Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skolinformation från RFSL

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skolinformation från RFSL"— Presentationens avskrift:

1 Skolinformation från RFSL
Carolina Orre

2 Historia Skolinformation sedan 1972
Personliga berättelser – toleranspedagogiska ingångar Homosexuella informatörer

3 Nutid Utbildade informatörer Normkritiskt upplägg
RFSL-medlemmar oavsett sexuell läggning/könsidentitet jobbar som informatörer

4 Syfte med skolinformation
Bidra till god hälsa bland hbtq-ungdomar genom att lyfta frågor som rör diskriminering och normer i skolan. Att lärare och elever får mer kunskaper om normer och begrepp kring kön och sexualitet och hur diskriminering kan motverkas.

5 Innehåll skolinformation
Upplägg: 90 minuter. 2 informatörer Heteronormen och dess konsekvenser Hbtq-begrepp. Vad är kön? Vad är sexuell läggning? Hbt-historia Tid för frågor och diskussion

6 Normer Osynliga regler och förväntningar
Skapar oss som sociala varelser Förändras över tid och plats Blir synliga först då någon bryter mot dem, kan leda till bestraffningar Kaffe är en norm. De flesta vuxna människor dricker kaffe. Kanske är duktig och har fixat te också, eller kan fixa te om någon vill ha. Hur många tog inte kaffe idag? Vad ska vi bjuda dig på om du inte dricker varken kaffe eller te? Vill ofta bryta varför någon bryter mot normen, vill känna oss bekväm. Blir lite obekvämt, vill känna sig som en bra värd. Vill veta varför, vill godkänna om någon bryter mot normen. Förutsätter att alla firar jul. Om inte: varför då? Antingen godkänna en ok ursäkt. Eller så tycker vi synd om henne: men du har väl i alla fall en julgran. Alla bryter mot normen på något sätt. Man vill anpassa sig till olika grupper. Man vill höra hemma i ett sammanhang och anpassar sig. Normer handlar mycket om samhörighet och vill känna sig trygg. Normer är egentligen inte ett problem så länge vi inte stänger ute personer som inte passar in. Det är svårt att ta bort en norm, men vi kan förändra den.

7

8

9

10 Effekter av normer

11 Vad är kön? Biologiskt kön Juridiskt kön Könsuttryck Könsidentitet
Många tänker att detta är en väldigt lätt fråga att svara på, men när en tänker efter inser man att det inte är så lätt. Kön är en väldigt viktig variabel I vårt samhälle fortfarande. Första frågan när ett barn föds är: vad blev det? Och då syftar man inte på om barnet är av människosort eller groda, utan vilket kön det blev. När ett barn föds kan man ju inte fråga det hur det känner sig, så då kollar man på något annat….

12 Cisperson En person som följer normer kring kön.
Personens biologiska och juridiska kön stämmer överens med könsuttryck och könsidentitet. Har inget med sexuell läggning att göra. Cispersoner kan vara hetero, bi eller homo, eller queer.

13 Transperson En person som bryter normer kring kön.
Personens biologiska och/eller juridiska kön är på något vis inte överensstämmande med könsuttryck och/eller könsidentitet. Har inget med sexuell läggning att göra. Transpersoner kan vara hetero, bi eller homo eller queer. Är ett paraplybegrepp som innehåller många transidentiteter.

14 Transsexuell Könsidentiteten är inte samma som biologin och juridiken.
Vill ofta korrigera sitt kön – byta juridiskt kön och få hjälp att korrigera kroppen så att den stämmer. Vill oftast byta namn, personnummer, pronomen. Behöver få en diagnos transsexualism för att kunna få hjälp av svensk sjukvård

15 Transvestit Könsuttrycket är inte samma som biologin eller juridiken.
Använder kläder/attribut som bryter normer kring kön – ibland eller alltid Vill ibland byta namn och pronomen, för alltid eller ibland Vill oftast inte korrigera sitt kön

16 Intergender/Gender queer
Könsidentiteten är inte samma som biologin och juridiken. Ej kvinna eller man – något annat, bortom eller både och. Vill ibland korrigera sitt kön - få hjälp att korrigera kroppen så att den stämmer med könsidentiteten. Vill ofta byta namn, pronomen. Könsneutralt pronomen hen/den. Behöver få en diagnos transsexualism för att kunna få hjälp av svensk sjukvård!


Ladda ner ppt "Skolinformation från RFSL"

Liknande presentationer


Google-annonser