Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mio min mio Fri tolkning av klass 2c Örtagårdskolan Januari –mars 2007 (tryck på mellanslagstangenten eller klicka på musen för att bläddra framåt.)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mio min mio Fri tolkning av klass 2c Örtagårdskolan Januari –mars 2007 (tryck på mellanslagstangenten eller klicka på musen för att bläddra framåt.)"— Presentationens avskrift:

1 Mio min mio Fri tolkning av klass 2c Örtagårdskolan Januari –mars (tryck på mellanslagstangenten eller klicka på musen för att bläddra framåt.)

2 Han färdades genom dag och natt
Polisen efterlyste Bosse. Ingen var snäll mot Bosse utom hans kompisar och tant Lundin. Bosse (Mio) läste kortet som han fick av tant Lundin i fruktaffären. Texten på kortet var som eld. Han var själv i parken. Det regnade. Äpplet var av guld. Bosse såg alla som satt inne i lägenheterna med sina familjer och åt mat. Det kom en ande i en flaska och Bosse öppnade den. Anden hjälpte Mio att flyga till sin pappa. Bosse heter egentligen Mio. När Mio kom till Landet i Fjärran såg han att tant Edla och farbror Sixten hade fel. Pappa var ingen slusk. Mios pappa tyckte mycket om honom. Mio växte varje dag.

3

4 I ROSENGÅRDEN Mio kände det som sockerdricka i kroppen. Han ville inte vara ensam. Han hittade en kompis som var lika gammal som han själv. Han träffade Jum-Jum. Mio trodde att Jum-Jum var Benka. Jum-Jum och Mio lekte kurragömma. Mio gick hem till Jum-Jum. De åt plättar med jordgubbssylt och drack mjölk. En fågel stal en bit plätta. Mio skrattade och sen blev han rädd. Han visste inte om han fick lov att skratta. Han såg en svart fågel. Den svarta fågeln sjöng så att det gjorde ont i kroppen. När Mio höll konungen i handen gjorde det inte ont längre.

5

6 MIRAMIS Mio och Jum-Jum red på Miramis. Nono gjorde flöjter åt Mio och Jum-Jum och lärde dem spela en gammal melodi. En stor bro gick från Gröna Ängars ö till Landet bortom bergen. Den hette Morgonljusets bro. Mio och Jum-Jum byggde en koja i Rosenträdgården. Mio och Jum-Jum åt pannkakor i kojan. .

7

8 BRYR STJÄRNORNA SIG OM IFALL MAN SPELAR FÖR DEM?
Nonno frågade om Mio och Jum-Jum ville gå med till farmor. De spelade på flöjten. Miramis var hungrig och stoppade in huvudet i fönstret. Han fick en kaka av bröd. Nonnos två bröder var försvunna. Riddar Kato hade tagit dem. Miramis kände sig som om han blev piskad och lammen som om de skulle dö när de hörde Katos namn. Riddar Kato är ond och vill slåss. Mio frågade vem riddar Kato var. Han fick inget svar. Nonnos farmor gav Mio och Jum-Jum vars en mantel. Mio fick den röda och Jum-Jum den blåa. Nonno skulle sova ute och Mio tyckte att det var orättvist.

9

10 BRUNNEN SOM VISKAR OM KVÄLLEN
Fader konungen sa till Mio att han fick rida vart han ville i Fader konungens rike. - Du ska veta en sak, det finns ett land, Landet utanför, sa Fader konungen. När fader konungen sa Katos namn dog många blommor. Fåglarna blev rädda och flög iväg. Mio var rädd att Miramis skulle ramla från bron. Han ramlade inte utan han flög istället. Huset liknade som hus i sagorna. Mio hittade en silversked vid brunnen. Det var Jiris systers sked. Riddar Kato hade tagit henne. Solrosen vissnade när de sa riddar Katos namn och fjärilarnas vingar ramlade av. - Ta skeden, min syster behöver den inte mer, sa Jiri. De lyssnade på sagor som kom från brunnen. Bron bytade färg. Bron blev till silver. Miramis man blev till silver, för att det var på kvällen och månen steg upp.

