Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kinesiska muren Kinesiska muren började byggas år 200 före kristus av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde den för att försvara sig mot fiender.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kinesiska muren Kinesiska muren började byggas år 200 före kristus av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde den för att försvara sig mot fiender."— Presentationens avskrift:

1 Kinesiska muren Kinesiska muren började byggas år 200 före kristus av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde den för att försvara sig mot fiender. Muren förstärktes under Mingdynastin, mellan åren och blev totalt ca 6000 km lång.

2

3 Machu Picchu Machu Picchu ligger högt uppe i Anderna i Peru. På tre sidor stupar platåns klippväggar 350 meter ner i djupet. Där finns över 100 trappor som förenar stadens tempel, palats och boningshus, som byggdes av vita granitblock. På den stora klippan till vänster låg templet som var helgat åt solen , som inkafolket dyrkade som en livgivande kraft. Man hade byggt vattenreservoarer, och sluttningarna var terrasserade så att man kunde odla majs och bönor där. Machu Picchu (av quechuas Machu Pikchu, gamla bergstoppen) är en välbevarad förcolumbiansk bergstad i nuvarande Peru, som upptogs på Unescos världsarvslista Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens. Arkeologiska fynd visar att detta inte var en vanlig stad, utan snarare ett slags lantställe för inkan och hovet, med ett stort palats och tempel.[1] Man uppskattar att det maximalt bara kan ha bott cirka 750 personer i staden och troligtvis bara en mycket liten del av det under den regniga säsongen då ingen av de mäktiga var på besök. Man har funnit 174 skelett, 70 män och 104 kvinnor.[2] Av övriga gravfynd kan man sluta sig till att det var människor av ganska låg status.[3] Bland tillhörigheterna i gravarna har man funnit råmaterial och verktyg för tenn- och bronssmid

4

5 Frihetsgudinnan Frihetsgudinnan (engelska Statue of Liberty, egentligen frihetsstatyn), som formellt heter Liberty Enlightening the World (Friheten upplyser världen), är en staty på Liberty Island vid Hudsonflodens utlopp sydväst om Manhattan (New York City). Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från ”det franska folket”, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. Statyn ritades av skulptören Frederic Bartholdi och är utförd i kopparplåt över en järnstomme. Stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel (som konstrerade Eiffeltornet). Sockeln ritades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt. Statyn föreställer en kvinna, och anspelar på gudinnan Libertas i romersk mytologi, med en strålande krona, iklädd fotsid dräkt och slaveriets kedjor under fötterna. Högra handen håller en fackla rest mot skyn och vänster hand en tavla med inskriften ”July IV MDCCLXXVI”, det vill säga 4 juli 1776 – dagen då de engelska kolonierna i Nordamerika förklarade sig oavhängiga från Storbritannien, vilket grundlade USA. Statyn mäter 46 meter och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. Från marken till facklan blir den mer än 93 meter. Näsan är 146 centimeter lång. I juni 1885 anlände statyn till New York i 350 delar, nerpackade i 214 lådor och det tog fyra månader att montera statyn.

6 Frihetsgudinnan

7

8 Petra Jordanien Petra (grekiska:πέτρα, Petra, "sten"”; arabiska: البتراء, Al-Batrāʾ) var en stad under antiken och är idag en arkeologisk plats i Jordanien. Petra blev senare en del av romarriket och på 600-talet blev den en del av Bysantinska riket och många byggnader blev till kyrkor. I takt med att stadens livsnerv - den södra sidenvägen - ersattes med fartygstrafik så tappade staden alltmer sitt berättigande. Efter att varit mycket jordbävningsdrabbat övergavs staden och föll under talet i glömska. Petra blev känd i västvärlden först 1812, då den schweiziske upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt återupptäckte den. Mycket av arkitekturen i Petra är uthugget direkt ur klipporna. Än idag finns cirka 800 olika byggnader och monument bevarade däribland tempel, kungagravar, kolonner, vattenkanaler, bad, monumentala trappor, stenlagda gator, offerplatser samt en amfiteater

9 Kristus statyn i Rio de Janiro
Cristo Redentor (Kristus frälsaren) är den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien. Statyn är 39.6 meter hög och väger 700 ton. Den är skapad av skulptören Paul Maximilian Landowski ( ), son till polska flyktingar i Paris efter Januariupproret ( ) mot Ryssland för polsk självständighet. Stilen är Art Deco.

