Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Franska revolutionen en sammanfattning. Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Franska revolutionen en sammanfattning. Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla."— Presentationens avskrift:

1 Franska revolutionen en sammanfattning

2 Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175 år! I ståndsriksdagen hade adeln 200 representanter, prästerna 200 representanter och tredje ståndet (bönder och borgare) hade 600 representanter. MEN sammanlagt hade varje stånd en röst så det var omöjligt för tredje ståndet att få igenom ett förslag om de andra två gick ihop. Tredje ståndet, som var fattigaste och som representerade 98% av frankrikes befolkning, hade minst makt.

3 2. Tredje ståndet var missnöjda med adelns privilegier Adeln betalade ingen skatt, de var skattebefriade. De fick driva in skatt från tredje ståndet. Adeln hade mer makt i de lokala råden och domstolarna. Rätt att jaga på allas mark. Rätt att ta ut avgifter på kvarnar, bagarbodar och vinpressar från bönderna.

4 3. Finanskris Det var slut på pengar i statskassan för kungen hade spenderat dem på krig, hovet (som var väldigt kostsamt) och på att betala av skulder. Högre skatter begärdes in eftersom det var slut i statskassan. Det hade varit missväxt, vilket gjorde att det var dåligt med mat. Jordbruket drevs småskaligt och ineffektivt.

5 4. Missnöje med kungen Brydde sig inte om folket, mer om att vinna krig. Levde i lyx trots att bönderna svalt. Svag ledare som inte stod emot adeln 5. De nya idéerna Idéer om frihet, jämlikhet och broderskap. Att alla är lika mycket värda och har rätt att vara med och bestämma.

6 Upplysningstidens filosofer: Voltaire - Kloka förnuftiga människor bör styra -Gärna enväldiga kungar om de är dugliga -Mot demokrati: ”folket dumt och barbariskt” -För yttrandefrihet: ”jag avskyr dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att framföra dem”

7 Upplysningstidens filosofer: Rousseau -Alla människor skall känna sig tillhöra samhället. -Styr en kung mot folkets vilja har folket rätt att avsätta kungen. -Människan bör återvända till det enkla och naturliga sättet att leva.

8 Upplysningstidens filosofer: Montesquieu Maktfördelning, med kung och parlament och en domstol som vakar så ingen tar makten över den andre.

9 Kungen kallar in ståndsriksdagen i maj 1789 på slottet i Versailles. Det bråkas om hur man ska rösta. Kungen klarar inte av att lösa konflikten. Där svär dom en ed om att inte lämna förrän de kommit överrens om ett sätt att styra Frankrike på. En del av adeln och kyrkan ansluter sig till Nationalförsamlingen och går med på tredje ståndets krav. Eden i bollhuset

10 Stormningen av Bastiljen Bastiljen stormades för att folket trodde att kungen skulle försöka stoppa Nationalförsamlingen. Man var rädd att det fanns militärer inne på Bastiljen som skulle sättas in mot folkmassorna. Folket bröt sig in i Bastiljen för att man trodde att det fanns vapen där. Man trotsade kungen. Stormningen skedde den 14 juli 1789. Detta datum är fortfarande Frankrikes nationaldag.

11 Nationalförsamlingen skriver ”Deklarationen om de mänskliga rättigheterna” där det står att alla är jämlika från födseln och att alla ska ha politisk frihet, yttrandefrihet och tryckfrihet. Adeln ger upp sina privilegier. Alla ska betala skatt! Tredje ståndet stärker sin makt och samhället blir mer rättvist. Revolutionen sprids ut på landsbygden. Adelsmän runt om i Frankrike, flyr landet i skräck.

12 De nya idéer som kom IN: Vetenskap, dvs. att man baserade sina kunskaper på erfarenhet (empiri). Människan skall använda sitt förnuft; tänka själv och ifrågasätta det som alla säger är sant. Jämlikhet och rättvisa i samhället! De gamla idéer som åkte UT: En uppfattning om hur världen är som bygger på vad som står i Bibeln. Ett sätt att organisera samhället som bestäms av Gud, och att förändringar endast kan ske om Gud griper in. Censur, dvs. att man inte fick skriva vad man ville.

13 Kungen, Ludvig XVI, har nu egentligen ingen makt. Hans enda uppgift är att sätta sitt namn på alla nya lagar. Eftersom det nu fanns tryckfrihet så kom det mycket mer böcker och tidningar. Olympe de Gouges skrev ”Deklarationen om kvinnans rättigheter”, då hon tyckte att det var dåligt att de mänskliga rättigheterna inte gällde kvinnor.

14 I Oktober 1789, parisarna kräver bröd, priserna stigit i höjden. Ett stort tåg av kvinnor går mot Versailles för att kräva att kungen gör något åt matbristen. Tränger in i slottet i Versailles. Kungen lovar följa med, kungafamiljen förs till Paris som folkets fångar.

15 Svensken Axel von Fersen fick uppdraget att hjälpa kungafamiljen fly. Kungaparet stoppas nära gränsen, i Varenne, grips av soldater och förs tillbaka till Paris.

16 Revolutionens ledare tror att revolutionen kan spridas vidare till övriga Europa. 1792 förklarar Frankrike krig mot Österrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Usel organisation gör att de måste ge upp. Efter detta införs allmän värnplikt för alla män mellan 18-25 år.

