Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SANT läger ingår i vår handlingsplan för värdegrund, genus och hälsa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SANT läger ingår i vår handlingsplan för värdegrund, genus och hälsa."— Presentationens avskrift:

1 SANT läger ingår i vår handlingsplan för värdegrund, genus och hälsa.

2 SANT S – samlevnad A – alkohol N – narkotika T - tobak
Syftet med lägret: beröra eleverna ge dem kunskaper som hjälper dem att välja en bra livsstil som i sin tur medför god hälsa. Lägret planerades utifrån målen i läroplanen. Det innehöll två övernattningar och genomfördes med elever i åk 8 och 9 (Los och Ramsjö skolor) Gertrud Berglund och Anna Mann ”höll i trådarna” och ”sydde ihop” hela arrangemanget.

3 SANT Schema

4 SANT Gertrud hälsar välkommen till Borrgården.

5 SANT Polisen pratade om droger och drogers påverkan på det egna livet. De berättade om hur illa det kan gå och tog exempel från verkligheten..

6 SANT GHB, eller kork som det också kallas, luktar inte gott!

7 En påse med amfetamin skickades runt.
SANT En påse med amfetamin skickades runt.

8 SANT Polisen berättade om fler droger och om hur lätt det är att bli beroende av dem. De som håller på med droger dör oftast när de är unga.

9 SANT Maten köpte vi från Färila skola och den åt eleverna i sina fasta grupper. De var indelade i två stora blandade grupper; flickor och pojkar från båda skolorna. När det var mat var dessa grupper indelade i flick- och pojkgrupper. Dvs. två flick- grupper och två pojkgrupper.

10 SANT En av lägrets regler var att alla skulle få vara med,
ingen skulle behöva vara utanför när det var fritid.

11 SANT Susanne Bäckman, socialpedagog som arbetat på Järvsö ungdomshem,
föreläste om dolda handikapp och gjorde värderingsövningar med eleverna.

12 SANT Marianne Sköld, skolläkare, föreläste om sömnens betydelse för
hälsan.

13 SANT Anna Mann, genuspedagog och specialpedagog, hade övningar med eleverna där eleverna fick lära känna varandra bättre och där de övade sig på att bryta makt och förtryck. Här leks leken ”Persson till Karlsson”.

14 SANT Skulpturer som gestaltar makt och förtryck.
Eleverna fick prova bägge rollerna och prata om hur det kändes att vara förtryckt och förtryckare.

15 SANT Förtryck

16 SANT Innan lägret hade alla elever sett filmen ”Var fick du luft ifrån. Om härskartekniker”. Nu fick eleverna spela upp valfri scen där härskarteknik fanns med och samtidigt träna sig i att möta härskartekniken efter följande modell: 1. Beskriv vad som händer 2. Tala om vad du känner 3. Tala om hur du vill att det ska vara istället

17 SANT Pia Enocson, lärare på Los skola, visade filmen ”Loveboggie” och hade filmsamtal. Hon höll också i ett pass som handlade om HBT och människors olikheter.

18 SANT Bosse Diseborn, sexualupplysare, pratade med eleverna om relationer, kärlek känslor, sexuell lust, pornografi, respekt och förlåtelse. Eleverna fick också göra värderingsövningar som handlade om kamratskap.

19 SANT Ulrika Auno, genuspedagog och lärare från Sollefteå, gjorde övningar med eleverna för att stärka deras självbild och för att stärka individ och grupp.

20 SANT En övning gick ut på att alla skulle få plats i rockringar. Det blev färre och färre rockringar så det krävdes uppfinningsrikedom och samarbetsförmåga för att kunna lösa uppgiften.

21 SANT Här leker eleverna ”Kortleken”.

22 SANT Samarbetsövning. Alla elever sitter i knä på varandra och
rör sig framåt.

23 SANT Samarbetsövning.

24 SANT Samarbetsövning. Alla håller varandra i handen och en rockring ska förflyttas ett varv runt i ringen. Eleverna är indelade i två grupper och de tävlar mot varandra.

