Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historik- Skriften.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historik- Skriften."— Presentationens avskrift:

1 Historik- Skriften

2 Kilskrift fKr Skriften tillhörde Sumererna (kring dagens Iran) Skriften bestod av en massa tecken inristade på en lertavla.

3 Hieroglyfer 3000 fKr- 400 eKr Egypten
Med tiden försvann stentavlorna och ersattes med papyrus vilket förenklade handhavandet av skrifterna.

4 Den kinesiska bildskriften bestod likt hieroglyferna och kilskriften av tecken. Sådana tecken kallas också för pictogram. Denna bildskrift används än idag i Kina och har funnits i mer än 4000 år. Detta kan även kallas för kalligrafi som har med skönskrift att göra.

5 A- alfa B- Beta G-Gamma Etc….
Med tiden utvecklades skriftspråket till att bli fonetiskt, dvs att ett tecken står för ett ljud, så som vi fortfarande har. Länder inspirerade och lånade av varandra och satte ihop alfabet som passade dem. Detta skedde under en tid från 1200fKr-150fKr. Det grekiska alfabetet är det som vidare präglat vårt alfabet.

6 Romarna lade grunden för typografin, som handlar om bokstavens uppbyggnad och utseende.

7 Runorna är norra Europas första alfabet. 200 eKr-1500 eKr.

8 Behovet av skriften Det har tagit tusentals år att utveckla det talade ordet till skrift. Människans behov av att kommunicera har alltid funnits. Från början kommunicerade vi med bilder, via tex grottmålningar, som vi tex kan se i den kända Lascauxgrottan. Ändå var det genom muntlig tradition som folks historia och kulturarv fördes vidare. Men när samhällsstrukturer och handel sedan utvecklades kunde man inte längre bevara omfattande räkenskapsprotokoll muntligt utan behövde ett sätt att registrera egendom, bland annat för beskattning.

9 Första sidan ur Gutenbergs bibel 1454 eKr.
Boktryckarkonsten Första sidan ur Gutenbergs bibel 1454 eKr.


Ladda ner ppt "Historik- Skriften."

Liknande presentationer


Google-annonser