17 Skräckväldet Hösten 1792 valdes en ny riksdag som kallas för KONVENTET. De inrättade REPUBLIKEN, vilket betydde att man inte längre hade någon kung. Revolutionsledarna som hette: Marat, Danton och Robespierre samlade på sig så mycket makt att de kunde göra vad de ville. De hävdade att i krig och kris krävs det att alla följer ledarna. De blev väldigt misstänksamma mot alla som inte tyckte samma som dem. Under tiden som de styrde i Frankrike så dödades 40 000 personer för att de inte tyckte som revolutionsledarna.

18 Att halshuggas i giljotinen var det vanligaste dödstraffet. Den dödsdömdes hals låstes fast och en tung skära av stål släpptes ner från ett par meters höjd. Huvudet föll ner i en korg och visades sedan upp för publiken. Att beskåda avrättningarna var ett vanligt folknöje. Eftersom kungen hade försökt fly till sina rika vänner i Österrike, så dömdes han för landsförräderi av konventet. Kungen halshöggs i Paris januari 1793. Giljotinering ansågs vara ett snällare sätt att döda någon. Vad tycker du? Kungens avrättning

19 Danton var inte lika ”sträng” som Robespierre och mycket populär bland folket. Han blev själv avrättad i utrensningen 5 april 1794. Marat blev mördad i sitt badkar av en kvinnlig politisk motståndare. Mest drivande under Skräckväldet var advokaten Maximilien Robespierre. Intressant att veta kan vara att Robespierre tidigare varit starkt emot dödsstraff men nu ansåg att man måste rensa ut dem som inte hade rätt vilja att förändra. Han avrättades själv 28 juli 1794. forts. Skräckväldet Marats död av Jacues-Louis David Robespierre

20 Följderna av revolutionen Alla betalade skatt till staten. Tidigare var det bara tredje ståndet. Man hade inte längre olika rättigheter beroende om man var t.ex. adelsman eller bonde. Livegenskapen avskaffades. Man var som bonde inte längre tvingad att vara bunden och beroende av en adelsman. Revolutionen leder till mer demokrati på längre sikt. Efter revolutionen var det självklart att ett land skulle styras av folkvalda representanter.

21 Folkets besvikelse De hårda tagen under skräckväldet var inte riktigt det som de franska folket hade gjort revolution för. Det som revolutionsledarna kallat för det nya samhället bestod av krig, svält och elände. Lagarna hade ändrats och det var inte längre så att alla fick rösta, utan man var tvungen att vara tillräckligt rik. Då dyker en av generalerna i armén upp och tar över Frankrike med hjälp av sina soldater: Napoleon. Tio år efter revolutionen är Frankrike återigen ett envälde, men många av de förändringar som innebar mer rättvisa för de med minst makt blev kvar.

22 NAPOLEONTIDEN År 1799 tog generalen Napoleon Bonaparte makten i Frankrike genom en statskupp. För att göra sig populär och lugna fransmännen lovade han dem fred. Den slöts 1802 efter 10 års krigande. Nu började Napoleon förändra Frankrike. Han såg till att skattsystemet blev mer rättvist och att fransmännen för första gången fick gemensamma lagar. 1804 lät Napoleon kröna sig till Kejsare. Napoleon Bonaparte Föddes 1769 på Korsika.

23 NAPOLEON – Europas härskare Freden i Europa varade inte mer än i ett år. Stormakterna Storbritannien, Österrike och Ryssland gick ihop för att besegra Napoleon. Även Sverige anslöt sig till Frankrikes fiender. Napoleon bestämde sig först att försöka besegra Storbritannien. Han förlorade ett stort sjöslag mot Amiral Nelson. Då vände sig Napoleon österut. Han besegrade både Österrike och Ryssland i ett stort slag i Österrike 1805.

24 År 1809 var Napoleon mäktigare än någonsin. 1812 gick han över den ryska gränsen. Ryssarna använde sig av ”den brända jordens taktik”. Det betyder att man bränner byar för att inte lämna efter sig något av värde till fienden. När fransmännen kom fram till Moskva var staden öde. Nästa dag började den brinna. Efter några veckor tvingades Napoleon att vända hemåt. En halv miljon av de franska soldaterna kom aldrig hem- de flesta föll offer för sjukdomar som spreds av löss, svält eller frös ihjäl i den iskalla vintern. Bild från Världens Historia nr 6 2007

25 Nu såg det övriga Europa sin chans att besegra Napoleon. I Spanien drevs fransmännen ut genom gerillakrig, dvs. små krig av motståndsmän. Stormakterna samlade ihop sig och besegrade Napoleon i slaget vid Leipzig 1813. Napoleon tvingades abdikera (avgå) och blev furste på den lilla ön Elba mellan Korsika och Italien. Men han gav inte upp. Han flydde därifrån, tog sig till Paris, samlade ihop soldater och tog åter makten i Frankrike.

26 Ännu en gång samlade stormakterna ihop sig för att krossa Napoleon. Den avgörande drabbningen stod 1815 vid Waterloo i Belgien. Där besegrades Napoleon slutgiltigt. Napoleons grav i Paris. Slaget vid Waterloo Han fördes som fånge till den lilla ön S:t Helena mitt i Sydatlanten där han dog 1821.

27 Större delen av ppt är från :Anna Herdy, Södertörns högskola, Huddinge – www.lektion.se www.lektion.se Lektion.se_7695_Franska_revolutionens_orsaker(1).ppt Napoleon avsnittet :Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm – www.lektion.se + ”Världens Historia” nr 6 2007 NE.Se sökord Franska revolutionen Källor:


Ladda ner ppt "Franska revolutionen en sammanfattning. Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla."

Liknande presentationer


Google-annonser