Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Zonta Stipendier 2012 – 2014 Zonta International delar årligen ut ett antal stipendier på tre olika nivåer:  Amelia Earhart Fellowship Ges till kvinnliga.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Zonta Stipendier 2012 – 2014 Zonta International delar årligen ut ett antal stipendier på tre olika nivåer:  Amelia Earhart Fellowship Ges till kvinnliga."— Presentationens avskrift:

1

2 Zonta Stipendier 2012 – 2014 Zonta International delar årligen ut ett antal stipendier på tre olika nivåer:  Amelia Earhart Fellowship Ges till kvinnliga forskare på doktorandnivå inom flygteknik, rymdvetenskap och närliggande områden.  Jane M Klausman Women in Business Scholarship Ges till kvinnor som studerar ekonomi eller ekonomisk förvaltning vid universitet eller högskola på sitt tredje eller fjärde år på grundutbildningen eller på mastersnivå – och som strävar efter en ledande position i samhället.

3

4

5 Bakgrund och ansökningsförfarande:
 Young Women in Public Affairs (YWPA) Award Ges till unga kvinnor på gymnasienivå som uppmuntran till deltagande i offentlig verksamhet och ideella organisationer och som vill uppnå ledande positioner, t ex kvinnor som är engagerade i ett offentligt projekt, i en frivilligorganisation eller är aktiv i elevrådsarbete.  Bakgrund och ansökningsförfarande:  Amelia Earhart Fellowship har delats ut till minne av den berömda piloten och Zontamedlemmen Amelia Earhart sedan  368 Fellowships på totalt 8 milj USD har delats ut till 959 kandidater från 68 länder.  2012 års stipendiat i Distrikt 21 är Madeleine Holmberg, doktorand i rymd- och plasmafysik vid Institutet för Rymdforskning (IRF) i Uppsala och Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala Universitet.

6 Kriterier: Sökande ska
- ha avlagt civilingenjörsexamen/filosofie kandidat examen inom rymd och flygrelaterade vetenskapliga områden - ha visat goda studieresultat - ha påbörjat väldokumenterat forskningsarbete sedan minst ett år - bifoga minst ett rekommendationsbrev från forskningshandledare Stipendieansökan skickas direkt till Zonta International av sökanden själv, för utvärdering. Ansökningstiden är 1 maj – 15 november. 35 stipendier delas ut på vardera 10 000 USD. Offentliggörande av årets kandidat sker i slutet av april.

7

8

9 Jane M Klausman Women in Business Scholarship
Stipendiet delas ut årligen sedan Hittills har 314 stipendier delats ut till 247 kvinnor i 44 länder. 2012 års stipendiat är Sara Anett Bohman från Jönköpings International Business School. Stipendiet delas ut på klubbnivå, distriktsnivå 1000 USD, samt på Internationell nivå 12 stipendier på vardera 5000 USD. Ansökan till klubben görs under maj månad, till distriktets stipendiekommitté senast 1 juli, och senast 1 september från distriktet till USA. Offentliggörande av årets internationella kandidater görs i mitten av oktober, varefter distriktet kan offentliggöra sin kandidat. Jane M Klausman – stipendiet kan sökas flera gånger men inte av dem som redan mottagit det internationella stipendiet. Sökande ska: - studera ekonomi eller ekonomisk förvaltning vid universitet eller högskola på sitt tredje eller fjärde år av grundutbildning eller på masternivå - ha visat goda studieresultat- visat initiativ, ambition och målmedvetenhet när det gäller en karriär inom business

10

11 Young Women in Public Affairs Award Program
YWPA- Award startade Sedan dess har 637 stipendier delats ut till 565 unga kvinnor i 50 länder. 2012 års stipendiat är Izabell Zaza från Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Under sitt sista gymnasieår genomförde hon ett projektarbete i Banglaedesh med fokus på kvinnors möjligheter till självförsörjning genom utbildning och arbete. Hon är även vice ordförande i SSU. Stipendiet delas ut på klubbnivå, distriktsnivå, ett stipendium på 1000 USD, samt på internationell nivå delas ut 10 stipendier på vardera 4000 USD. Ansökan till klubben görs 15 mars. Senast 1 april ska klubbarna ha skickat in ansökan till distriktets stipendiekommitté. Senast 1 maj ska den utvalda stipendieansökan skickas från distriktet till USA. I juli offentliggörs vilka 10 stipendier som utsetts som mottagare av de internationella stipendierna, varefter distriktet offentliggör sin kandidat.  Kriterier studerande på gymnasienivå i åldern 16 – 19 år som t ex är engagerade i ett offentligt projekt, i en frivillig organisation eller är aktiv i elevrådet Känna till Zonta Internationals program “Advocating in Zonta Internationals mission of advancing the status of women worldwide”

12

13 Extra stipendium 1000 USD har tidigare reserverats av ZD21 till Jane M Klausman Women in Business Scholarship. Från och med år 2010 utbetalas JMK-stipendiet av Zonta International och därför kan ett ekonomiskt utrymme ge möjlighet för extra stipendier. Fyra extrastipendier delades ut på 2500 Skr vardera. Ett extra JMK-stipendie och tre extra YWPA- stipendier fördelades till: Jelena Dmitrijeva, Stockholm School of Economics, Riga Nina Sirén Gualinga, Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk, Stockholm Beatrice Starchurski, Rekarnegymnasiet, Eskilstuna Sarah T N Gerber, Internationella Engelska Gymnasiet, Södertälje

