Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vår kropp är uppbyggd av olika proteiner. DNA är ritningen som används för att de ska byggas på rätt sätt. Om DNA-molekylen skadas så byggs inte proteinerna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vår kropp är uppbyggd av olika proteiner. DNA är ritningen som används för att de ska byggas på rätt sätt. Om DNA-molekylen skadas så byggs inte proteinerna."— Presentationens avskrift:

1 Vår kropp är uppbyggd av olika proteiner. DNA är ritningen som används för att de ska byggas på rätt sätt. Om DNA-molekylen skadas så byggs inte proteinerna rätt. Vad händer om DNA-molekylen skadas?

2 Skadorna kan uppstå när DNA- molekylen kopieras vid en celldelning. Skador på DNA-molekylen kan också uppstå om den utsätts för farliga ämnen i vår miljö.

3 Author Magnus Manske Skador på DNA i kroppscellerna kan leda till olika sjukdomar som inte ärvs får. Ett exempel är vissa typer av cancer. Skador på DNA i könscellerna kan leda till ärftliga sjukdomar. Den nya individen byggs ju upp utifrån den ritningen.

4 Ärftliga genetiska sjukdomar Kromosom- avvikelser Ex. Downs syndrom, Turners syndrom Monogena sjukdomar Kan vara dominanta eller vikande. Ex. Cystisk fibros Sjukdomar där arv och miljö avgör Ex. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar


Ladda ner ppt "Vår kropp är uppbyggd av olika proteiner. DNA är ritningen som används för att de ska byggas på rätt sätt. Om DNA-molekylen skadas så byggs inte proteinerna."

Liknande presentationer


Google-annonser