk ”stor” civilisation. För det har man utropat ett ”jihad” mot judar, korsfarare, västmakter och regimer i muslimska länder. Jihad anses vara legitimt och ett måste. Ett annat mål är att få bort den amerikanska militära närvaron i muslimska länder.

18 Al-Qaidas främsta medel är den väpnade kampen. Man förhandlar inte.
Men en viktig del är att man också bistår och hjälper likatänkande och nödställda. Internet är ett mycket viktigt ”vapen” för Al-Qaida.

19 Al-Qaida har utpekats som ansvarigt för en rad terrorattentat:
ambassadbyggnaderna i Kenya och Tanzania i augusti 1998 militärfartyget USS Cole i Yemen i oktober 2000 samt World Trade Center i New York och Pentagon 11 september 2001 Bombattackerna på Bali i oktober 2002, i Madrid i mars 2004 och i London i juli 2005.

20 11 september attackerna När ett plan kl på morgonen (lokal tid) 11 september 2001 flög rakt in i det nordligaste av de två s.k. Twin Towers ('tvillingtornen') i World Trade Center på södra Manhattan trodde många att det var en olyckshändelse. Arton minuter senare, då ytterligare ett flygplan inför TV-kamerorna rammade World Trade Centers södra torn, stod det klart att det rörde sig om en terroraktion.

21 Fyra plan kapades av nitton unga män under morgonen den elfte september.
Tre av fyra plan träffade sina mål- World trade center, pentagon träffades medan planet som förmodligen skulle träffa vita huset kraschade på en åker i Pennsylvania efter bråk mellan passagerare och kapare. Sammanlagt dödades 2 986 människor i de byggnader som träffades. Det kunde ha blivit betydligt fler då attacken skedde tidigt och många av de som arbetade i World trade center hade inte hunnit till jobbet.

22 Arkitekturstudenten Mohamed Atta har pekats ut som ledaren för attackerna.
Han förberedde aktionen i Hamburg. Sommaren 2000 reste han och flera av hans ”kollegor” till USA för utbildning vid olika flygskolor.

23 Konsekvenser USA med flera har uttalat öppet krig mot terrorismen.
En knapp månad efter terrorattacken startade USAs bombningar mortAfghanistan. FN:s säkerhetsråd fattade nästan omedelbart efter 11 september-attackerna enhälligt beslutet att USA i enlighet med FN-stadgans artikel 51 hade rätt till självförsvar. USA gjorde också en första avbetalning på sin länge obetalda medlemsavgift till FN. Efter attacken har världen blivit osäkrare men ändå ”säkrare”. Terrorhotet lever kvar och det kan hända var som helst och när som helst. Samtidigt har te x säkerheten vid flygplatser och gränser ökat rigoröst.

24 Usama Bin Ladin dödades av amerikanska underrättelsetjänsten andra maj 2011 i Abbottabad utanför Islamabad i Pakistan.


Ladda ner ppt "Terror och terrororganisationer"

Liknande presentationer


Google-annonser