25 SANT Eleverna får ta ett kort, läsa på det och fylla på meningen. Tex. ”Jag är bra på att…”

26 SANT Eleverna fick rita av tio stycken elever. Under 30 sekunder skulle de bara titta på den de ritade av, ej på pappret. När övningen var avslutad så hade varje elev 10 teckningar på sig själv. De fick då välja ut en teckning som representerade deras glada jag och en teckning som representerade deras arga eller ledsna jag. Till de teckningar de valde ut fick de skriva en mening.

27 SANT Exempel på hur 30 sekunders porträtten blev när text skrevs till porträttet.

28 SANT På torsdagen fick matlagen fixa middag.

29 SANT Under lägret fanns det en ”Frågelåda” som stod framme hela tiden. I den kunde eleverna ställa anonyma frågor till det motsatta könet. Innan dansen, fick eleverna svar på sina frågor. Frågorna till killarna/tjejerna sammanställdes på ett papper. Sedan fick killar och tjejer sitta i varsina grupper och i den enkönade gruppen komma fram till svar på frågorna som sedan redovisades i storgrupp.

30 SANT Innan dansen började fick alla prova på en tuff uppvärmning bl.a. bestående av situps.

31 SANT Peter och Linnéa, dansare från Bollnäs gymnasium, undervisade i olika former av dans.

32 SANT Bugg.

33 SANT Bugg.

34 SANT Battle.

35 SANT Gertrud Berglund, rektor, och Margaret Olofsdotter, klassassistent, rockar loss.

36 SANT Afrikansk dans.

37 SANT Alla elever fick göra en utförlig skriftlig utvärdering av lägret.

38 SANT UTVÄRDERING Positivt:
Informationen av polisen var bra. Man fick veta hur dyrt det är med alla droger och vad som händer i kroppen och att många blir beroende. Det var bra att polisen kom och pratade med oss om det här. Bra att de visade drogerna så man fick se och lukta. Jag lärde mig att man aldrig ska dricka GHB. Polisen uttryckte sig hemskt bra. Jag förstod. Jag har lärt mig att alkohol och droger är livsfarligt. De som lärde ut dansen var duktiga! Dansen var jättebra! Vi fick lära oss många olika danser. Roligt att få prova olika danser. Bugg och battle var roligast. Roligast på lägret var att dansa. Det var så kul att bara släppa loss. Det var roligt att få se Peter och Linnéa dansa och att de lärde oss lite. Dans är viktigt att kunna. Lärde mig mycket på kort tid. Bra att vi inte gjorde samma dans hela tiden. Lärde oss många steg. Filmen var bra. Man lärde sig att det inte är bra att supa för mycket. Superbra film!! Filmen förmedlade bra saker. Mycket bra att få veta om HBT. Jag fick lära mig att det finns homosexuella. Jag tycker att det är viktigt att prata om HBT och allt annat Pia pratade om.

39 SANT UTVÄRDERING Positivt:
Susanne pratade med oss om dolda handikapp som ADHD och sånt. Det var bra. Frågelådan var mycket bra. Fick liksom veta lite om hur killarna tänker och tycker. Det var mycket intressant. Det var bra att det fanns en frågelåda. Det var roligt att svara på frågorna som tjejerna ställt. Det var roligt att höra svaren, även om jag inte ställde någon fråga själv. Om sömnens betydelse var lärorikt. Det var mycket man inte visste. Det finns mycket att göra. Marianne pratade om hur hjärnan utvecklades. Sömnen var viktig så det var väl bra att hon pratade med oss om det här. Jag visste inte innan lektionen om hur viktig sömnen är för kroppen. Ulrika var bra. Vi fick prata om vad vi var bra på och säga det till andra. Vi lärde oss samarbeta med folk. Det var bra att det var två olika skolor och det var bra att få samarbeta med olika folk. Lekarna var väldigt roliga. Man fick lära känna varandra. Alla arbetena i grupperna har gått väldigt bra.

