Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Deutsch-Quiz zu den bestimmten Artikeln. Heißt es der, die oder das Tasse?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Deutsch-Quiz zu den bestimmten Artikeln. Heißt es der, die oder das Tasse?"— Presentationens avskrift:

1 Deutsch-Quiz zu den bestimmten Artikeln

2 Heißt es der, die oder das Tasse?

3 Es heißt: die Tasse! WARUM heißt es die (und nicht der oder das) ?

4 Genau, Tasse endet auf -e! (Just det, Tasse slutar på –e!) De flesta substantiv som slutar på e är die-ord = kvinnliga!

5 Heißt es der, die oder das Junge?

6 Es heißt der Junge! WARUM?

7 Genau, Junge ist männlich! ( Just det, Junge är manligt!) Regeln att substantiv som slutar på e är die- ord gäller bara de flesta substantiv, inte alla! Detta kallas för naturligt kön.

8 Heißt es der, die oder das Mädchen?

9 Es heißt das Mädchen! WARUM?

10 Genau, alle Wörter, die auf –chen enden, sind das-Wörter (=neutral)! (Just det, alla ord som slutar på –chen är das-ord (=neutrala)!) Detta kallas för grammatiskt kön.

11 Slutsats: Det finns någonting som heter naturligt kön. Det innebär att alla levande varelser har artikeln enligt sitt kön:

12 Slutsats: Det finns någonting som heter naturligt kön. Det innebär att alla levande varelser har artikeln enligt sitt kön: manliga är der-ord, kvinnliga är die-ord och kan det vara både och (till exemple das Baby) är de neutrala. Det finns dock undantag från regeln. Det grammatiska könet är starkare än det naturliga. Ett exempel för grammatiskt kön är regeln att ord som slutar på –chen är das-ord. Regeln att ord som slutar på –e är die-ord har flera undantag, t.ex. der Name, der Junge.


Ladda ner ppt "Deutsch-Quiz zu den bestimmten Artikeln. Heißt es der, die oder das Tasse?"

Liknande presentationer


Google-annonser