Den allergiska marschen – från spädbarn till vuxen
Atopi Allergi definieras som en överkänslighetsreaktion initierad av immunologiska mekanismer. Atopi individuell/familiär tendens att bli sensibiliserad och producera IgE antikroppar som svar på exponering av något allergen. (WAO 2003/2004) Ger vanligtvis symtom i form av eksem, astma och rinokonjunctivit
Epidemiologi 25 % Prevalens 20 Eksem Födoämnesallergi Astma 15 25 % Prevalens 20 Eksem Födoämnesallergi Astma 15 Rino-konjunctivit 10 5 5 10 15 20 Y
Eksem Tidig debut och besvärligt eksem ökar sannolikhet för födoämnesallergi Ökad risk för astma och senare sensibilisering mot luftvägsallergener Referens: Wright AL. The epidemiology of the atopic child: who is at risk for what? J Allergy Clin Immunol. 2004Jan; 113(1 suppl): S2-7
Eksem, forts
Födoämnesallergi Mjölk Ägg Para allergener Fisk 5 10 15 20 år
Hur vanliga är födoämnesallergier? Bland späd-och småbarn ca 5% allergiska mot mjölk och/eller ägg Av mjölkallergikerna har 56% utvecklat tolerans vid 1 åå, 87% vid 3 åå Liknande siffror för äggallergikerna men toleransutveckling kommer senare Betydligt fler är sensibiliserade men får inga symtom vid intag av normala mängder
5-årig flicka med björkpollenutlöst rinokonjunctivit 5-årig flicka med björkpollenutlöst rinokonjunctivit. Reagerat med ansiktssvullnad efter att ha ätit fyra kokta ägg
Skolbarn Framför allt parabjörkallergi 5-10% hasselnöt, äpple (stenfrukter), morot, jordnöt, kiwi Jordnöt 5% ? En liten del mjölk, fisk, ägg, soja, nötter m.m
Mönstret på födoämnesallergierna håller på att förändras. Födoämnesallergier ökar inte bara avseende nötter och paraallergier utan även för basfödoämnen. Ökningen verkar följa samma kurva som ökningen av astma gjorde tidigare. Födoämnesallergierna har också ändrat karaktär: Tidigare debut Ger svårare reaktioner Inte samma gynnsamma toleransutveckling som tidigare Ökningen ses ffa hos 1-5-åringar och Sverige är ett högriskland liksom resten av västvärlden.
Prevalence of challenge-proven IgE-mediated food allergy using population-based sampling and predetemined challenge criteria in infants. Osborne NJ et al. J Allergy Clin Immunol. 2011 Mar 127 (3); 668-76 3000 friska ettåringar genomgick pricktest mot födoämnen. 21 % var positiva (SPT > 1 mm). SPT > 3mm ägg: 12%, jordnöt 6,4 %, mjölk 5,6%, sesamfrö 1,6%. 10% av alla ettåringar hade en IgE-medierad födoämnesallergi.
Astmaförlopp Icke-atopisk astma Atopisk astma Astma Risk faktorer Obstruktiv bronkit Friska
Riskfaktorer för bestående astma Ärftlighet för astma Annan atopisk sjukdom Symtom utan luftrörsinfektion Allergi mot inhalationsallergen
Att diagnostisera astma - förekomst av allergi Skolbarn med astma har ofta positiva allergitester mot pollen, pälsdjur eller kvalster. Minst en positiv pricktest Positiva allergitester hos 12-13 år gamla barn med astma. Hesselmar 2000
Utlösande faktorer Virala luftvägsinfektioner Ansträngning!!! Dofter, cigarrettrök, avgaser, kyla Pollen (ger ofta även rinokonjunctivitsymtom) Pälsdjur Kvalster Mögel
Rinokonjunctivit Den överlägset vanligaste atopiska manifestationen bland skolbarn och unga vuxna. Prevalens 15-25% Pollenallergi vanligast
Utlösande agens - topplista Björk Gräs Katt Hund Häst Gnagare Kvalster Gråbo Mögel
Konjunctivit Inflammation i bindehinnan. Symtom i form av rodnad, klåda och svullnad. OBS! Ögonvärk/ljusskygghet hör inte till symtombilden!
Rinit Näsan fungerar som ett filter för partiklar som andas in. Utan denna filterfunktion hade kanske ännu fler allergiker lidit av svår astma.
Rinokonjunctivit Barn med obehandlad rinokonjunctivit har ofta en allmän sjukdomskänsla, trötthet samt sömnstörningar och begränsas ofta i sina sociala aktiviteter.
Sammanfattning – den allergiska marschen Sensibilisering startar tidigt, sannolikt redan i fosterlivet i en komplex samverkan arv/miljö Sensibilisering och kliniska symtom kommer först för substanser som man utsätts för tidigt och i höga doser, t ex basfödoämnen Luftvägsallergener som t ex pollen inandas i små mängder fordrar längre tid för sensibilisering. Allergier klingar i många fall av med tiden, de tidigt debuterande matallergierna först, luftvägsallergierna senare.