Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Metaller Kap 12 Sid 314-317.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Metaller Kap 12 Sid 314-317."— Presentationens avskrift:

1 Metaller Kap 12 Sid

2 Här får du lära dig Funder över vilken betydelse olika metaller och legeringar har för människors levnadsvillkor. I ord och bild beskriva processer vid framställning av metaller ur malm. Resonera kring lokala och globala konsekvenser som användningen får för miljö och hälsa. Argumentera för resurshushållning och återvinning av metaller. Beskriva olika faktorer som får metaller att korrodera och hur det kan förhindras. Resonera om hur forskare kan använda kunskaper i kemi för att utveckla nya material.

3 Metaller har speciella egenskaper
Fyra viktiga egenskaper: De leder elektricitet bra. De leder värme bra De har metallglans De kan smidas eller gjutas

4 Metallbindning Varken molekylbindning eller jonbindning.
Alla atomer i ett stycke metall delar elektroner. Elektronmoln Detta gör att t.ex. elektricitet som ju består av negativa laddningar kan röra sig väldigt snabbt genom metaller. Ett vanligt materiel i sladdar är koppar. Kanske inte för att koppar leder ström bäst men för att det är relativt billigt. Vilken metall leder ström bäst?

5 Metallbindning ger metallglans
Metallatomer delar valenselektroner. Elektronmolnet består av ”fria valenselektroner” Ljus som riktas mot en metall kommer att studsa mot elektronmolnet. Detta ger en blank yta.

6 Metaller är böjbara Atomerna i metaller sitter tätt ihop och hålls samman av metallbildningen. Atomerna kan ändå röra sig lite i förhållande till varandra. Detta gör att metall går ganska bra att böja utan att gå sönder. Man kan hamra metaller utan att de går sönder, om man är lite försiktig och lite skicklig.

7 Man kan gjuta metall Genom att hetta upp metall tills den smälter och sen hälla den i en form. När metallen stelnar får den samma form som gjutformen.

8 Värmeledningsförmåga
Metaller leder värme. Temperatur är egentligen ett mått på atomers rörelse. Ju varmare desto mer rör atomer på sig, de vibrerar. Vid absoluta nollpunkten 0 grader Kelvin, -273 grader Celsius slutar atomer att vibrera och står helt stilla. Absoluta nollpunkten är teoretiskt tillstånd som i princip är omöjlig att uppnå men med olika tekniker kan man komma mycket nära absoluta nollpunkten. När temperaturen stiger vibrerar atomerna mer och mer. De knuffar på varandra så att atomen bredvid också börjar vibrera. Därför sprider sig värme lätt genom en metall.

9 Smältpunkt Metallbindningen gör att metaller har hög smältpunkt.
Metallbindningen gör att atomerna sitter hårt ihop och det krävs mycket energi för att bryta denna bindning. Men det är väldigt olika, vissa kräver runt 1000 grader för att smälta. Vissa smälter vid ett par hundra grader. En metall är till och med flytande i rumstemperatur. Kvicksilver Hg smältpunkt -39 grader.

10 Densitet Atomerna i metaller sitter nära varandra.
Det får plats många atomer på en liten volym. Densitet är vikt/volym oftast angiven kg/m3 (kubikmeter) Tabellen i boken sid 317 visar densitet gram/cm3 Aluminium har relativt låg densitet 2,2 gram/cm3 Bly 11,4 g/cm3 Vatten har densiteten ca 1g/cm3 men vatten är väldigt speciellt. Densiteten varierar med temperaturen.

11 Varför får olika metalljoner olika färg när man hettar upp dem?
Är det någon som har lyckats ta reda på vad som händer?


Ladda ner ppt "Metaller Kap 12 Sid 314-317."

Liknande presentationer


Google-annonser