Mekanisk bekämpning vid insådd av rödsvingel. I försöksleden med samtidig sådd etablerades rödsvingeln med en specialsåmaskin i samma rad som skyddsgrödan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ekonomiskt och Miljömässigt Uthållig Spannmålsodling
Advertisements

Bekämpning av sjukdomar och skadegörare i hundäxing
Bekämpning av örtogräs i vårstråsäd med insådd av engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av örtogräs i vårstråsäd med insådd av engelskt rajgräs. 2 försök.
Reglone mot ekorrsvingel i rödsvingel
Etablering och bekämpning av vitgröe i rörsvingel Tabell 1. Etablering av rörsvingel i vårkorn och bekämpning av vitgröe. 1 försök Skörd och.
Flera års skörd av engelskt rajgräs. Det engelska rajgräset tillfördes varje år 120 kg/ha N på våren. Efter varje fröskörd brändes fröhalmen. Det fanns.
Bekämpning av svampsjukdomar, skadedjur och gräsogräs i rörsvingel Tabell 1. Bekämpning av svampsjukdomar, skadedjur och gräsogräs i rörsvingel på våren.
Bränning, putsning eller betande får i rödsvingel? Tabell 1. Höstbehandling i rödsvingel (sort = Herald). 1 försök 2009 Skörd och merskörd (kg/ha) Ekorrsvingel.
Etablering av vitklöver
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe höst och vår
Skyddsgröda vid etablering av ängsgröe. Sådjup vid etablering av ängsgröe.
Skottstorlek och fröproduktion i timotej
Skyddsgröda och sådjup vid etablering av engelskt rajgräs.
Tillväxtreglering i engelskt rajgräs
Ogräsbekämpning i vårkorn med insådd av vitklöver och ängsgröe
Odling av engelskt rajgräs på olika radavstånd Tabell 1. Skörd av olika sorter av engelskt rajgräs etablerad på olika radavstånd. 12 försök
Växtreglering och bekämpning av sjukdomar i ängsgröe Tabell 1. Växtreglering, kvävetillförsel och bekämpning av svampsjukdomar i ängsgröe, 6 försök
Skördeteknik i rajsvingel SträngläggningSkörd A1Strängläggning med rapshuggare, 14 dagar före direktskörd (endast 2009) Efter 7 dagar A2Strängläggning.
Skördeteknik i rörsvingel SträngläggningSkörd ASträngläggning med rapshuggare, 7 dagar före direktskördEfter 7 dagar BSträngläggning med knivbalk (t ex.
Skånska försök med konventionell och ekologisk engelskt rajgräs Konventionell, kreaturslös Konventionell med kreatur Biodynamisk med kreatur Ekologisk.
Höstbehandling i rödsvingel Tabell 1. Behandling av skyddsgrödans halm – effekt på efterföljande skördar i rödsvingel. Danska försök Skörd år.
Bekämpning av svampsjukdomar i engelskt rajgräs Tabell 1.Bekämpning av svampsjukdomar i engelskt rajgräs. 1 försök Behandlingarna genomfördes i flaggbladsstadiet.
Skördetidpunkt i engelskt rajgräs Tabell 1. Skördetidförsök i engelskt rajgräs (Belida, tidig diploid sort). 3 försök Skördedatum 1996.
Växtreglering i rödsvingel med och utan blandning med herbicider Tabell 1. Stråförkortning i rödsvingel. 7 försök Liggsäd vid blomning (1-10)*
Höstbehandling av rödsvingel Tabell 1. Behandling av stubb och fröhalm efter första fröskörd i rödsvingel – grönytesorten Klett. 2 försök Skörd.
Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i ängsgröe på hösten. 4 försök Skörd och merskörd (kg/ha) Obehandlat802.
Bekämpning av svampsjukdomar i ängssvingel Tabell 1. Bekämpning av svampsjukdomar i ängssvingel. 3 försök St 31 = begynnande sträckning, st.
Flera års fröskörd av engelskt rajgräs? Medelskörd = kg/ha.
Bekämpning av svampsjukdomar i rödsvingel Tabell 1.Bekämpning av svampsjukdomar i rödsvingel. 1 försök Behandlingarna genomfördes i flaggbladsstadiet.
Såtid, ogräsharvning och skydds- gröda i ekologisk ängssvingel
Kvävetillförsel till rörsvingel insåningsåret Tabell 1. Kvävetillförsel till rörsvingel insåningsåret och efterföljande vår. 2 försök Skörd och merskörd.
Ogräsbekämpning i vitklöver med insådd av ängsgröe Tabell 1. Ogräsbekämpning i vitklöver med insådd av ängsgröe. 2 försök Ängsgröe (0-10)* Vitklöver.
Putsning i vitklöver Tabell 1. Försök med putsning av vitklöver. 2-4 försök 2003Skörd 2 försök (kg/ha) Skörd 4 försök (kg/ha) 1. Ingen putsning
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs. 1 försök med mycket åkerven och kärrgröe Skörd och.
Bekämpning av spillplantor av spannmål och gräsogräs i rörsvingel Tabell 1. Bekämpning av spillplantor (vårkorn) och gräsogräs i rörsvingel på hösten.
Bekämpning av kärrgröe i rörsvingel
