Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Telemator ® Programvara för dokumentation och administration av:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Telemator ® Programvara för dokumentation och administration av:"— Presentationens avskrift:

1 Telemator ® Programvara för dokumentation och administration av:
Enledare-, par- och patchpanelbaserade nät Koppar-, fiber-, bredband- och transmissionsnät Små och stora inom- och utomhus nät I projekterings-, installations- och driftsfasen

2 Införningen tar utgångspunkt i registrering av ett bredbandsnät
Telemator 2004 Införningen tar utgångspunkt i registrering av ett bredbandsnät

3 Översikt Registrering av sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar
Sök och finn elementer i databasen Registrering av kablar Finterminering av kablar Skarvning av kablar Nätdiagram - Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur Registrering av förbindelser Helautomatisk routing av förbindelser Manuell routing av förbindelser Registrering av en kund till en förbindelse Registrering av utrustning Manuell routing av förbindelser på portar på utrustning Registrering av kabelvägar (kanalisation) Lägga kablar i kabelvägar Telemator i samarbete med kartsystemer (GIS) Registrering av färgkoder för kablar Registrering av utrustning vid hjälp av mallar

4 Registrering av en punkt
I Punkt kartotek registrerar du sajter, brunnar, skåp for skarvar, kundtermineriner och liknande.

5 Sök eller fritekst sök efter en punkt
Använd denna knappen för att finna en punkt vid fritekst sök. Använd denna knappen för att söka efter registrerade punkt i en lista. Använd denna knappen för att finna en punkt med utgångspunkt i adress eller typ.

6 Registrering av en kabel
I Kabel kartotek registrerar du alla typer kablar.

7 Finterminering av kabel
Här fyller du in fälten som berättar vart första fiber är terminerad. Resten av fibrerna blir automatisk terminerad fortlöpande.

8 Skarvning av fiber 1 av 2 www.mxdata.no
Här ser du kablarna som går in och ut av brunnen.

9 Skarvning av fiber 2 av 2 www.mxdata.no
Här bestämmer du vilka fibrer som skal skarvas. Här ser du resultatet.

10 Lägga fibrerna i kassetter
Här ser du första kassetten i fiberintervallet. Här ser du sista kassetten i fiberintervallet.

11 Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur
Med utskriften Nätdiagrammet för kablar kan du checka att du har får med alla punkter och kablar och att de hänger samman på rätt sätt.

12 Kvalitetskontroll av termineringar och fiberskarvar
Med denna utskriften kan du checka att du har skarvad fibrerna rätt och terminerad rätt i fiberpanelen (ODFen).

13 Registrering av en förbindelse 1 av 2
En förbindelse är en förbindelse genom flera kablar En förbindelse kan för exempel gå från en port på en svitsj genom flera kablar till en port på en annan svitsj

14 Registrering av en förbindelse 2 av 2
I Förbindelse kartotek registrering du alla typer förbindelser. Här registrering du förbindelsens ID. I detta tillfället är den en optisk förbindelse med 2 trådar som får namnet A och B. Lyset vill gå i den ene retningen på tråd A och den andra retningen på tråd B.

15 Helautomatisk routing av en förbindelse
Med helautomatisk routing finner systemet själv den kortaste vägen mellan 2 uppgivna punkter och lägger förbindelsen på första lediga och felfria fiberpar på alla mellanliggande kablar. Fyll in från punkt eller utrustning. Fyll in till punkt eller utrustning. Tryck på knappen Start. Välj om det skal användas fiber eller kopparkabel.

16 Manuell routing av en förbindelse 1 av 2
Routing betyder att kryssa eller patcha en förbindelse genom ett kabelnät Manuell routing kan görs på 3 ställen i Telemator: Ledare (fibrer) i en kabel (i Zoom Kabel) Termineringar (konnektor i ett panel) i en punkt (i Zoom Punkt) Portar på en utrustning (i Zoom Utrustning)

17 Manuell routing av en förbindelse 2 av 2
Här är en förbindelse routad på konnektor 1 och 2 i panel 2.

18 Utskrift av grafisk förbindelse kort
Du ser här vilka patchpanel och kontakter förbindelsen kommer ut i P005. Du ser här vilka patchpanel och kontakter förbindelsen kommer ut i P001.

