Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten
2
Det räcker inte att träna hårt!
3
Tillräckligt med energi och näring för att; Växa! Reparera och underhålla kroppens funktioner. Utvecklas inom idrotten.
4
Liten näringslära Kolhydrater -främsta energikällan Finns i: Bröd Pasta Potatis Ris Gryn Flingor
5
Liten näringslära Proteiner - Kroppens byggmaterial Finns i: Kött Fisk Fågel Ägg Mejeriprodukter Baljväxter
6
Ett dagsbehov av protein
7
Liten näringslära Fetter Bygger upp hjärnan och nervsystemet samt ingår i flera av våra hormoner.
8
Liten näringslära Vitaminer & Mineraler & Antioxidanter Behövs för att hålla kroppen pigg och frisk.
9
Liten näringslära Vatten & Vätska !
10
Måltidsordning Hjälpmedel för att få i oss det vi behöver. Nödvändigt för koncentration, ork och humör! FLEXIBILITET!
11
Före träning eller tävling Sista huvudmålet 3-4 timmar före tävling. Sista huvudmålet 2-3 timmar före träning. Sista mellanmålet 1 ½ timme före träning eller tävling.
12
Förslag till Måltidsordning 07.30 Frukost 10.00 Mellanmål 12.00 Lunch 14.30 Mellanmål 16.00 Träning 1,5tim 17.30 Återhämtningsmål 18.30 Middag 21.00 Mellanmål 07.00 Frukost 09.00 Mellanmål 11.30 Lunch 14.00 Mellanmål 17.00 Middag 19.00 Träning 2 tim 21.00 Återhämtningsmål 21.30 Mellanmål
13
Bra val är avgörande för dagsformen! Frukost mejeriprodukt, bröd / gryn / flingor, frukt / grönsak Mellanmål 2-3st mejeriprodukt, bröd / gryn / flingor, frukt / grönsak
14
Lunch & Middag Vad är en bra lunch och/eller middag?
15
Efter träning eller tävling - Återhämtningsmål 1 banan + 1 drickyoghurt Juice + 1 smörgås 1 banan + 1 Risifrutti 1 päron + yoghurt
16
Den vuxnes ansvar är att…
17
Ungdomens ansvar är att…
18
Ledarens ansvar är att… Observera ungdomarna, dålig ork kan vara ett tecken på för lite mat och dryck. Om nödvändigt, prata med ungdomarna och föräldrarna. Skapa tid för måltidspauser på läger och cuper.
19
TACK! Anna Nyström Tel:070-595 45 89
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.