10

11 Eiffeltornet i Paris Eiffeltornet (franska: La Tour Eiffel; [tuʀ ɛfɛl]) är ett järntorn beläget på Champ de Mars, i 7:e arrondissementet, i Paris. Eiffeltornet är stadens förmodligen mest kända byggnad och ett av världens mest kända landmärken. Eiffeltornet uppfördes mellan 1887 och 1889 för att bli den pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Tornet konstruerades av Gustave Eiffel och hans medhjälpare, ingenjörerna Maurice Koechlin och Émile Nouguier, samt arkitekten Stéphen Sauvestre. Det invigdes 31 mars 1889, men allmänheten fick inte tillträde förrän den 6 maj samma år. Tornet var vid invigningen 300 meter högt, men höjden ökades år 1959, när man placerade en 24 meter hög TV-mast på den absoluta toppen. Eiffeltornet var världens högsta konstruktion ända fram till 1930 då Chrysler Building invigdes. Eiffeltornet väger totalt cirka 10 100 ton, Enligt den officiella hemsidan för Eiffeltornet så målar man om konstruktionen vart sjunde år. För detta krävs 60 ton färg. Hittills har tornet målats om 18 gånger. I början var tornet mörkrött, sedan blekt ockragult (vid 1900-talets början). Numera är färgen ljust chokladbrun. Att måla om tornet tar 15 månader och det krävs 25 målare som enbart använder pensel.

12

13 Chichenitza Den historiska staden Chichén Itzá är en arkeologisk plats i sydöstra Mexiko cirka 190 km sydväst om Cancun på norra Yucatánhalvön. Staden bär spår av olika kulturepoker, en maya- och en itzá-epok. Staden var betydande redan under klassisk mayansk tid, c:a 500–900. På 900-talet invaderades den av itzáfolket. Chichén Itzás storhetstid slutade omkring Ruinerna av staden påträffades i djungeln på 1800-talet Många av de förkolumbianska kulturerna i Syd- och Centralamerika uppförde också pyramider, till exempel i Chichén Itzá och Moche. Dessa är dock inte kungagravar utan kult- och offerplatser.

14 Sfinxen i Gisa Egypten Sfinxen är ett enormt monument föreställande en farao med lejonkropp i Giza, sydväst om Kairo i Egypten. Den är omöjlig att bestämma åldern på, men egyptologer menar att den byggdes för 4 500 år sedan ca f Kr samtidigt som pyramiderna i Giza.[1][2] Egyptologerna hävdar att den byggdes av den dåvarande faraon; Chefren, eftersom statyer av Chefren har tydliga likheter med Sfinxen. Anledningen till Sfinxen och dess placering tros då vara att den vaktat vägen till farao Chefrens pyramid som är den mellersta av de tre stora pyramiderna i området. Ofta påstås att Napoleon I:s soldater förstörde näsan på sfinxen genom att skjuta på den. Andra historiker menar att den förstördes av turkiska soldater och ytterligare en teori är att den förstördes av en präst på 1300-talet som ville förhindra att bönderna offrade till statyn.

15 Pyramiderna i Giza Egypten
Mest kända är de egyptiska pyramiderna i Giza från det forntida Egypten. Egyptens tredje dynasti i det Gamla riket (cirka f.Kr.) var den första som började bygga pyramider. Under den fjärde dynastin uppförde Cheops, Chefren och Mykerinos sina berömda pyramider på Giza-platån. Cheops pyramid är störst.

16 Tutankhamon Egypten Tutankhamun föddes 1358 f.KrI graven fann man två mumifierade barn av kvinnligt kön, båda för tidigt födda. DNA-undersökningar har visat att Tutankhamun var fader till båda.[4] Den största orsaken till att Tutankhamun är så välkänd är att hans grav är så väl bevarad. Den upptäcktes i Konungarnas dal nära Luxor cirka 500 kilometer söder om Kairo den 4 november 1922 av den brittiske arkeologen Howard Carter. När han fann graven blev han först besviken eftersom man kunde se spår av gravplundrare. Trots det var graven full med föremål och besvikelsen vände i lycka. I graven fann han bland annat en begravningsmask gjord i massivt guld som vägde 10,2 kilo. Tutankhamun var begravd i tre mumiekistor, sarkofager, varav den innersta även den är gjord i massivt guld, med inlägg av ädelstenar. Förutom dessa fynd fanns cirka andra föremål från graven bevarade. Många av dessa kan beskådas på Egyptiska museet i KairoTutankhamuns mumie ligger däremot kvar i sin sarkofag i Konungarnas dal, och är den enda av de gravar man kan besöka som har en kista till beskådande.

