Presentation laddar. Vänta.

Liknande presentationer

En presentation över ämnet: "Hammarby Bandy Sida 1 ”Bollkalleri” 2015/2016 En guide till uppdragetBollkalle 60 min 15 min +-0 30 min UppvärmningInnan match- start Spol- ning 1:a halvlek."— Presentationens avskrift:

1 Hammarby Bandy Sida 1 ”Bollkalleri” 2015/2016 En guide till uppdragetBollkalle 60 min 15 min +-0 30 min UppvärmningInnan match- start Spol- ning 1:a halvlek 45 min 2:a halvlek 45 min Paus 15 min Av- slut- ning MATCH- START Tid före matchstart

2 Hammarby Bandy P-00“Bollkalleri” 2011/12 Sida 2 Förråd (nyckel!): Bollkalle-tröjor (rakt fram) Mötes- plats A-lagets omklädningsrum Kontaktpersoner Stefan Magnusson (HIF): 070-839 7060 Ringvägen Värmerum och korv- servering i omklädnings- rum till vänster Domarrum Entré Samlingsplats i halvtid och efter matchens slut (stå nära läktaren) L L BK L L L = ledare BK = bollkalle

3 Hammarby Bandy Sida 3 Ankomst I entrén ska varken spelare eller vuxna betala inträde: –Vuxna säger att de ska vara ”bollkalle-ledare” –Spelarna visar upp sina medlemskort som ger fri entré (på alla A-lagsmatcher!) Mötesplats innanför stora entrén, nedanför trappan Ankomst – 1 timme före matchstart Ledare 1 – hämtar tröjor Ledare 2 – inväntar alla spelare Ledarna delar ut positioner till spelarna (se kartan) Utrustning Bollkalle-tröjor till alla: –Även Ledarna måste ha Bollkalle-tröjan på sig för att få vistas nära planen, för att få röra sig vid omklädningsrummen och för igenkänning i kontakt med spelare, ledare och domare på och vid sidan om planen Hjälm med galler – krav för spelarna Benskydd och susp – rekommenderas för spelarna Varma skor & kläder

4 Hammarby Bandy Sida 4 Uppvärmning Uppvärmningen pågår fram till ca 30 minuter innan matchstart Uppställning runt planen enligt ”positioner” så snart som tröjor och utrustning tagits på Uppgiften för Bollkallarna är att kasta in bollar som åker ut över sargen Vistas inte längs kortsidorna, ledarna kastar in bollar från kortsidorna när tillfälle ges – gäller i synnerhet när målvakterna värmer upp När sista spelaren åker av planen (innan ismaskinen kommer in) måste alla bollar av isen, och målen skjutas ner långt bakom kortlinjen När uppvärmningen är klar samlas alla bollar in i två bolldunkar –Bolldunkarna står oftast vid respektive mål, eller vid spelarbåsen OBS: Många hårda skott, i synnerhet längs kortsidorna – uppmärksamhet!

5 Hammarby Bandy Sida 5 Spolning Bolldunkarna lämnas i A-lagets omklädningsrum (längst bort i gula längan bakom slipboden) –Knacka på och ställ dunkarna direkt innanför dörren Hämta ut matchbollar från domarrummet (dörren närmast läktaren i gula längan) –Knacka på och be att få matchbollarna (en eller två kassar med totalt 40 bollar) Gå till planen och placera hälften av bollarna i korgarna som hänger på respektive mål När ismaskinerna är klara flyttas målen upp mot kortlinjen Bollkallarna kan gå in och värma sig en stund vid behov Ledarna går igenom med alla Bollkallar inför match: –Positioner –Rutiner & Risker (se nedan) –Tidsschemat: 2 * 45 min + 15 min paus –Samlingsplats i pausen och efter slutsignalen Innan matchstart Ca 10 minuter innan matchstart kommer lagen ut på planen för en avslutande uppvärmning Alla Bollkallar ska vara på plats – agerar som vid första uppvärmningen När domaren blåser till spel ska Ledarna se till att alla bollar snabbt placeras i korgarna –jämn fördelning med ca 10 bollar per korg (dvs 20 bollar per mål)