11

12 Han red genom dunkla skogen
De red till dunkla skogen. 100 vita hästar gnäggade. Hästarna sprang tillsammans efter Miramis. Miramis kom från Dunkla skogen. De hittade en stuga och hittade en gumma som vävde tyg. Gumman bjöd in dem. Gumman som vävde, hennes dotter hade blivit bortrövad. Hon vävde om nätterna. Hon vävde sagotyg och drömtyg. Hon lagade Mios mantel. Alla visste att Mio skulle till riddar Kato utom Mio.

13 om jag hade ett drömtyg Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna önska mig pengar, skrev Rokhsar. Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna göra kläder till alla fattiga, skrev Salsabil. Om jag hade ett drömtyg jag skulle kunna bli världsmästare i boxning, skrev Khaled. Om jag hade ett drömtyg skulle jag ta en drake och fånga tjuvar, skrev Ali. Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna trolla, skrev Bardhosh. Om jag hade ett drömtyg skulle jag vilja drömma om att bo på ett slott med mina kompisar Genc och Renajid och Ali, skrev Emre. Om jag hade ett drömtyg skulle jag trolla 3 miljoner på en halvtimme, skrev Mohammed Ali. Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna göra en flygande matta och flyga iväg till mitt hemland, skrev Delberin. Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna flyga till ett slott, skrev Majlinda. Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna ha en koja med Emre och Renajid och Ali, skrev Genc. Om jag hade ett drömtyg skulle jag önska mig ett stort slott, skrev Duygu. Om jag skulle ha ett drömtyg skulle jag vilja ha en hund och slott. Jag skulle vilja vara rik på ett spel, det heter Habo, skrev Renajid. Om jag hade ett drömtyg skulle jag drömma att jag är en prinsessa, sa Tuba. Om jag hade ett drömtyg då skulle jag önska mig pengar, sa Berina. Om jag skulle haft ett drömtyg skulle jag drömma om att jag var en prinsessa och bo på ett slott, skrev Mona Om jag hade ett drömtyg skulle jag kunna trolla ett stort hus, skrev Tauba.

14

15 de förtrollade fåglarna
De red genom porten till landet utanför. De mötte en gubbe som grät. Han hette Eno. Han grät för att han var hungrig. Han sa: - Jag dör av hunger! Eno sa: - Gå härifrån! Riddare Kato är för stark! Riddare Kato skickar ut spioner överallt. - Gå till svärdsmidaren och säg att ni är en riddare från landet i fjärran. De förtrollade fåglarna var egentligen människor.

16

17 i döda skogen Spejarna kom och tog Miramis. Miramis gnäggade som om han hade blivit piskad. Jum-Jum och Mio gick efter, upp på berget. Jum-Jum sa till Mio att han skulle viska. Miramis gnäggade och i Mios hjärta kändes det som om Miramis ropade: ”Hjälp mig!” Jum-Jum och Mio gick till döda skogen och såg träden. En skog att gå vilse i. De gömde sig i en håla i ett träd när spejarna kom. Sen öppnade trädet sig och ville rädda Mio och Jum-Jum. Mio och Jum-Jum gick i Döda skogen hela natten och var tillbaka där de började på morgonen. Mio och Jum-Jum gick ner i en jordhåla. Spejarna kom med sina hästar. En spejare kände efter med ett spjut. Spjutet träffade aldrig. Mio ville inte slåss. Mio ville prata med fader konungen och han hörde hans röst i sitt huvud. Han ville tillbaka till fader konungen och då hade han haft Miramis. Spejarna hittade Mio och Jum-Jum framför den svartaste klippan i världen. Varje gång de såg spejarna sa Mio - Allt är förbi.

18

19 den djupaste hålan i det svartaste berget
Mio gråter och känner sig ledsen utan Miramis och Jum-Jum. Mio letade efter Jum-Jum och spelade på flöjten. Mio spelar och Jum-Jum spelar på flöjten. Mio följer efter ljudet. Svärdsmidaren frågar: - Vem spelar i mitt berg? Mio gick till svärdsmidaren för att få ett svärd. Jum-Jum frågade svärds- midaren om Mio kunde få ett svärd för att strida mot riddare Kato. Mio sa: - Får jag ditt svärd? Det började blixtra. Svärdsmidaren hämtade svärdet längst inne i grottan. Mio fick ett svärd av svärdsmidaren som kunde skära i sten. Riddare Kato har ett hjärta av sten. Svärdsmidaren sa att du får mitt svärd för att du har en ljus panna och spelar så fint. Mio blev stark av svärdet..

