Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN."— Presentationens avskrift:

1

2 EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN

3 LOUIS PASTEUR VAR EN AV DEM FÖRSTA ATT STUDERA OCH FORSKA PÅ RABIESVIRUSET  1822-1895  Född och uppvuxen i Arbois, Frankrike  Fransk kemist och biolog

4 VARFÖR VALDE PASTEUR RABIES? Det finns ju mycket värre sjukdomar… En teori varför Pasteur valde just Rabies är att han var väldigt dömande till experiment på människor. Har var också emot djurförsök och behövde därför en sjukdom som delades av både människa och djur (zoonos), och som utan undantag var på pass dödlig att experimenten inte påverkade slutresultatet.

5 PÅ VÄG TILL LÖSNINGEN

6 Vad är det som gör mig sjuk….? Kan det vara bakterier och virus? Men virus anses ju bara vara ett okänt medel eller gift …. Hmm…. Louis Pasteur Synen på vad som orsakade sjukdomar under 1800-talet:

7 Det svåra för Pasteur var att förutspå bett från smittade hundar, eftersom alla människor som blev bitna inte blev sjuka, och alla hundar var inte smittade. Inkubationstiden är så olika från person till person och det var svårt att bedöma tiden mellan infektionsexponering och tills symptomen framträdde.

8 LÖSNINGEN

9 Ett pålitligt och relativt säkert system för att överföra rabies, medförde att man var tvungna att göra en trepanation och föra in infekterat material genom dura mater (hårda hjärnhinnan) på försöksdjuren.

10 Rabies överfördes från kanin till kanin så ett fast virus med en reproducerbar grad av virulens bildades och en kortare inkubationstid alltid fanns tillgängligt. Kanin 1Kanin 2

11 Tillslut kunde Pasteur och hans kollegor observera att när isolerad ryggmärg från ett smittat djur utsattes för ökande upprepningar av torkning, tycktes viruset succesivt bli svagare.

12 För att testa användningen av det torkade materialet som ett vaccin, förde man dagligen in doser i ryggmärgen på hundar. I slutet på processen så blev hundarna mer resistenta mot rabies även fast de mest virulenta beredningarna fördes in direkt till hjärnan. 1885 kunde Pasteur tillförlitligt framkalla immunitet mot rabies hos hundar.

13 Frågan om huruvida vaccinet skulle vara effektivt hos människan kunde inte undvikas när hundarna hade fått immunitet med hjälp av Pasteurs vaccin. Men skulle det fungera?

14 År 1885 lyckades Pasteur rädda en nioårig pojke från att dö i rabies, med hjälp av hans vaccin.

15 Pasteur fick både kritik och beröm för sina insatser. Hur väl vaccinet ska fungera beror både på hur snabbt inokulationerna påbörjas och individens reaktion på vaccinet. Ett antal döda som reagerade på vaccinet kunde inte undvikas. När är del människor blev förlamade kunde dem få för sig att Pasteur var en lönnmördare som infekterade människor med ”laboratorierabies”.

16 ”Truly there does not exist in the whole world a person whom medical science owes more than to you”. Däremot när offer av hundbett övervägde riskerna med fördelarna med Pasteurs vaccination, föll en övervägande del för Pasteurs behandling. Runt om i världen höll folket med Joseph Listers hyllning till Pasteurs framgång:

17 SLUT! NATURKUNSKAP 2 – VETENSKAPLIGA UPPTÄCKTER


Ladda ner ppt "EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN."

Liknande presentationer


Google-annonser