Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Upptäckarna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Upptäckarna."— Presentationens avskrift:

1 Upptäckarna

2 Motiv. Under 1500-talet ger sig européerna ut och utforska världen. Anledningen till detta är främst att vill hitta: Handelsväg till Indien, Kina (kryddor, siden) Guld och silver. Hitta land för kolonisering.

3 Tekniska förutsättningar.
Kompass Skepp som kan segla långt på havet. (Karaveller) Kanoner, musköter och stålvapen.

4 Columbus 1492 Christofer Columbus var en italienare som lyckades få det spanska kungaparet att sponsra hans försök att nå Indien genom att segla västerut från Europa. Istället så upptäckte hans expedition en ny kontinent, Amerika. Columbus seglade tre gånger till “den nya världen” men han trodde fram till sin död att han kommit till Indien. Därför kallade han det nya landet för Västindien och invånarna för indianer. Ett namn som används än idag.

5 Vasco da Gama Från Portugal. Ville nå Indien genom att segla runt Afrika. Många försökte men det var Vasco da Gama som lyckades. seglade Vasco da Gama till Indien och tillbaka. Detta öppnade för portugisisk kolonisation i Indien och Indonesien.

6 Amerigo Vespucci Amerigo reste fyra gånger till den nya världen. Han började misstänkta att man hittat en ny kontinent. Den nya kontinenten uppkallades efter honom, Amerika.

7 Magellan Ferdinand Magellan är den man som har fått äran av att vara den första världsomseglaren. Detta trots att han inte överlevde hela resan. Expeditionen bestod i början av 5 skepp och 237 deltagare. Efter tre år återkommer expeditionen år 1522 till Spanien. Endast 18 man och ett skepp tog sig hela vägen runt världen. Med sig hade de en last av kryddor som ensam räckte för att betala för hela expeditionen och ge en ordentlig vinst.

8 Conquistadorerna “Erövrarna”
Hernando Cortez. 1518 landstiger den spanska conquistadoren Cortez på Mexikos kust. Med sig har han en styrka om 300 man. Där träffar spanjorerna på Aztekerna. Under två år krigar spanjorerna mot aztekerriket och lyckas med hjälp av allierade indianfolk och sjukdomar besegra aztekernas ledare Montezuma och ta kontroll över Mexiko. Spanjorerna var väldigt grymma i sin jakt efter guld och andra rikedommar.

9 Conquistadorerna 2 Francisco Pizarro
Den andra indianrike som faller för conquistadorerna är Inkariket. Pizzaro seglar till Peru i jakt efter guld och träffar på Inkafolket. Han lyckas ta ledaren Atahualpa som gissla och kräva folket på en väldigt stor lösensumma. Efter han fått guldet så dödas Atahualpa i alla fall och riket faller sönder. Efter några år så är hela riket under spansk kontroll. Man räknar med att 90 % av ursprungsbefolkning i Amerika dör genom sjukdomar, krig och slaveri.

10 Effekter av upptäckterna
Världshandeln ökar. Européerna upptäcker land som sedan kan koloniseras. Sjukdomar och krig gör att 90 procent av urinvånarna i Amerika dör. Den inhemska kulturen förtrycks och indianerna används som slavar. Europa blir rikare.


Ladda ner ppt "Upptäckarna."

Liknande presentationer


Google-annonser