19 Registrera en kund till förbindelsen
En kund registreras i Kund kartotek. En förbindelse är ansluten kunden.

20 Registrering av en utrustning 1 av 2
En utrustning kan vara: Centralutrustning (svitsj, server) Transportutrustning (HUB, router, modem, multiplex) Lokal/Kund utrustning (modem, svitsj)

21 Registrering av en utrustning 2 av 2
I Utrustning kartotek registrering du alla typer utrustning. Generell information om utrustningen. Här ser du ett kort som är färdig konfigurerad. Här ser du att portarna är färdig konfigurerad.

22 Placering av utrustning i punkt
Utrustning kan placeras i punkt (t.ex. i en site). Under denna arkfanen ser till de utrustningarna som är placerad i punkten.

23 Manuell routing på en port på en utrustning
Här ser du den förbindelsen du skal routa (aktiv förbindelse). Här ligger förbindelsen färdig routad på port 1. Här ser du att portarna är lediga därför att det inte är routad någon förbindelse på de.

24 Registrering av kanalisation med dragrör, subrör och mikrorör
Om du har ansluten Telemator mot ett digitalt kartsystem (GIS) behöver du inte fylla in längden på kabelvägen. Den vill bli hämtad automatisk från kartan när kabelvägen ritas in på kartan. Kabelvägens ID. Kabelvägen är en schakt. Dragrör R1. Kabel ligger i schakten men inte i rör. Subrör SA i dragrör R1. Mikrorör ORANGE i subrör SA i dragrör R1. Kabel ligger i mikrorör. Kabel ligger i ett subrör.

25 Lägga kabel i kanalisation
Med denna knappen kan du få Telemator till att lista uppåt kabelvägarna som ligger mellan ändarna på vald kabel. Med denna knappen kan du få Telemator till att lista uppåt kabelvägarna som ligger mellan ändarna på vald kabel.

26 Telemator i samarbete med digitala kartsystem (GIS) 1 av 2
Punkt och kabelvägar som registreras på kartan skapas automatisk i Telemator Koordinater på sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar överförs till Telemator Längder på kabelvägar laddas automatisk från kartan Punkt och kabelvägar som registreras i Telemator skapas enkelt i kartan Enkel navigering från Telemator till kartan och motsatta

27 Telemator i samarbete med digitala kartsystem (GIS) 2 av 2
Vid att trycka på knappen Visa i GIS i Förbindelse kartotek i Telemator får man uppåt detta bilden i kartsystemet. De orange kabelvägarna visar vilka kabelväger förbindelsen är routad genom.

28 Lägg in färgkoder www.mxdata.no
Vid att lägga in denna färgkoden i Kabel kartotek på de kablarna som skal ha den, vill var fiber i kablarna automatisk få färgkoden som beskrivet i listan längre nedåt. Här beskrives varje fiber med rörnummer, rörfärg och fiberfärg.

29 Importera utrustning från en mall
Välj att du skal importera ett komplett utrustning, hylla eller ett och ett kort. Uppge vilken site eller kundterminering utrustningen skal placeras. Uppge vilket utrustning du skal använda. Uppge vad utrustningen skal namnges i huvuddatabasen.

30 Du har nu sätt de viktigaste funktionerna för att registrera ett bredbandsnät.
Om du vill lära steg för steg vilka knappar du skal trycka kan du prova Självstudium för registrering av ett bredbandsnät eller delta på ett kurs. Behöver du mer hjälp så ring eller skriv till e-post: Detta är GRATIS!


Ladda ner ppt "Telemator ® Programvara för dokumentation och administration av:"

Liknande presentationer


Google-annonser