Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturlandskap blir kulturlandskap

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturlandskap blir kulturlandskap"— Presentationens avskrift:

1 Naturlandskap blir kulturlandskap
Följ med och titta på bilderna på sidorna i boken.

2 s.26 Efter isen för år sedan När inlandsisen hade smält vandrade människor till Sverige när de jagade mat. Naturlandskapet vad stenigt och öppet och helt orört av människan. Inlandsisen hade lämnat efter sig morän, rullhällar, rullstensåsar flyttblock och dödisgropar. Till en början bosatte sig människor på tillfälliga platser, ofta vid vattnet där de kunde fiska och transportera sig snabbt. Deras hus var tältlikande och var lätta att flytta med sig.

3 För 6000 år sedan s.27 Klimatet blev varmare. Efter ett tag började människorna att bruka jorden. De samlade in vilda fröer av korn, vete, bönor och ärtor för att sedan så dem i jorden. Husen var mer stabila och människan började nu använda sig av stabilare träpålar för att bygga husen. De hade även boskap. Människorna behövde inte flytta utan hade både mat och vatten nära sina hus eftersom de bosatte sig nära vatten. Efter ytterligare ett tag blev husen mer stabilda och större.

4 s.28-29 För ungefär år sedan Landhöjningen gjorde så att vattennivån sjönk, men havbottnen var bra betesmark för djuren. Efter ytterligare några tusen år blev klimatet kallare och nu började människorna använda ved för att värma sina hus. Trä behövde de också för att bygga hus och staket. Många träd höggs ner och skogen blev glesare.

5 För ungefär 200 år sedan Landsbygden  städerna
I slutet av 1800-talet blev städerna allt större och i städerna fanns industrier som behövde arbetskraft. Sveriges första järnväg byggs upp och fler och större vägar byggdes. De första bilarna kommer. Åkrarna slogs ihop.

6 s.30 Idag Idag är nästan all natur förändrad av människan. När vi människor förändrar naturen kallas det inte längre för naturlandskap utan för kulturlandskap.


Ladda ner ppt "Naturlandskap blir kulturlandskap"

Liknande presentationer


Google-annonser