Kapitel 5 Stickprovsteori Sid 125-150.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Punkt- och intervallskattning Felmarginal
Advertisements

Inferens om en population Sid
Mats Nyfjäll Statisticon
FL4 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Klusterurval, forts..
Exempel Utifrån medicinsk erfarenhet är 5% av befolkningen smittade av ett visst virus. Ett nytt test har visat sig ge 80% av de smittade korrekt diagnos.
FL8 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
FL9 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
FL5 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
Inferens om en ändlig population Sid
Jämförelse av två populationer Sid
Skånes Universitetssjukhus
732G22 Grunder i statistisk metodik
F11 Olika urvalsmetoder, speciellt obundet slumpmässigt urval (OSU)
Workshop i statistik för medicinska bibliotekarier!
Vad ingår kursen? i korta drag
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Kartläggning av Valberedningar tillsatta under Maj 2009.
Skattningens medelfel
Experimentell utvärdering Språkteknologisk forskning och utveckling (HT 2006)
732G81 Statistik för internationella civilekonomer
Förelasning 1 Kursintroduktion Statistiska undersökningar
Förelasning 6 Hypotesprövning
Centrala Gränsvärdessatsen:
Föreläsning 81 Sampling och urval Ofta möter vi påståenden av typen “4.5 miljoner svenskar såg VM-finalen i fotboll”, “en svensk tolvåring väger i genomsnitt.
732G81 Statistik Föreläsning 3 732G81 Statistik
732G22 Grunder i statistisk metodik
Stratifierat urval OSU är tillämpbart för (ram)populationer där ett slumpmässigt valt element är “representativt” för hela populationen Om man på förhand.
FL7 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
BNP  Bruttonationalprodukt  Samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år BNI  Bruttonationalinkomst  Värdet av.
Binomialsannolikheter ritas i ett stolpdiagram
Egenskaper för punktskattning
Statistik för internationella civilekonomer
Marknadsundersökning Kap 7
Sannolikhet Stickprov Fördelningar
FL6 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
Normalfördelningen och centrala gränsvärdessatsen
Övningsexempel till Kapitel 7 Ex 1. BRÄNNBOLLSDILEMMAT ! En person funderar över hur man bäst uppskattar 28 meter. Av erfarenhet vet han att hans steglängd,
Forskningsmetodik Sampling och urval Hypotesprövning Lektion 9
Föreläsning 11732G26 Surveymetosik med uppsats Urvalsvikter vid dragning med återläggning av PSU Vid urval utan återläggning: Använd analogin med Q i här:
Slumptal Pseudoslumptal Fysikexperiment 5p Föreläsning 2
Fysikexperiment, 5p1 Random Walk 36 försök med Random walk med 1000 steg. Beräknad genomsnittlig räckvidd är  1000  32. Visualisering av utfallsrum.
732G22 Grunder i statistisk metodik
1 Fler uträkningar med normalfördelningstabell Låt X vara Nf(170,5). Beräkna Lösning:
Grundläggande statistik, ht 09, AN
Grundläggande statistik, ht 09, AN1 F6 Slumpmässigt urval 1. Population där X är diskret med fördelningen p(x). Medelvärdet μ och variansen σ². Observationer:
Att skapa värde och tillförlitlighet med kvantitativa undersökningar – att tänka efter före Mats Nyfjäll.
Lite repetition och SAMBAND & INFERENS. population Population Stickprov, urval INFERENS = Dra slutsatser från data om hela populationen utifrån ett stickprov.
Föreläsning 8 732G81. Kapitel 8 Inferens om en ändlig population Sid
Föreläsning 1, Introduktion Varför statistik? Population – Urval - Mätnivå Deskription Cirkeldiagram, stapeldiagram, histogram, spridningsdiagram, boxplot…
1 Normalfördelningsmodellen. 2 En modell är en förenklad beskrivning av någon del av verkligheten. Beskrivningen måste vara relevant för det vi skall.
Kvantitativ metod. 2 Vad är statistik? En massa siffror Beskrivning av staten Metodlära.
Lite repetition och SAMBAND & INFERENS. population Population Stickprov, urval INFERENS = Dra slutsatser från data om hela populationen utifrån ett stickprov.
Deskription Normalfördelningsmodellen 1. 2 En modell är en förenklad beskrivning av någon del av verkligheten. Beskrivningen måste vara relevant för det.
1 Icke-linjär regression Sid (i kapitel 16.1)
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Föreläsning 4 732G81. Kapitel 4 Sannolikhetsfördelningar Sid
Kvantitativ metod (Intro) Vad är statistik? När kan man använda statistiska metoder? De olika stegen i en statistisk undersökning –Problemformulering (syfte.
Statistisk inferensteori. Inledning Den statistiska inferensteorin handlar i huvudsak om att dra slutsatser från ett slumpmässigt urval (sannolikhetsurval)
Kvantitativ metod. 2 Vad är statistik? ”En massa siffror” Beskrivning av staten Metodlära.
Kvantitativ metod (Intro) Vad är statistik? När kan man använda statistiska metoder? De olika stegen i en statistisk undersökning Olika sätt att göra ett.
Introduktion. Kost och fotboll (Balsom et al. 1997) Sex manliga fotbollsspelare. Medelålder 24 år. Smålagsspel 4 mot 4 inomhus i 90 minuter. Två tillfällen.
Kvantitativ metod (Intro) Vad är statistik? När kan man använda statistiska metoder? De olika stegen i en statistisk undersökning –Olika sätt att göra.
Statistisk metod (Intro) Vad är statistik (kvantitativ metod)? När kan man använda statistiska metoder? De olika stegen i en statistisk undersökning Definition.
Enkel Linjär Regression. 1 Introduktion Vi undersöker relationer mellan variabler via en matematisk ekvation. Motivet för att använda denna teknik är:
STATISTISK METODIK 1. INLEDNING / VAD ÄR STATISTIK? 2. UNDERSÖKNINGSMETODIK 3. DESKRIPTION 4. SAMBAND.
Förelasning 1 Kursintroduktion Statistiska undersökningar
Presentationens avskrift:

