Ladda ner presentationen
1
Mat från mark och vatten
2
Baslivsmedel Basen för vår dagliga kost Ger mättnad och energi
Olika baslivsmedel på olika platser i världen I Sverige är det säd och potatis
3
Spannmål Sädesslag; vete, korn, råg och havre
Sädeskornen= de mogna sädesslagens frön Sädeskornen kallas även för spannmål
4
De fyra viktigaste sädesslagen i världen
Ris Vete Majs Hirs
5
Ris Vanligaste sädesslaget i Asien Växer på fält under vatten
Behöver varmt under lång tid för att växa
6
Vete Vanligt i länder med tempererat klimat t ex Sverige
Började odlas för år sedan i Asien
7
Majs Till bröd, som flingor, gröt, korn mm
Som huvudmål i stället för potatis Majs odlades först av indianfolk i Amerika På 1500-talet även till Europa Odlas där det är varmt och soligt
8
Hirs Det äldsta sädesslaget Kommer från Asien Används till gröt
Odlas där det är torrt och varmt
9
Rotfrukter i basfödan Potatis trivs i tempererad klimat
Väver fort och ger mycket mat Sötpotatis trivs där det är varmare Kassava växer i tropiska områden. Samma planta ger skörd i flera år Bladen kan användas som grönsaker
11
Protein, vitaminer och mineral behövs varje dag!
I stora delar av världen äter man mest vegetabilier. Vegetabilier= matvaror från växtriket Ärtor, bönor, linser och andra baljväxter är rika på protein. Om man inte äter kött är det alltså viktigt att äta baljväxter för att få i sig det kroppen behöver.
12
Kött och fisk I Sverige äter vi ofta kött, fisk, mjölk och ägg.
Animaliska produkter= mat från djurriket Brukar var dyrare än basfödan Fisk och skaldjur äter både fattiga och rika (i alla fall om man bor nära vatten)
13
Frukt och grönsaker Där finns mineralerna järn och kalk samt vitaminer
I tempererade områden (Sverige) finns bara äpplen och päron?! I tropiska områden finns en massa frukter Nu för tiden kan man få tag i det mesta i Sverige (import)
14
Jordbruk i världen Rika länder – stora gårdar, dyra maskiner
Handelsgödsel = konstgödsel. (Det finns inte djur på gårdarna som ger tillräckligt med naturgödsel) Maskinerna drar mycket dieselolja och el.
15
Fattiga länder – ofta självhushåll
Försöker odla så att det blir lite över att sälja på marknaden
16
Husdjur Höns vanligast. Ägg och kött
Grisar. Muslimer äter inte griskött Mycket mark används som betesmark som då inte kan användas till livsmedelsproduktion Å andra sidan kan marker som inte passar så bra för odling vara bra till betesmark Många är kritiska till att man föder upp djur till mat när så många svälter på jorden
18
Mat från havet Fisk, musslor, kräftor, räkor och alger
Fisk är nyttigt. Vitaminer, mineraler, omättade fettsyror och proteiner Hur mycket fisk man äter beror ofta på var man bor Nästan all fisk bor i grundhavet, shelfen se sid 161. Plankton, kräftdjur, fiskar, större fiskar
19
Hur fiskar man? Förr – små båtar nära kusten. Inte så vanligt längre
Mer ekologiskt hållbart Nu – stora fartyg långt ut till havs. Havet dammsugs. Utfiskning och botten blir förstörd Fångsterna minskar trots bättre redskap Fiskekvoter – dela upp fisket så att det inte ska fiskas ut
21
Hur ska fisket räddas? Mindre fiskekvoter
Bevakning så att kvoterna hålls Vissa fiskarter måste fridlysas Fiskestopp där fisken leker och förökar sig Antalet fiskebåtar måste minska
22
Fiskodling Kina sedan mer är 3000 år Dammar med plankton
Mer gödsel, fisken växer snabbare En industri som växer
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.