Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Springer Compact - information om det nya avtalet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Springer Compact - information om det nya avtalet"— Presentationens avskrift:

1 Springer Compact - information om det nya avtalet
Biblioteksrådet Lisa Petersen

2 Ny typ av avtal med Springer
BIBSAM-konsortiet har inlett ett pilotprojekt och tecknat en ny typ av avtal med det vetenskapliga förlaget Springer. Springer Compact, som modellen kallas, kombinerar läsavgifter (licenser) och publiceringsavgifter (APC:er). Avtalet innebär att deltagande organisationers forskare kan publicera sina artiklar öppet tillgängligt (open access) i drygt av Springers hybridtidskrifter. Syftet är bland annat att skapa överblick och kontroll över den totala kostnaden, men också att öka andelen OA-publiceringar i Sverige.

3 Mer om avtalet Avtalet började gälla den 1 juli 2016 och gäller till och med december 2018. MDH har anslutit sig liksom de allra flesta övriga svenska lärosäten. 32 organisationer är nu anslutna till avtalet. Piloten stöds av KB med 1,2 Mkr per år och av VR med 1,6 Mkr under 2016 och 3,2 Mkr under 2017 och 2018. Liknande avtal har tecknats av Max-Planck institutet i Tyskland, samt i Nederländerna, Storbritannien och Österrike. 

4 Bakgrund Regeringen har aviserat att det i forskningsproppen kommer uppdrag till lärosätena, KB och VR om att arbeta för omedelbar öppen tillgång (Gold OA) till vetenskapliga publikationer och konstnärliga verk. I slutet av maj ställde sig Sverige tillsammans med samtliga medlemsstater i EU bakom gemensamma rådsslutsatser för omvandlingen till ett öppet vetenskapssystem. Samtidigt behöver lärosätenas forskare med nuvarande meriteringssystem publicera sig i de högst rankade tidskrifterna, vilket innebär kostnader för både prenumerationer och publiceringsavgifter. Springer Compact är en ny avtalsmodell där kostnaderna slås samman och det därigenom blir billigare för lärosätet.

5 Jämförelse olika framtidsscenario 2018
Totala kostnader för BIBSAM-konsortiets Springeravtal: 1. Fortsätta som idag € 686 Licenskostnad + köpa loss vissa artiklar (20% ökning) 2. Springer Compact € 4134 Kombinerat avtal där alla artiklar köps loss 3. Riktlinjer omedelbar OA € 4134 Licenskostnad + köpa loss alla publicerade artiklar

6 Beräknat antal publiceringar inom Springer Compact
KB har räknat på en uppskattad framtida publicering inom konsortiet på totalt artiklar: 2016: 700 OA-artiklar 2017: OA-artiklar 2018: OA-artiklar Skulle publiceringen underskrida antalet uppskattade artiklar för 2016 och 2017 kan de användas följande år. Skulle publiceringen överskrida den totala kvoten innan pilotperiodens slut kan en omförhandling ske, alternativt får respektive organisation/forskare själv betala författaravgiften. Antalet artiklar är inte specificerade per organisation utan kan nyttjas av alla deltagande organisationer enligt principen ”först till kvarn”.

7 Prismodellen Den interna omfördelningen inom BIBSAM-konsortiet har tyvärr inneburit att MDH har hamnat lite i kläm. Baserat på antalet publiceringar i Springer-tidskrifter 2015 (13 stycken) har vi hamnat i spannet publiceringar, vilket ger oss en förhållandevis hög avgift. Prismodellen gynnar lärosäten med omfattande publicering, d v s de största lärosätena. Förhandlingar pågår med KB om att få ner avgiften för MDH.

8 Varför Springer Compact?
Springer Compact-modellen är inte den enda och slutliga lösningen för hur vi ska arbeta med OA i Sverige framöver, men vi bör vara med i piloten för att komma framåt med frågorna. Att gå in i Springer Compact är en strategisk fråga för att  i framtiden få ett sundare system för vetenskaplig kommunikation. Vi tar ett steg framåt för att öka andelen OA-publiceringar, vilket är den väg regeringen och EU pekar ut. 32 av de 37 organisationer som idag ingår i Springeravtalet har tackat ja till erbjudandet.


Ladda ner ppt "Springer Compact - information om det nya avtalet"

Liknande presentationer


Google-annonser