Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Forskarfredag På Vadsbomuseét och Ekudden Åk 5. Bildförevisning av Stellan! Vi kollade på power point Bland annat handlade filmen om ekar, bin, regnskog,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Forskarfredag På Vadsbomuseét och Ekudden Åk 5. Bildförevisning av Stellan! Vi kollade på power point Bland annat handlade filmen om ekar, bin, regnskog,"— Presentationens avskrift:

1 Forskarfredag På Vadsbomuseét och Ekudden Åk 5

2 Bildförevisning av Stellan! Vi kollade på power point Bland annat handlade filmen om ekar, bin, regnskog, svampar och lövskog.

3 Växter och djur! Finns massor av arter. Denna var det inte många av. Den var fridlyst. Prickarna ska vara på den. Denna svamp heter svavelticka. Svampen ”dödar” träden. Den gör träden ihåliga.

4 Bålgetingar!

5 En gammal båt! Den var gjord av eldad ek. Den var eldad för att den skulle vara lättarbetad. Den var runt 6 meter.

6 Här visar Stellan olika insekter! Skalbaggar i olika former och färger. Vad skalbaggar kan göra med träden.

7 De använder ekosignaler för att leta reda på andra djur. De sover på dagen och är vakna på kvällen/nätterna. De finns större i andra länder. Det finns vampyrfladdermus i andra länder. Noshörningsbaggar

8 Under Vadsbomuséet Här under bodde Hertig Karl, senare även kallad senare kung Karl IX, Karl IX grundade Mariestad och hade en fru Maria. Därifrån kom namnet Mariestad.

9 Hit ska vi!

10 Ekudden! Här kollar vi på ett bålgetingbo. Boet var uppe i trädet, där grenen hade gått av.

11 Stellan visar oss svampar! Vi hittade svampar i trädet. Denna svamp heter oxtungssvamp. Den var kall, på insidan ser det ut och känns det som kött.

12 Ekar! Om eken skadades försökte barken att laga ihop sig. Därför blev det skrovligt. Korkmusslingen hade förstört eken.

13 Oxtungssvampen förstör trädet. Svampen har förstört trädet och det har blivit brunröta i trädet. Man kan smula sönder trädet lätt.

14 Olika slags svampar!

15

16

17 Det var små vita flug- eller mygglarver inne i svampen.

18 Det var kul! Intressant! Rolig! Spännande! Det var coolt! Bra dag! Lärorik dag på Ekudden och Vadsbomuséet!


Ladda ner ppt "Forskarfredag På Vadsbomuseét och Ekudden Åk 5. Bildförevisning av Stellan! Vi kollade på power point Bland annat handlade filmen om ekar, bin, regnskog,"

Liknande presentationer


Google-annonser