20

21 en klo av järn Svärdsmidaren gav Mio ett svärd och båten med åror. Jum-Jum och Mio satt i båten bland bergen. Det kom stora vågor. De trodde att de skulle dö. Sen slutade det. Vågorna rädda dem, de gömde dem så att riddare Kato inte skulle se dem. De klättrade på berget. Klippan var brant. Spejarna kom. En spejare hade en fackla. Spejarna sa: - Sök, sök överallt! En fågel flög in i elden. Elden slocknade och fågeln dog. Fågeln räddade Mio och Jum-Jum. Fågeln störtade ner i Döda sjön. De gick upp för trapporna. Spejarna fångade Jum-Jum genom väggen. Mio letade efter hålet. Mio ramlade ner från trapporna och fick fatt i det sista trappsteget. Han ville ha hjälp. - Hjälp! Kan någon hjälpa mig? Han hörde en röst och trodde att det var Jum-Jum. Han tog handen och det var en klo av järn. Riddare Kato tog i Mio med sin klo av järn.

22

23 ett farligare svärd såg jag aldrig i min borg
Spejarna tog Mio till tornet. Riddare Kato satte 77 spejare inne i tornet och runt om. Spejarna låste med 7 lås. Riddare Kato kastade svärdet i Döda- sjön och fåglarna tog upp det. De blev svagare och svagare i fängelset. De orkade knappt lyfta skeden. Mio tog skeden och det fanns något i skeden. Efter Mio hade ätit var han inte rädd. Jum-Jum somnade och Mio tog in skeden i Jum-Jums mun och han åt i sömnen. Jum-Jum vaknade och sa att han hade drömt om att han fick mat. Jum-Jum hade inte drömt. Mio sa att han hade gett Jum-Jum mat från skeden. Mio fick svärdet av fåglarna genom ett litet fönster. Mio fick kraft av svärdet. Spejarna hörde att någon tog av låsen. Spejarna såg ingen. Mio skar genom låsen. Svärdet kunde skära genom sten. Mio vände sin mantel ut och in. Jum-Jum såg inte honom. Mio tog svärdet och sprang upp till riddare Kato. Spejarna såg inte honom. Mio kunde komma till riddare Kato för att han hade en osynlig mantel. Mio såg en svart häst. Mio trodde att det var Miramis. Mio och riddare Kato slogs. Riddare Kato sa till Mio att Mio skulle ta in svärdet i riddare Katos hjärta. Kvar blev en hög med stenar och en klo av järn. När riddare Kato dog försvann spejarna. Mio släppte ut den gråa fågeln.

24

25 mio min mio Mio hade redan dödat Kato. Jum-Jum spelade flöjt för att han var orolig för Mio. Han såg Miramis, fölet och barn som varit fåglar. Mio sa att Miramis hade varit den svarta hästen. Jum-Jum och Mio såg en kedja som låg på gården. Dom som kom med båtarna kanske var spejarna. Man trodde att människorna i båtarna aldrig sett solen för att de var så bleka. Katos borg rasade när de red ut. Vattnet hade blivit blått med små vågor och solen sken. Väverskans dotter var död. Barnen sjöng nån sång. Mio svepte manteln runt henne och hon öppnade ögonen. Sen vaknade hon. Mio fick ett litet blad av Eno. Eno skulle gå ut i Döda skogen och titta varje dag ifall det hade kommit nya blad. Den minsta flickan red på fölet. 100 hästar gnäggade i Dunkla skogen. Fölet gnäggade lite tyst, men 100 hästar hörde det. Barnen red på hästarna tillbaka till Rosengården där Mios pappa väntade. Sen gick alla barnen hem och Mio gick med sin pappa. Föräldrarna kramade alla sina barn. Barnen lekte kurragömma och Mio fuskade. Han tog sin mantel på sig och de andra barnen kunde inte hitta honom. Miramis betade och kungen sa bara: “Mio, min Mio!” I slutet tänkte Mio på Benka, kanske han hade fått en ny bästis. Tant Edla kanske fortfarande trodde att hon kunde hitta Mio sittande på en bänk i en park med ett äpple och en flaska..

26


Ladda ner ppt "Mio min mio Fri tolkning av klass 2c Örtagårdskolan Januari –mars 2007 (tryck på mellanslagstangenten eller klicka på musen för att bläddra framåt.)"

Liknande presentationer


Google-annonser