Gödsling av ängssvingel höst och vår. Tabell 1. Fröskörd i ängs- svingel vid sen, tidig och delad kvävegiva på våren. 8 försök Förstaårsvall.
Fröodling av ekologisk timotej med insådd av subklöver och Trifolium alexandrinum Tabell 1. Skörd av förstaårsvall av timotej (Grindstad) etablerad i renbestånd.
Etablering av ängsgröe i vitklöver Tabell 1. Bortsprutning av vitklöver i ängsgröe. 3 försök Bekämpning av vitklöver* (%) Ängsgröe plantbestånd.
Sort- och etableringsförsök i ängsgröe Tabell 1. Sorter, vallålder och etableringsmetod i ängsgröe. Försök Skörd vall I (relativtal) Skörd vall.
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs etablerad i renbestånd Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs etablerad i renbestånd på hösten.
Mekanisk bekämpning vid insådd av engelskt rajgräs.
Bekämpning av örtogräs i hundäxing Tabell 1. Bekämpning av örtogräs i hundäxing. 1 försök Örtogräs vid skörd (% täckning av jordytan) Skörd och merskörd.
Höst- och vårgödsling av timotej insåningsåret och första fröskördeår Tabell 1. Effekt av olika gödslingsstrategier vår och höst i timotej (Grindstad)
Växtreglering i rödsvingel Tabell 1. Stråförkortning i rödsvingel. 4 försök 2002.Liggsäd v. blomning (0-10)* Liggsäd v. skörd (0-10)* Skörd och merskörd.
Sort- och etableringsförsök i rödsvingel Tabell 1. Sorter, vallålder och etableringsmetod i rödsvingel. Försök Skörd vall I (relativtal) Skörd.
Behandling av skyddsgrödans halm vid fröodling av ängssvingel Tabell 1. Höstbehandling i ängssvingel insåningsåret. 2 försök Fröskörd (kg/ha)
Samodling av ekologisk ängssvingel och olika baljväxter Tabell 1. Samodling av ekologisk ängssvingel och baljväxter. Skörd av andraårsvall. 4 försök 2003-
Etablering av ängsgröe i vitklöver Tabell 1. Bortsprutning av vitklöver i ängsgröe. 3 försök 2005 Bekämpning av vitklöver* (%) Örtogräs, täckning av jordytan.
Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i engelskt rajgräs på hösten insåningsåret. 8 försök Skörd och.
Bekämpning av spillplantor av vårkorn och gräsogräs i rörsvingel Tabell 1. Bekämpning av spillplantor (vårkorn) och gräsogräs i rörsvingel på hösten. 1.
Bekämpning av örtogräs höst och vår i rödsvingel Tabell 1. Bekämpning av örtogräs höst och vår i rödsvingel. 1 försök Skörd och merskörd (kg/ha)
Kvävegödsling, tillväxtreglering och ogräsbekämpning i ängsgröe Tabell 1. Kväve, tillväxtreglering och ogräsbekämpning i ängsgröe. 1 försök 2009 i en andraårsvall.
Bekämpning av vitgröe i rödsvingel
Bekämpning av gallmyggor i ängsgröe Tabell 1. Bekämpning av gallmyggan Mayetiola schoberi Barnes i ängsgröe. 2 försök 2003 Skörd och merskörd (kg/ha) 1.
Bekämpning av svampsjukdomar i timotej Tabell 1. Bekämpning av svampsjukdomar i timotej. 3 försök St 31 = begynnande sträckning, st =
Bekämpning av ogräs i höststråsäd med insådd av rödsvingel Tabell 1. Bekämpning av gräsogräs i höstvete med insådd av rödsvingel. 1 försök Alla.
Gräsfröhalm innehåller mycket kväve
Ekorrsvingel – ett allvarligt ogräs i rödsvingel
Gräsfröhalm innehåller mycket kväve
Flera års fröskörd av engelskt rajgräs?
Kvävegödsling av ängsgröe på hösten
Etablering av rödsvingel
Etablering av engelskt rajgräs
Växtreglering av engelskt rajgräs
Kväve till rörsvingel med och utan insådd av vitklöver
Etablering av hundäxing
Tabell 1. Ogräsreglering i rödklöver vid olika radavstånd. 6 försök
Gödsling med mangan i engelskt rajgräs
Bekämpning av svampsjukdomar samt blastdödning i vitklöver
Presentationens avskrift:

Mekanisk bekämpning vid insådd av rödsvingel

I försöksleden med samtidig sådd etablerades rödsvingeln med en specialsåmaskin i samma rad som skyddsgrödan. Idén var att skyddsgrödan skulle skydda insådden mot den mekaniska bekämpningen Det fanns endast lite ogräs i försöken Figur 1 visar att vid liten eller måttlig förekomst av ettårigt fröogräs bör man inte genomföra mekanisk bekämpning. En väletablerad insådd ger en bra ogräsbekämpning

Mekanisk bekämpning vid insådd av rödsvingel Figur 1 visar också mycket tydligt att rödsvingel bör etableras samtidig med (eller direkt efter) skyddsgrödan. Fördröjd sådd där rödsvingeln först etablerades efter en blindharvning halverade nästan skörden. Risken för skördeminskning är störst torra år Läs mer om försöken i Jensen, R.K Mekanisk ukrudtsbekämpelse. Frøavleren , Dansk Landbrugs Medier