Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mat, måltider & hälsa Årskurs 7."— Presentationens avskrift:

1 Mat, måltider & hälsa Årskurs 7

2 Näringsämnen Det finns 6 stycken näringsämnen: Kolhydrater
Protein Engerigivande. Vi behöver Fett ganska mycket av dessa. Vitaminer Mineraler Ej engerigivande. Andra Vatten andra viktiga uppdrag. Om man utesluter någon av dessa näringsämnen kan kroppen drabbas av olika bristsjukdomar.

3 Kolhydrater Viktigaste engerikällan. Tre undergrupper: Sockerarbter
Stärkelse Kostfiber Kolhydrater finns mest i vegitabiliska livsmedel. Animaliska livsmedel?

4 Sockerarter, stärkelse & kostfiber
Snabba kolhydrater. Sackratos, fruktos och laktos. Var hittar vi sockerarter någonstans? Stärkelse är långsammare form av kolhydrater. Pasta, ris & potatis. Kostfiber långsam typ. Bra för tarmarna. ( Minskar risken för tjocktarmscancer.) Spannmålsprodukter

5

6 Proteiner Dess uppgift är att ge kroppen energi.
Muskler består av protein. Behövs för att bilda insulin. 20 st Aminosyror. 9 st av dessa kan inte kroppen själv bilda utan vi måste få i oss de via mat. Essentiella (nödvändiga aminosyror). Animaliska livsmedel. Även i baljväxter.

7

8 Fetter Förutom enerig fungerar det också som isolering.
Behövs för att bygga upp nya och förnya celler. Mättade, enkelomättade och fleromättade. Mättade fetter: behövs minst. För mycket ökar risken för olika hjärt- & kärlsjukdomar. Animaliskalivsmedel. Enkelomättade fetter: mer hälsosamma för kroppen. Lättare för kroppen at bryta ner. Finns framförallt i vegetabiliska livsmedel. Advokado, nötter. Fleromättade fetter: lätta för kroppen att bryta ner. Kroppen kan inte själv tillverka dem. Omega-3 : fisk, linfrö, valnötter och rapsolja. Omega- 6: sesamfrön, majsolja och solrosolja.

9

10 Vitaminer Det finns 13 st livsnödvändiga vitaminer.
Fyra fettlösliga: A (ögats uppbyggnad) D (skelettets uppbyggnad) E (skydda cellerna) K (tilverka protein) Feta livsmedel, olija, mjölk & fet fisk. Även morätter, broccoli, spenat och grönkål. Vattenlösliga vitaminer: B- & C – vitaminer. B- vitamin: bra för blodet. C- imunförsvaret. Gott om i frukt och grönt. Om du inte får i dig tillräckligt stor mängd med vitaminer är det stor riskt att du kan drabbas av olika bristsjukdomar.

11

12 Mineraler Ca 20 st minderalämnen som kroppen behöver för att fungera. . Uppgift: att transpotera runt syret i kroppen, styra nervfunktioner och utvinna energi från kolhydrater, proteiner och fetter. Vanligt med järnbrist.

13

14 Vatten Vår kropp består av 50-70 % vatten.
Vi behöver få i oss ca 0,5- l vatten varje dag.


Ladda ner ppt "Mat, måltider & hälsa Årskurs 7."

Liknande presentationer


Google-annonser