40 SANT UTVÄRDERING Positivt:
Det var bra det Bosse pratade om. Bosse pratade om olikheter. Heta stolen var bra. Boendet var väldigt mysigt. Det var väldigt bra. Boendet var supertrevligt! Man lärde sig mycket bra på lägret. Allt som vi gjort här har varit väldigt trevligt och bra. Det har varit roligt. Vi har fått lärt oss saker. Vi har fått jobba med grupper. Hela tiden var det grupparbeten. Sammanfattningen är att det var BRA!!! Man lärde sig mycket! Det var kul och man lärde känna varandra bättre. Man lärde sig samarbeta med andra människor. Allt har varit bra. Det har varit perfekt för åldern. Arbetsformerna var bra! Supertrevligt!! Har varit mycket intressant och kul. Jag tycker att det var roligt att jobba med en annan skola. Det var en bra mix. Jag är positiv! Det var ett bra sätt att jobba på. Bra att det kom olika vuxna. Bra att vi fått göra olika saker med kroppen. Jag lärde mig mycket. Lägret var jättekul. Jag fick fler vänner. Bra om lägret kan fortsätta. Allt som vi har gjort här har varit lärorikt. Jag tyckte om alltihopa. Roligt, lärorikt, träffa nya människor, få nya vänner. Det var skitkul!

41 SANT UTVÄRDERING Positivt:
Jag tror att alla skulle vilja åka på ett sånt här läger. Det som var bra var att ingen blev utanför, alla fick vara med. Det vi/jag har fått lärt oss här är att man inte ska lämna någon utanför, och att få känna hur det är att vara under/mobbad och jag skulle lätt kunna åka på ett sånt här läger igen. Lekarna med Anna var väldigt roliga och bra. Även fast vi bara var här nån dag så har jag blivit mycket bättre på att ta för mig och verkligen prata inför folk. Jag har lärt mig hur man ska uppföra sig. Vi borde göra sånt här oftare. Lägret har varit skitroligt och riktigt intressant. Jag har lärt mig hur mycket som helst! Det var bättre att vara här än i skolan. Jag tror man kommer ihåg mer om man åker på ett läger. Våran ålder är perfekt för detta läger. Om det varit yngre med så hade det inte varit nån mening med själva lägret för de skulle inte förstå syftet med allt. Det har varit extremt jäkla roligt och väldigt intressant. Man har fått tänka till riktigt ordentligt på hur man egentligen behandlar folk.

42 SANT Utvärderingarna var väldigt positiva!

43 SANT UTVÄRDERING Negativt:
Det hade varit roligt att få träffa någon gammal knarkare så den hade kunnat berätta själv. Dansen var lite tråkig, men det var kul när vi vann mot de andra. Passen var ganska långa och vi skulle ha fått vara uppe längre. Hade varit roligt om vi fått laga mer mat själv. Jag tycker att det var dåligt att vi inte fick gå utanför lägerområdet. Jag fattade inte riktigt sömnens betydelse. Susanne fattade jag inte så mycket av. Det borde vara ännu mer lekar och drama.

44 SANT UTVÄRDERING Negativt:
Att städa var inte så kul, men man måste väl. Det blev trångt och varmt i rummen. Sängarna var lite hårda och det var gula fläckar på kudde och täcke. Vi fick för lite tid till dansen. Vi fick kliva upp för tidigt. Jag tycker det hade varit bättre med en skola för sig. Det var jobbigt att det var flera dagar.

45 SANT Innan hemfärd städade eleverna sina rum och de utrymmen vi använt.

46 SANT Det var vi som var på SANT läger september 2009.

47 SANT STORT tack till alla som gjorde det möjligt
för oss att genomföra detta lyckade läger!


Ladda ner ppt "SANT läger ingår i vår handlingsplan för värdegrund, genus och hälsa."

Liknande presentationer


Google-annonser