14

15 Mitt namn är Nina Sirén, jag är 19 år gammal.
Jag är född och mestadels uppvuxen i Ecuador, i en liten by i Amazonas regnskog som heter Sarayaku, en indianby. Min mamma är Kichwa indian och min pappa är finlandsvensk. Mina gymnasiestudier avslutade jag på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, en internatskola i Sigtuna. Redan som liten blev jag involverad i politiska händelser som framförallt gällde exploatering av naturresurser på fiske och jaktområden i byn, mot byns vilja . Ecuadorianska staten skickade bl.a. starkt beväpnade militär trupper till byn, vilket var olagligt och ett direkt brott mot Ecuadors konstitution och mänskliga rättigheter. Men fallet lyckades drivas till domstol. Så under den tiden jag bodde i Ecuador var jag med i kongresser där olika byar och indianstammar samlades för att diskutera detta, politik och andra viktiga frågor. År 211 åkte jag till Costa Rica för att representera ungdomarna i byn inför den Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter, i ett mål där Sarayaku hade stämt Ecuadorianska staten. Och i Maj 212 åkte jag till London för att hålla i en presskonferens för Amnesty International, som har varit ett stort stöd för min by under konfliktåren, bland en del andra saker som jag gjorde.

16 När jag flyttade till Sverige och började på gymnasiet i Sigtuna fortsatte jag involvera mig på olika sätt i frågor som berör människor och natur. Jag blev engagerad i en organisation som heter Life Link, som jag även blev ordförande i, där de tre grundpelarna är Care for myself, Care for others, Care for nature Vi hade också ett samarbete med en Stiftelse som heter Make a Kid Smile. Och det var även dels för mitt engagemang i Ecuador och dels för mitt engagemang i Life Link som jag blev tilldelad det fina priset av Zonta. Mitt mål i livet är att arbeta för rättvisa i områden och länder där mänskliga rättigheter inte respekteras, att belysa problem som uppstår när ekonomiska och ideologiska intressen sätts före mänskliga rättigheter, demokrati, rättvisa och social utveckling. Och för tillfället bor jag i Ecuador i min hemby och är jag mitt uppe i ett ganska akut fall att rädda Ecuadors regnskog ifrån olje och gruv exploatering och samarbetar till exempel med organisationer som Amazon Watch. ( Utöver det håller jag på med diverse saker som att hålla undervisningar för ungdomar i byn om natur och miljö och försöker motivera dem, med inriktning på flickor att studera vidare i högre studier än bara grundskola och gymnasium, som jag finansierar genom det fina Zontastipendiet som jag blev tilldelad . Håller även i ett litet projekt i samarbete med stiftelsen Make a Kid Smile, där stiftelsen förser byskolan med skolmaterial och organiserar brevväxling med skolan i byn och skolor i Sverige och andra länder.

17

18

19 Hur kan klubbarna marknadsföra stipendierna?
Det är viktigt att Distrikt 21 Zontaklubbar verkar för att stipendierna blir mer synliga och allmänt kända för att ge unga kvinnor möjlighet att söka? Förutom information och annonsering på gymnasier, högskolor och universitet så är det viktigt att klubbarna och särskilt klubbens stipendiekommitté håller sig uppdaterade när det gäller guidelines for clubs and district och ansökningsformulären. Att göra stipendierna synliga genom prisutdelningar och pressrelease är viktigt. Zonta Internationals kommitté ordförande Ute Scholtz hoppas att fler klubbar vågar pröva att starta med Zontas mest populära stipendium Young Women in Public Affairs. Hon menar att det är bra att inte börja för ambitiöst, även om ni startar med en eller två sökande så är det bra. YWPA är en bra reklam som gör att Zonta syns, därför kan prisutdelningen göras extra festlig och synlig i media för att visa upp Zonta. Hon talar även om vikten av att hålla kontakten med klubbens stipendiater som säkert skulle kunna bli presumtiva Zontor i framtiden.

20

21 All information angående hanteringen av de olika stipendiernas ansökningsformulär finns att läsa på hemsidorna: /MemberResources/Tools/AwardScholarshipFellowshipTools- Guidelines for Clubs and Districts, eller: ZI/What we do/International Programs/Young Women in Public Affairs Award.aspx /Stipendier/Mitt Zonta/Kommittéarbete i D21 Följ noga instruktionerna i Guidelines for Clubs and Districts. Där finns alla uppgifter hur själva utvärderingsarbetet går tillväga i den lokala klubbkommittén för stipendier. Dessutom finns mycket utförliga beskrivningar på information till skolor, publicering och stipendiecermonier. Alla ansökningar måste gå via en Zontaklubb, som aktivt behandlar ansökan. Det är klubbens ansvar att se till att ansökan är fullständig och korrekt, dvs överensstämmer med Application och att inlämningsdatum respekteras. Zonta International Distrikt 21 Stipendiekommitté:

22 Zonta International Distrikt 21 Stipendiekommitté:
Margareta Sjöblom, Nyköping- Oxelösund II Zontaklubb, ordförande 2012 – 2014. Irene Jankowiak, Uppsala II Zontaklubb, Ineze Ozola, Zonta Club of Jelgrava Latvia. Eva Bergknut, Uppsala II Zontaklubb, Adress: Zonta Distrikt 21 Stipendiekommitté Att. Margareta Sjöblom, Spinnarvägen 10, Nyköping Tel:

23

24


Ladda ner ppt "Zonta Stipendier 2012 – 2014 Zonta International delar årligen ut ett antal stipendier på tre olika nivåer:  Amelia Earhart Fellowship Ges till kvinnliga."

Liknande presentationer


Google-annonser