17 Empire State Building Empire State Building är en skyskrapa och kontorsbyggnad vid Fifth Avenue och 34th Street på Manhattan i New York. Den började uppföras 1929 och invigdes 1 maj Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State. Empire State Building var världens högsta byggnad i 41 år, tills World Trade Centers norra torn stod färdigt Sedan 11 september 2001, då World Trade Center förstördes i en terroristattack, blev Empire State Building återigen New Yorks högsta men kommer inom kort att passeras av det nya One World Trade Center som kommer att bli 541 meter inkluderat spiran på taket. Byggnaden kommer då att bli USA:s tredje högsta efter Sears Tower och One World Trade Center. Empire State Building har varit med i över hundra filmer, mest känd är King Kong (1933) där jätteapan klättrar upp på toppen av skyskrapan. Foton av byggnadsarbetare som jobbar på stålkonstruktionen blev kända över hela världen och de används fortfarande i reklamsyfte. Den betydande fotografen Lewis Hine anställdes av byggherrarna och hans album om Empire State Buildings uppförande räknas även som en milstolpe i fotografins utveckling. Empire State Building konstruerades av Gregory Johnson

18

19

20 Colosseum Rom Colosseum (italienska: Colosseo), är en ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 e.Kr.[1] Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare.[2] Många djurhetsningar och gladiatorspel utfördes emellertid på Circus Maximus söder om Palatinen. Man satte även ut kristna på gladiatorarenan för att bli dödade av lejon.[3] Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög.

21

22

23

24 Operahuset i Sydney Sydney Opera House, på svenska känt som Operahuset i Sydney, är en av världens mest välkända byggnader och är beläget i Sydney i Australien. Dansken Jørn Utzon var arkitekt till byggnaden, som invigdes 20 oktober Byggnaden är täckt av glaserade, vita kakelplattor som är tillverkade av svenskt klinker från lera bruten i trakten kring Ekeby i Skåne och framställd på fabriken Skrombergaverken i samma ort. Då plattorna producerades ägdes fabriken av Höganäs-Billesholms AB, numera Höganäs AB.

25

26 Taj- Mahal Indien Shah Jahan var härskare över mogulriket under dess blomstringstid. När hans andra maka Mumtaz Mahal dog 1631 i samband med att hon födde sitt fjortonde barn, dottern Gauhara Begum,[2] sörjde Shah så intensivt att han beslutade att uppföra ett stort palats till hennes minne som blev kallat Taj Mahal.[3][Den inre kammaren i Taj Mahal går bortom traditionell dekoration, man kan utan att överdriva säga att denna kammare är smyckeskonst. Inläggningsmaterialet är inte marmor eller jade, utan ädel- eller halvädelstenar.

27 Lutande tornet i Pisa Det lutande tornet i Pisa (italienska: Torre pendente di Pisa[1]) är domkyrkans fristående klocktorn (kampanilen) i staden Pisa i nordvästra Italien. Det cirka 55 meter höga tornet är mest känt för att det lutar oroväckande. Det började byggas 1173 som ett normalt torn och tog hela 187 år att bygga. Tornet blev alltså klart år Tornet började långsamt att luta redan innan bygget var slutfört. Den högsta biten av tornet byggdes därför färdigt i en något annan vinkel, i ett försök att lindra problemet. Tornet lutar med 3,99 grader från centrumlinjen,[2] på grund av att marken är mycket vattenrik och lerig. Innan restaureringsarbetet lutade tornet med 5,5 grader.[3]

28 Big Ben Big Ben, ”Store Ben”, är ett smeknamn och Ben är ett typiskt smeknamn och kortform för Benjamin. Klockan Big Ben kan vara namngiven efter Sir Benjamin Hall (senare 1:e baron Llanover) som var Chief Commissioner of Works, ungefär ”huvudkommissarie för (byggnads)arbetena”, när klockan göts 1856.

29 Akropolis Aten

30 Vasiljekatedralen Moskva


Ladda ner ppt "Kinesiska muren Kinesiska muren började byggas år 200 före kristus av Kinas förste kejsare, Shi Huangdi. Han byggde den för att försvara sig mot fiender."

Liknande presentationer


Google-annonser