Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Så skyddar du dig mot bedragarna!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Så skyddar du dig mot bedragarna!"— Presentationens avskrift:

1 Så skyddar du dig mot bedragarna!
Bluffakturor Så skyddar du dig mot bedragarna!

2 Betala aldrig en bluffaktura
- om faktura och produkt/tjänst levererats utan att ni har haft kontakt med företaget. - där ni haft kontakt med företaget men varken produkt eller tjänst har levererats. - där priset inte överensstämmer med det överenskomna. - där andra villkor inte överensstämmer med överenskommelse. - där tjänsten inte fungerar enligt överenskommelse. - där ni anser er vilseledda på annat sätt än ovan. - där erbjudanden utformats som en faktura.

3 Nix-register för företagare
Idag finns inget fungerande spärrsystem för företagare motsvarande NIX för privatpersoner Oseriösa företagen bryr sig inte om spärrföretag. Oseriösa företag köper inte adressregister utan hämtar uppgifter via nätet

4 Det går inte att spärra företagsnummer
Som företagare kan du begära reklamspärr hos de företag som säljer kontakt- och adressinformation. PAR AB, Stockholm SCB Företagsregistret Basun, Örebro UC Webselect, Stockholm

5 Företag man inte gör affärer med
Varningslistor finns bland annat hos: Svensk handel svenskhandel.se/Varningslistan Finansinspektionen Privata företag

6 För bra för att vara sant
Se alltid upp med erbjudanden som dimper ned från ingenstans – exempelvis oväntade telefonsamtal från säljare där du snabbt och enkelt kan göra en vinst utan någon större ansträngning.

7 Handla säkrare på nätet - aktivera Lösenord e-handel  För alla Bankkort Visa-kunder är numera Lösenord e- handel obligatoriskt. För att kunna handla i internetbutiker som använder sig av säkerhetslösningen måste du därför aktivera ditt kort - allt för att minska bedrägerier i samband med köp på internet.  Lösenord e-handel är en kostnadsfri tjänst som du enkelt ansluter dig till via SEB:s Internetkontor. Om du inte är kund på Internetkontoret måste du bli kund genom att kontakta närmaste SEB-kontor och därefter ansluta dig till Lösenord e-handel. Även den tjänsten är kostnadsfri.  Det går fort att göra ditt Bankkort Visa säkrare när du handlar i internetbutiker. Aktivera nu! - Ladda ner SEB- Verified

8 Dear Sir/Madam, Do you need financial assistance to do your business transactions? Contact us JORDAN GLOBAL LOAN COMPANY (Affiliate to ING Groups) immediately. Our Gross loan portfolio is more than Ten billion United State Dollars (US$10,000,000,000.00) all over the world. It is very easy and fast to get your loan to your account within 48 hours.

9 Gör så här! svenskhandel.se/Varningslistan
Lyssna på förfaringssättet – de byter namn eller ringer i annat namn, det räcker inte att ha koll på de företag som finns på Svensk ­Handel Varningslistan svenskhandel.se/Varningslistan

10 Gör så här! Stå på dig om de refererar till ett avtal du inte känner till. Be dem skicka ett underlag och säg att ni kan fortsätta samtalet när du har avtalet i handen.

11 Gör så här! Kan de av olika anledningar inte skicka ett avtal, eller påstår att det kostar pengar, så är det läge att avsluta samtalet – inget seriöst företag agerar på det sättet.

12 Gör så här! Du kan inte prata dem till rätta genom att vara trevlig. Säg att du inte har tid och att du tänker avsluta samtalet.

13 Gör så här! Säg aldrig ordet ”ja” under sam­talet. Bedragarna spelar in samtalen och kan använda inspelningen som om du munt­ligen har accepterat ett avtal.

14 Bluffaktura - Råd och tips
Om ni fått en misstänkt bluffaktura: kontakta företaget som skickat fakturan. kontrollera först att det inte bara är ett erbjudande, då behöver ni inte kontakta företaget (läs hela texten).

15 Erbjudande som utformats som en faktura
Ni behöver inte kontakta företaget. Detta är ett brott mot Marknadsföringslagen (2008:486) Om ni vill göra en anmälan skicka den till: Konsumentverket STOCKHOLM Polisanmälan ska inte göras i dessa fall

16 Faktura utan någon som helst tidigare kontakt med företaget
I första hand kontakta företaget och försök få rättelse. Om detta inte går skriver ni direkt på underlaget varefter ni skickar en kopia till företaget : "Motsätter oss betalningsansvar då vi ej haft kontakta med er och någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts” Gör också polisanmälan om misstänkt "Bedrägeri med hjälp av bluffaktura

17 Faktura där ni haft kontakt med företaget men fakturan överensstämmer inte med överenskommelse ni gjort Kontakta företaget och försöka få rättelse någon beställning har aldrig gjorts, skriv på underlaget och skicka en kopia till företaget : "Motsätter oss betalningsansvar då någon beställning av dessa varor/tjänster ej har skett ” Gör polisanmälan om misstänkt "Bedrägeri med hjälp av bluffaktura" - beställningen överensstämmer inte med fakturan, skriver direkt på underlaget och skicka en kopia till företaget : "Motsätter oss betalningsansvar då fakturan ej överensstämmer med beställningen"

18 Utländska fakturor I motsvarande fall använda texten :
"Reject payment due misleading information“ "Complaint will be filed to the police"

19 Appen som ska stoppa bluffakturor
Med en lista över rapporterade företag och en funktion för att skicka bilder på bluffakturor hoppas Svensk Handel försvåra tillvaron för bedragare.

20 Varning för företag som:
har avtal, rutiner eller erbjudanden som är tydligt vilseledande döljer den totala kostnaden vid försäljning skickar erbjudanden som ser ut som fakturor fakturerar för reklamskatt utan att vara registrerade för det produkt eller tjänst existerar inte alternativt stämmer inte med erbjudandet använder sig av namn eller logotype som är förvillande lik välkänd aktör är inte registrerat för F-skatt skickar fakturor utan att beställning föreligger har under en kort tid samlat på sig ett större antal klagomål produkt är oskäligt prissatt använder sig av falska referenser, annonser eller certifikat uppger fingerade eller medvetet felaktiga uppgifter

21 Anmäl till polisen! Tala med polisen
Gör en polisanmälan. Det kan du göra oavsett om du hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri.

22 Lycka till! Använd ”nätet” för att kolla upp företag!


Ladda ner ppt "Så skyddar du dig mot bedragarna!"

Liknande presentationer


Google-annonser