Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bland pumlor och nördar Nyordslobbyister på 2000-talet Ylva Byrman Doktorand i nordiska språk Göteborgs universitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bland pumlor och nördar Nyordslobbyister på 2000-talet Ylva Byrman Doktorand i nordiska språk Göteborgs universitet."— Presentationens avskrift:

1 Bland pumlor och nördar Nyordslobbyister på 2000-talet Ylva Byrman Doktorand i nordiska språk Göteborgs universitet

2

3 Pumla

4

5

6

7

8 Nörd

9 nörd s. -en, -ar 〈 ibland nedsättande 〉 enkelspårig och löjeväckande person, tönt SAOL 13

10

11

12 SAOL 14 nörd s. -en, -ar 〈 vard. 〉 person som har ett stort specialintresse och som därför kan verka ngt enkelspårig

13

14

15 Biljettång

16

17

18

19 Hen

20

21 MALMÖ. Vid halv tolv-tiden på tisdagen körde två personbilar in i en buss i korsningen Agnesfridsvägen och Hornyxegatan. En person som färdades i en bil som krockskadades både fram och bak blev så pass illa skadad att hen fick föras till Universitetssjukhuset i Malmö i ambulans. Personen klagade på smärtor i nacke och rygg. Skånska Dagbladet, 28 feb 2012

22 ”Hedersbaggen går till en person som verkligen har kommenterat verkligheten genom film. Med en osviklig humor och träffsäkerhet har hen bidragit till att vi andra har kunnat skratta åt eländet eller gråta när det behövdes. Genom de senaste 50 åren har vi fått knyta denne hederbagge till vårt hjärta, men även de skådespelare som vi har sett i otaliga filmer och revyer. Vad vore Gösta Ekman, Monica Zetterlund, Birgitta Andersson, Stellan Skargård och min egen farbror, Håkan Serner, utan denne hedersbagge? Hen är fortfarande aktiv, senast i en millenniefilm som skådespelare, men kanske minns vi starkast filmerna som kom till med radarpartnern.” Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, läser Guldbaggejuryns motiveringen till 2012 års hedersbagge.

23 Beslut: Hen blir standardpronomen i Karlstads kommun I en motion till kommunfullmäktige föreslås att ordet hen ska vara standard som personligt pronomen i kommunala dokument när könstillhörigheten är okänd eller oväsentlig. Karlstads kommun följer Språkrådets rekommendationer när det gäller skrivregler och där finns inga invändningar mot att använda hen. Därför kommer nu hen – när det anses rimligt och utan att väcka onödig irritation – användas i Karlstads kommunala dokument.

24

25

26

27

28

29

30 Klittra

31

32 Tack! Ylva Byrman, språkkonsult och doktorand i svenska vid Göteborgs universitet E-post: ylva@byrman.seylva@byrman.se Telefon: 0706-39 26 90

33

34

35

36

37


Ladda ner ppt "Bland pumlor och nördar Nyordslobbyister på 2000-talet Ylva Byrman Doktorand i nordiska språk Göteborgs universitet."

Liknande presentationer


Google-annonser