Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gradnätet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gradnätet."— Presentationens avskrift:

1 Gradnätet

2 Gradnätet För att vi lättare ska kunna beskriva och ange en plats läge har man skapat ett gradnät. Det är ett rutnät över jordytan som består av cirklar och halvcirklar.

3 Latituder Cirklarna som är parallella med ekvatorn kallas för:
parallellcirklar Breddgrader EKVATORN

4 Latituder Parallellt med ekvatorn går 90 cirklar på det norra halvklotet, och 90 cirklar på det södra halvklotet. Ekvatorn har latituden 0 °.

5 och ett S om det ligger på det södra halvklotet. Ex. 60°S
latituder När man anger en latitud på det norra halvklotet skriver man ett N efter för att man ska veta att det ligger på det norra halvklotet. Ex. 30°N, och ett S om det ligger på det södra halvklotet. Ex. 60°S

6 Kom ihåg de tre namnen….. Lata latituder ligger!
Ligger man för länge kan man bli lat och bred… breddgrader. Cirklarna går parallellt med ekvatorn = parallellcirklar.

7 Longituder longituder
Halvcirklarna som går från nordpolen till sydpolen heter: longituder meridianer längdgrader

8 longituder Longituderna är alltså halvcirklar som går mellan polerna. Här finns ingen naturlig nollpunk så här fick man bestämma varifrån man skulle börja räkna. Den internationella utgångslongituden, eller nollmeridianen går igenom Greenwich (utanför London).

9 longituder Alla longituder öster om Greenwich skriver man ett E (east) efter. Ex. 30°E. De som ligger väster om Greenwich skriver man ett W (west)efter. Ex. 120°W. På motsatta sidan om nollmeridianen- 0° i vid Greenwich finns 180°. Här skriver man inte ut vare sig ett W eller E.

10 Kom ihåg! Longituderna går från nordpolen till sydpolen.
De kallas också för meridianer och längdgrader.

11 Att hitta med gradnätet
Varje plats på jorden ligger alltså på en bestämd breddgrad (latitud)och en bestämd längdgrad (longitud). Man säger att platsen har två koordinater, och om man känner till dessa koordinater och samtidigt har en karta med ett gradnät så är det lätt att hitta rätt plats.

12 Forts. att hitta med gradnätet
Moskva har koordinaterna 55 grader nordlig bredd och 37 grader östlig längd. Det betyder att staden ligger på breddgrad 55 på norra halvklotet och på längdgrad 37 öster om Greenwich. När man skriver ut det står det: 55°N37°E. Hur hittar man det på kartan?

13 Forts. att hitta med gradnätet
I Kartans vänstra och högra kant står latituderna ex. 30°. Här gäller det att veta om det är på norra eller södra halvklotet. När du vet det tittar du sedan efter longituden…

14 Forts. att hitta med gradnätet
När du vet det tittar du på longituderna som står högst upp eller längst ned på sidan.ex. 90° Här behöver du veta om det är öster eller väster om Greenwich. New Orleans har alltså koordinaterna 30°N 90°W


Ladda ner ppt "Gradnätet."

Liknande presentationer


Google-annonser