Kapitel 5 Stickprovsteori Sid 125-150

Metoder för stickprovsdragning Obundet Slumpmässigt Urval (OSU) Alla enheter i populationen har samma sannolikhet att bli utvalda Någon slumpgenerator kan användas för att slumpmässigt dra enheter från en urvalsram Exempel: Vi är intresserade av att undersöka vilket parti svenska folket skulle rösta på om det var val i dag. Hur skulle vi kunna dra ett OSU för att undersöka detta?

Stratifierat urval Populationen delas upp i homogena grupper (strata) OSU dras från varje stratum Alla enheter har en känd sannolikhet att bli utvald Bättre precision i skattningar jämfört med OSU om stratifieringsvariabeln är relaterad till den variabel man är intresserad av att mäta Bra om vi är intresserade av att jämföra olika grupper Exempel: Vi är intresserade av att undersöka hur stor andel av invånarna i Linköping som har förtroende för grundskolan. Hur skulle vi kunna dra ett stratifierat urval för att undersöka detta?

Felkällor vid stickprovsdragningar Målpopulation Den population vi vill undersöka Rampopulation De enheter i populationen som ingår i urvalsramen Övertäckning Enheter i rampopulationen som inte tillhör målpopulationen Undertäckning Enheter i målpopulationen som saknas i rampopulationen Replikat Samma enhet ingår flera gånger i rampopulationen Bortfall Slumpmässigt bortfall Systematiskt bortfall

Väntevärdesriktiga skattningar Populationsparametrar Beskrivande mått för populationen Parametrar vi vill dra slutsats om Stickprovsstatistikor (skattningar) Skattningar av populationsparametrar Baserade på stickprov Väntevärdesriktig skattning Om medelvärdet för skattningen (i alla möjliga stickprov) är densamma som populationsparametern är skattningen väntevärdesriktig! Medelfel Standardavvikelsen för skattningen

Samplingfördelning Sannolikhetsfördelning för stickprovsstatistikan för alla möjliga stickprov av en viss storlek Hur ofta kommer vårt (tex) stickprovsmedelvärde att hamna nära populationsmedelvärdet, om vi skulle dra många OSU ur samma population? Exempel: Ett företag har 6 anställda (vilka utgör populationen) med följande arbetserfarenhet (i år): 2 4 6 6 7 8 Vi är intresserade av att skatta den genomsnittliga arbetserfarenheten på företaget. Vi drar ett OSU på två anställda. De stora talens lag Ju större stickprov vi drar, desto mer lika blir stickprovsstatistikorna populationsparametrarna

Centrala gränsvärdesatsen Samplingfördelningen för summor eller medelvärden av n oberoende slumpvariabler med samma fördelning är approximativt normalfördelad om n är tillräckligt stort Samplingfördelningen för summor och medelvärden som beräknats på stora stickprov blir approximativt normalfördelad oavsett vilken fördelning populationen har Tumregel: n ≥ 30 Om n inte är tillräckligt stort måste populationen vara normalfördelad för att samplingfördelningen ska vara normalfördelad

Exempel Vid ett OSU av 40 bilar av en viss modell fann man att den genomsnittliga bensinförbrukningen var 0.51 på landsväg. Försäljaren påstår att den genomsnittliga förbrukningen är 0.45 och att standardavvikelsen är 0.15. Vad är sannolikheten att få en genomsnittsförbrukning på 0.51 eller högre om den sanna genomsnittsförbrukningen är 0.45 och standardavvikelsen är 0.15? På ovanstående bilar gjordes också en säkerhetskontroll där 34 st klarade sig utan anmärkning. Vad är sannolikheten att högst 85% av bilarna i stickprovet klarar sig utan anmärkning om den sanna andelen är 95% vilket försäljaren påstår?