Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen"— Presentationens avskrift:

1 Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen

2 Varför gjordes den här undersökningen? Ett led i SKL:s arbete med att förstärka barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården. Kartläggningen initierades av Kunskap till praktik.

3 Var har vi fått informationen ifrån? Alla som besökte någon verksamhet som arbetar med missbruk- eller beroende under v föräldrar till barn under 18 år. Dessa hade barn varav var under 18 år. Föräldrarnas uppgifter om barnens situation. En hel del problem med datainsamling, men det bedöms ändå som användbart.

4 Vad kom vi fram till?

5 23,6 %

6 En av fyra får stöd Inget mörkertal. Ingen grupp som är ”hard to reach”.

7 Vilka får stöd? Tydligt åldersmönster – äldre får i större utsträckning stöd. Förälderns missbruk – alkohol mindre. Förälder + förälders partner i vård. De barn som har egna problem. (Boendesituation). Däremot ingen skillnad mellan pojkar och flickor.

8 Problemens fördelning Antal problemAndel barnAndel av alla problem 070,70 1 till 324,659,8 4+4,740,2 Totalt100

9 De som har problem får i större utsträckning stöd. Får stöd Inga problem13,7% Har något problem46,6% 5 % som har mest problem70,0%

10 Skillnader mellan olika vårdgivare HuvudmanStöd Kommun20,1% Landsting19,9% Annan23,2% Stat23,2% Integrerad17,7%

11 Skillnad beroende på vad man bor

12

13 Sammanfattningsvis 1 av 3 har problem. Var fjärde får stöd. Vanligare att få stöd om man: Har problem Är äldre Förälderns missbruk – narkotika eller blandmissbruk Förälderns partner också är i vård

14 Sammanfattningsvis Vissa skillnader mellan län – men inget är bra. Alla resultat pekar på att barnen får stöd först när de själva har problem – dvs inget preventivt tänk. Arbeta för att ALLA barn får stöd.

15 Tack för att ni lyssnade! Jonas Raninen


Ladda ner ppt "Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen"

Liknande presentationer


Google-annonser