Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jul i Sinnet-insamlingen 2017

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jul i Sinnet-insamlingen 2017"— Presentationens avskrift:

1 Jul i Sinnet-insamlingen 2017
Instruktioner för utdelningen av presentkort

2 Principer för utdelningen av JIS-presentkort
Insamlingen har vuxit mycket sedan de första åren. Det har blivit ännu viktigare att beakta olika säkerhetsaspekter kring insamlingen och utdelningen av presentkort. Familjer som är i behov av presentkort kan fortfarande nås genom kommunernas sociala myndigheter, rådgivningarna och församlingarnas diakoniarbete. Våra JIS-samarbetspartner är desamma som tidigare. Enligt instruktioner från FPA påverkar presentkortet inte utkomststödets storlek. Personer som får utkomststöd får ta emot mindre bidrag på högst 50 euro per månad för en person och högst 100 euro per månad för en familj.

3 God praxis Avdelningarna/föreningarna ska tillsammans med sina samarbetspartner se till att samma familj inte får flera presentkort. God praxis: Samla alla aktörer till ett gemensamt möte där man diskuterar utdelningen av korten. MLL och FRK delar ut kort på orten vartannat år. Man kommer överens om vilka kommun- eller stadsdelar MLL respektive FRK ska dela ut kort i, så att båda organisationerna kan dela ut kort varje år. Man förmedlar tillsammans alla kort till de sociala myndigheterna, församlingen eller rådgivningen. I sådana fall kan man göra julkort från avdelningen/föreningen att skicka med presentkorten.

4 REKOMMENDATION: Samarbetspartner delar ut korten till familjerna
Vi rekommenderar att sociala myndigheter, rådgivningar eller diakoniarbetare delar ut presentkorten. Avdelningens eller föreningens uppgift är att förmedla korten till sina samarbetspartner. FRK:s och MLL:s representanter kommer överens om hur korten ska delas ut, vem som förmedlar kort till vilka samarbetspartner och hur många. Fattigdom är en känslig fråga för många barnfamiljer. Svåra situationer och fattigdom syns inte alltid utåt. Ur familjernas synvinkel är det mer hänsynsfullt att korten förmedlas av professionella aktörer med tillräcklig och opartisk kunskap om barnfamiljernas behov av hjälp. Att fundera på: Hur skulle det kännas om en familj som gillar att köpa och klä sig i second hand-kläder får ett presentkort för att familjemedlemmarna ser fattiga ut i sina loppiskläder? Hur skulle det kännas att en MLL-/FRK-aktiv i grannskapet får höra av de sociala myndigheterna att din familj har det knapert, fastän du inte hade velat berätta om saken för utomstående? Det julkort från avdelningen eller föreningen som skickas med presentkortet påminner om givaren på ett trevligt sätt.

5 Dataskydd Dataskyddslagstiftningen har skärpts. Information om de sociala myndigheternas och diakonins klienter är konfidentiell och får inte överlåtas till utomstående. En avdelning eller förening får inte ta emot namnlistor eller uppgifter om familjerna från sociala myndigheter, rådgivningar eller diakoniarbetare. Namnlistorna måste hanteras med större noggrannhet än tidigare. Alla listor som avdelningarna/föreningarna har måste returneras till distriktet. Om man har flera listor ska alla returneras. Distriktet ser till att överflödiga listor kasseras på lämpligt sätt.

6 Ett varmt tack till alla som deltar i utdelningen av Jul i Sinnet-presentkorten!


Ladda ner ppt "Jul i Sinnet-insamlingen 2017"

Liknande presentationer


Google-annonser