6 Hammarby Bandy Sida 6 Rutiner och risker under match Matchen spelas 2 * 45 minuter med 15 minuters paus –Oftast blir det en eller några minuters tillägg per halvlek Laga sarger –”Trasiga” sarger ska fixas till så fort som möjligt –En Ledare ska alltid hjälpa Bollkalle att laga sargen –Bollkalle-OBS!!! Farligt att vara knästående vid isen; viktigt att vara mycket uppmärksam; avvakta om spelet är i närheten –Justera helst även sarger som blivit lite ”knäckta” för att undvika irriterande snedstudsar Bollar över sidlinjen –När Bollkallen hämtat en boll utanför sargen: invänta ”ok” från spelaren OM han vill ha bollen, innan den kastas in på isen (målvakten kastar annars ofta in en ny boll). –Bollar som inte kastas tillbaka in på plan: Bollkallen behåller bollen som sedan samlas in av Ledaren; vid lämpligt tillfälle läggs den i korg på målburen –Bollkalle-OBS!!! Bollkallarna och Ledarna måste hela tiden vara uppmärksamma på spelet så att de är beredda att ta skydd om boll eller spelare åker ut vid sidan av isen Bollar över kortlinjen –Varje Ledare ansvarar för en halv långsida och en halv kortsida, dvs fram t o m målet –Ledarna hämtar bollarna på kortsidan vid lämpligt tillfälle, tex innan hörna vid motsatt mål –Ledare lägger bollarna i korg som hänger på målbur –I händelse av plötsligt anfall mot ”det egna” målet: ta skydd bakom målet eller reklamskyltar där sådana finns

7 Hammarby Bandy Sida 7 Övriga ledaruppgifter under match ”Måtto” – agera snabbt och smidigt, dvs… –Ta hand om bollar utanför plan och se till att ”laga” sarg för att spelet ska flyta på utan hinder –Undvik att vara störande för spelare och publik Matchbollarna –Ledarna ansvarar för att fördela bollarna mellan de två målen, dvs så att de inte ”tar slut” på ena sidan OM det skulle vara färre än 10 bollar vid det ena målet bör det betyda att det finns många bollar vi det andra målet, eller att det finns anledning att leta efter bollar utanför planen Ledarna på ”Ringvägen”-sidan har då till ansvar att transportera bollar längs långsidan från det ena målet till det andra så att det blir en jämn fördelning mellan målen, dvs ca 20 per mål –OM det är snöfall under matchen riskerar bollar att ”försvinna” in i snöhögar bakom målet. Ledarna måste då vara extra uppmärksamma om var bollarna hamnat –Ledarna ansvarar också för att fördela bollarna mellan målets två korgar så väl som möjligt Bollkallarna –Ledarna bör ”ta hand” om Bollkallarna under spelets gång genom att tex ”ta en runda”, snacka med dem, checka att de inte fryser, etc Långsidan vid huvudläktaren –Ledaren ska hjälpa till längs hela långsidan, men bör röra sig förbi spelarbåsen så lite som möjligt för att inte störa spelare och ledare i respektive lag.

8 Hammarby Bandy Sida 8 Paus (halvtid) Se till att alla bollar ligger i korgarna Flytta målen långt bakom kortlinjen Se till att räta ut alla sarger Ledare och Bollkallar samlas vid sidan om Hammarbys spelarbås –Stå nära läktaren för att undvika inkastade boll-lotteri-bollar Ledare och Bollkallar tar sig till första omklädningsrummet till vänster i ”gula längan” –Ledarna hämtar dryck (Festis el dyl) i P-01:s röda korg i sliprummet –Bollkallarna får korv och dryck; Ledarna får kaffe Åter på plats senast 3 minuter innan spelstart för andra halvlek Flytta tillbaka målen upp mot kortlinjen Andra halvlek Ledare och Bollkallar har samma uppgifter som under första halvlek

9 Hammarby Bandy Sida 9 Avslutning Samla in alla matchbollar i plastpåse/påsar Flytta målen bakom kortlinjen Upphittade boll-lotteri-bollar (med siffror på) lämnas in till boll-lotteri-ledare Samla alla Ledare och Bollkallar vid sidan om Hammarbys spelarbås Samla in alla Bollkalle-tröjor Matchbollarna lämnas in till A-laget –Knacka på och lägg innanför dörren till omklädningsrummet, längst bort i gula längan Bollkalle-tröjorna hängs upp! Tack !!!

Ladda ner ppt "Hammarby Bandy Sida 1 ”Bollkalleri” 2015/2016 En guide till uppdragetBollkalle 60 min 15 min +-0 30 min UppvärmningInnan match- start Spol- ning 1:a halvlek."